Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)"— Transkript prezentace:

1 Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)
Pavel Seknička

2 Obsah přednášky Investování a obchodování
Obchodování na sekundárním trhu (veřejném trhu) s cennými papíry Organizátoři regulovaného trhu, kteří v současnosti působí v ČR Obecně o burze cenných papírů a základní druhy burzovních spekulací Právní úprava organizátora regulovaného trhu Právní úprava mnohostranného burzovního systému

3 Investování a obchodování na burze
Jaký je rozdíl mezi investorem a obchodníkem (traderem)? Pod pojmem investor chápeme někoho, kdo investuje určitý objem něčeho budoucího zhodnocení nebo výnosu (zisku) v preferované formě. Investování je dlouhodobou strategií, která je založena především na fundamentální analýze. Finanční instrumenty jsou drženy v řádech mnoha měsíců a roků. Známým a úspěšným představitelem této strategie je např. Warren Baffett. Pod pojmem obchodník (trader, merkator), je spekulantem na příslušném trhu (cenné papíry, komodity, cizí měny apod.), horizont obchodování je zpravidla kratší, obchodování je dynamičtější, je založeno především na technické analýze.

4 Typy obchodování Poziční obchodování představuje budování obchodních pozic ve vybraných fundamentálně podložených nástrojích; obchody jsou drženy v řádech týdnů až měsíců. Swingové obchodování je tradingový styl, kdy jsou pozice drženy jen v rámci několika málo dní nebo hodin; tato forma je nejziskovější formou obchodování. Intradenní obchodování (day trading), obchodník začíná každý den takzvaně s „čistým stolem“. Scalping je intedenní styl obchodování, kdy jsou pozice obchodníkem drženy jen několik sekund či minut.

5 Budování tradingu Nápad Sestavení (obchodního) plánu Psychická kondice
Realizace plánu Zpětná vazba Rozhodnutí: Jsem spokojen s dosaženými výsledky? – ano (pokračujete v realizaci plánu); ne (vracíte se k fázi sestavení plánu – probíhá jeho aktualizace či korekce)

6 Základní rozdělení trhů
Nejčastějšími obchodními instrumenty jsou: Akcie; Futures a komodity; Opce; Forex; Kryptoměny. Finanční trhy mohou být vnímány jako prostředek pro přetranformování peněz od málo informovaných k lépe informovaným investorům a obchodníkům. K vydělání peněz na veřejných trzích (burzách) potřebujete správné informace a profesionální přístup (včetně určitých vědomostí, znalostí a dovedností.

7 Obchodníci s cennými papíry (brokeři, makléři)

8 Obchodování s cennými papíry na sekundárním trhu s CP
Důležitou charakteristikou sekundárního trhu s CP jsou tržní ceny, tj. kurzy cenných papírů na něm dosahované, jež jsou pravidelně zveřejňovány a tím umožňují určitou zpětnou vazbu při rozhodování investiční veřejnosti. Z pohledu regulace dělíme trh na : Regulovaný, Neregulovaný. Z pohledu organizace dělíme trh na: Organizovaný, Neorganizovaný.

9 Organizátor regulovaného trhu
ZPKT nepracuje s termínem veřejný trh, avšak zavádí blízký termín regulovaný trh s investičními nástroji, který je charakterizován, jako trh na kterém se obchoduje pravidelně a který má stanovena pravidla pro přijímání investičních nástrojů k obchodování na regulovaném trhu, pravidla obchodování na regulovaném trhu a pravidla přístupu na regulovaný trh a to vše v souladu se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu (§55 ZKPT). Organizátor regulovaného trhu potřebuje ke své činnosti souhlas ČNB, který má formu povolení (§38 ZKPT), jímž lze počet organizátorů účinně regulovat.

10 Organizátoři regulovaného trhu
V současné době jsou držiteli povolení organizátora regulovaného trhu podle §13 odst. 1, písm. b), odst. 5 zákona č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu, tyto organizace: Burza cenných papírů Praha, a.s. RM-Systém, česká burza cenných papírů, a.s. Power Exchange Central Europe, a.s.

11 Burza cenných papírů (organizátor regulovaného trhu)
Burza je zvláštní druh organizovaného trhu. Burza je specifickou formou trhu, jež je charakterizována: Místně (lokální určení), Časově (doba konání), Osobně (subjekty na trhu vystupující) Vztahy zde vznikající (směna zastupitelného zboží za peníze) V současnosti je burza cenných papírů nezastupitelnou institucí finančního trhu, je organizována na členském principu. Podléhá veřejnoprávní regulaci a státnímu dozoru.

12 Základní formy burzovní spekulace
Spekulace na vzestup kurzu (býčí trh), cenné papíry jsou nakupovány za předpokladu, že kurzy cenných papírů dalším vývojem porostou, Spekulace na pokles kurzu (medvědí strategie), počítá se s poklesem kurzů, a proto cenné papíry prodává, aby je později koupil za nižší kurz.

13 Burza cenných papírů Praha, a.s.
Vznikla v listopadu 1992 Obchodování bylo zahájeno v dubnu 1993 Orgány BCPP: Valná hromada akcionářů Burzovní komora (6 členů, jsou voleni na pětileté období, schvaluje burzovní pravidla) Dozorčí rada (6 členů) Burzovní komora jako statutární orgán je oprávněna zřizovat k výkonu některých svých činností burzovní výbory. Běžnou činnost BCPP řídí generální ředitel burzy, jehož jmenuje a odvolává burzovní komora. GŘ je zaměstnancem burzy, může být členem burzovní komory a burzovních výborů. Pokud není jejich členem, účastní se jejich zasedání s hlasem poradním. U BCPP působí Rozhodčí burzovní soud, který byl zřízen burzovní komorou.

14 RM-Systém, česká burza cenných papírů, a.s.
RM-Systém, česká burza cenných papírů, a.s. je nestátní soukromou akciovou společností, která navázala svou organizací a technickým i programovým vybavením na celostátní síť registračních míst Střediska kupónové privatizace zapojených do první a druhé vlny kupónové privatizace v letech 1992 – V uvedené době systém fungoval pod názvem RM-Systém, který převzal i nový majitel (společnost FIO, a.s.). V RM-Systému absentuje prvek lokálního určení a prvek osobní. Burza není organizována na členském základě (tj. je v podstatě mimoburzovním trhem) a může na ní obchodovat kdokoliv.

15 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 37 Základní ustanovení Organizátor regulovaného trhu (ORT) pro výkon své činnosti potřebuje povolení, které vydává ČNB. Odst. 1 zní „právnická osoba, která je na základě povolení uděleného ČNB oprávněna regulovat organizovaný trh.“

16 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 38 Povolení k činnosti organizátora regulovaného trhu Po novele zcela nová formulace, co je důležité: - Možný výběr ze dvou forem (a.s. + s.r.o.), sídlo i skutečné sídlo se nachází v ČR, osoba důvěryhodná, počáteční kapitál 730 tis. Eur, průhledný a nezávadný původ tohoto kapitálu

17 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
Opuštěn koncept vedoucí osoby, který je nahrazen požadavky na vedoucí orgán § 2 odst. 1 písm. l) ZPKT, vedoucí orgán musí splňovat požadavky §10 ZPKT, důležitá je i odborná způsobilost, která je obsažena v §14b

18 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 39 Další podnikatelská činnost organizátora regulovaného trhu Od novely z roku 2009 umožnil zákonodárce organizátorovu regulovaného trhu vykonávat podnikatelskou činnost, která je vázána na správu vlastního majetku. § 40 omezení předmětu podnikání organizátora regulovaného trhu

19 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 41 doplněn a rozšířen a také sjednocen napříč zákonem, institut odborné péče je požadován nejenom při poskytování služeb, ale při celém organizování regulovaného trhu.

20 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 42 Právo účasti zástupce ČNB na valné hromadě organizátora regulovaného trhu § 43 Vedoucí osoba organizátora regulovaného trhu Nová úprava je v uvedeném §, týká se institutu výboru pro jmenování a o mechanismus hlášení pomocí whitleblowerů (oznamovatelů z řad zaměstnanců ORT).

21 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
§ 44 Zrušení nebo změna předmětu podnikání organizátora regulovaného trhu § 45 Přeměna organizátora regulovaného trhu § 46 Převod, zastavení nebo nájem podniku organizátora regulovaného trhu § 47 Nabývání, zvyšování a pozbývání kvalifikované účasti na organizátorovi regulovaného trhu a jeho ovládnutí

22 Řízení rizik Pravidla přístupu organizátora k rizikům obsahují:
Hlavní zásady, strategie a postupy řízení rizik, Proces tvorby a schvalování postupů a metod řízení rizik, včetně povinnosti jednotlivých členů statutárních orgánů, Postupy pro rozpoznávání, vyhodnocování, měření, sledování a ohlašování rizik a pro přijímání opatření vedoucích k jejich omezení.

23 Právní úprava organizátora regulovaného trhu
Organizátor by měl formou vnitřního předpisu upravit: Identifikaci rizik, Pravidla a četnost vyhodnocování, úspěšnosti, přiměřenosti a účinnosti přijatých strategií, Pravidla a četnost vyhodnocování přiměřenosti a účinnosti opatření přijatých k řešení případných nedostatků v systému řízení rizik.


Stáhnout ppt "Organizátor regulovaného trhu (burza) a jeho právní úprava VOKT (P-5)"

Podobné prezentace


Reklamy Google