Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Centrální depozitář cenných papírů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Centrální depozitář cenných papírů"— Transkript prezentace:

1 Centrální depozitář cenných papírů
Pavel Seknička

2 Obsah Centrální depozitář cenných papírů – historie
Centrální evidence CP Další činnosti CDCP Evidence investičních nástrojů Vymezení pojmu vypořádání Vypořádací systém s neodvolatelným vypořádáním Účastníci vypořádacího systému Provozování vypořádacího systému

3 Centrální depozitář cenných papírů - historie
V roce 1993 byl založen Burzovní registr cenných papírů, který se v roce 1996 transformoval na UNIVYC, a.s.; Činnost centrálního depozitáře cenných papírů (dále jen CDCP) byla zahájena dne převzetím evidence Střediska cenných papírů a to včetně listinné evidence. CDCP je dceřinou společností BCPP, a.s., je součástí skupiny PX a zároveň CDCP je součástí skupiny GEESEG. CDCP je členem Evropské asociace centrálních depozitářů cenných papírů (ECSDA).

4 Základní činnost CDCP Základní činnost CDCP spočívá:
Vedení centrální evidence zaknihovaných cenných papírů; Vypořádání obchodů s investičními nástroji.

5 Centrální evidence V centrální evidenci jsou evidovány veškeré zaknihované CP vydané v ČR. Centrální evidence je evidencí dvoustupňovou a tvoří ji: Evidence vedená CDCP; Evidence navazující, kterou vedou účastníci CDCP, což jsou zejména obchodníci s cennými papíry.

6 Majetkové účty Cenné papíry jsou evidovány na dvou typech majetkových účtů: Účet vlastníka; Účet zákazníků, jehož majitelem je účastník CDCP. Zatímco v evidenci CDCP mohou být zřizovány oba typy účtů (vlastníků i zákazníků) v navazující evidenci mohou být zřízeny jenom účty vlastníků.

7 Další činnosti CDCP CDCP přiděluje také investičním nástrojům označení podle mezinárodního systému číslování (ISIN) a plní také úlohu lokálního operátora (LOU) a přiděluje právnickým osobám, tzv. Legal Entity Identifer (LEI), který unikátním způsobem identifikuje právnické osoby a to v globálním měřítku;

8 Další činnosti CDCP Emitentům kteří mají zájem o zaknihování CP v CDCP a kteří procházejí procesem přeměny CP na zaknihované zajišťuje CDCP přeměnu listinné akcie na zaknihovanou; Účastníci, uživatelé z oblasti státní správy, emitenti, akcionáři, notáři a další mohou na základě registrace získat informace prostřednictvím zabezpečeného komunikačního systému ISB;

9 Další činnosti CDCP Správa zahraničních cenných papírů registrovaných na účtech CDCP v Clearstreamu; Vyplácení výnosů z CP; Půjčování tuzemských a zahraničních CP.

10 Evidence investičních nástrojů z pohledu zák. č. 256/2004 Sb. ZPKT
§92 Centrální evidence zaknihovaných cenných papírů §93 Samostatná evidence investičních nástrojů §94 Druhy účtů §95 Zápis do evidence investičních nástrojů §95a Příkazy účastníka §96 Účinky převodu §97 Pozastavení výkonu práva vlastníka nakládat s investičními prostředky §98 Oprava chyb v evidenci investičních nástrojů §99 Výpis z evidence §100 Centrální depozitář

11 Organizátor regulovaného trhu (burza)
Způsob obchodování je založen na metodě oboustranné aukce; K burzovnímu obchodování je potřeba zvláštního povolení; Jednotlivé druhy burzovních obchodů jsou přesně vymezeny; Obchodované předměty se na burzách fyzicky nenalézají; Musí být přesně stanovena nejnižší přípustná obchodovatelná množství; Čas a místo burzovního obchodování jsou předem určeny; Obchodování na burzách se může účastnit jen přesně vymezený okruh osob.

12 Druhy burz podle předmětného zaměření jejich činnosti
Burzy cenných papírů; Burzy devizové; Burzy komoditní.

13 Členění burz z hlediska prodlevy ve vypořádání obchodů
Burzy promptní (spotové) – jsou charakteristické tím, že vypořádání na nich uzavíraných obchodů probíhá s poměrně krátkým časovým odstupem, maximálně několik dnů. Proto na nich obchodují ti, kdo si přejí obchodované instrumenty skutečně nakoupit a prodat; Burzy termínové – na těchto burzách se uzavírají tzv. Termínované obchody. Ty lze charakterizovat jako kontrakty, jejichž vypořádání se uskuteční se značným časovým odstupem od jejich uzavření. Z toho vyplývá, že okamžikem uzavření obchodu vzniká kontrakt (instrument), s nímž je až do okamžiku jeho vypořádání možno na téže burze dále obchodovat (jedná se o burzy termínovaných kontraktů typu „futures“ a burzy opční).

14 Vypořádání obchodů CDCP
Vypořádání obchodů uzavřených na BCPP, a.s. (burzovních obchodů) zajišťuje CDCP. Vypořádáním se rozumí: Započtení vzájemných pohledávek z obchodů s investičními nástroji; Splnění vzájemných dluhů z obchodů s investičními nástroji převodem investičních nástrojů nebo peněžních prostředků.

15 Vypořádací systém s neodvolatelným vypořádáním
3 účastníci Vypořádání podle pravidel Alespoň jeden účastník má sídlo v ČR §83 Vymezení některých pojmů Vypořádání; Ústřední protistrana je osoba, která při vypořádání vstupuje mezi účastníky vypořádacího systému; Clearingová instituce je osoba, která provádí vypořádání započtením vzájemných pohledávek účastníků vypořádacího systému.

16 Účastníci vypořádacího systému (§84)
Banka Spořitelní a úvěrní družstvo Obchodník s cennými papíry Zahraniční osoba, jejíž předmět činnosti odpovídá a) až c) Právnická osoba veřejného práva nebo osoba za jejíž veškeré dluhy ručí osoba veřejného práva ČNB nebo ECB Právnická osoba se zvláštním posláním Ústřední protistrana Zúčtovatel Clearingová instituce

17 Provozování vypořádacího systému
§85, 86 Pravidla systému §87 Změna pravidel §88 Neodvolatelnost příkazu k vypořádání §89 Propojenost systémů (vypořádacího a platebního systému)

18 Provozovatel vypořádacího systému s neodvolatelným vypořádáním
§90 Provozovatel vypořádacího systému §90a Povolení k provozování vypořádacího systému Dále jsou upraveny informační povinnosti provozovatele a účastníka vypořádacího systému.


Stáhnout ppt "Centrální depozitář cenných papírů"

Podobné prezentace


Reklamy Google