Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.
Advertisements

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Účast SVSE v pracovní skupině cenotvorby regulovaných cen v elektroenergetice při EGÚ Brno, požadavky na změny cenového rozhodnutí pro rok 2007 Ing. Petr.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Účast SVSE v pracovní skupině při EGÚ Brno, požadavky a výsledky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 3. listopadu 2005.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Návrh postupu SVSE v dalším období. Upevňovat postavení SVSE  Organizace zastupující zájmy průmyslových spotřebitelů v souladu s direktivou EU 96/92/EC.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky O co jsme se snažili, jak jsme uspěli? Má smysl se snažit dále? Požadavky a výsledky SVSE v oblasti.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Požadavky a výsledky SVSE v oblasti elektroenergetiky, stěžejní úkoly pro další období Ing. Petr Matuszek Seminář AEM – SVSE Praha 6. března 2008.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
TRH (tržní mechanismus)
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ing. Josef Kastl, generální sekretář ČPU Žofín,
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE

Záměr liberalizace trhu s energiemi v Evropě je součásti lisabonské strategie ‘Vytvořit v Evropské unii světově nejvíce dynamické a konkurenceschopné ekonomické prostředí‘

Cíl SVSE: Udržet a zvyšovat v ČR konkurenceschopné prostředí v cenách energií a kvalitě služeb vůči Evropě

Stav trhu s energiemi EU Trhy elektřiny a plynu jsou vysoce koncentrované, bývalé státní monopoly si na většině národních trhů udržují dominantní postavení. Národní trhy zůstávají ve velké míře odděleny jeden od druhého, přes-hraniční obchod netvoří reálnou konkurenci. Účastníkům trhu chybějí nezbytné informace, což podvazuje nezávislé obchodní aktivity Ceny dosud neurčuje volná soutěž, tj. princip nabídky a poptávky – zejména u plynu je 86 % objemu obchodováno za ceny odvozené od cen ropy.

ENERGY FORUM (5) DG TREN (4)

Ceny povolenek CO2 a elektřiny Source: WVM 2005 ENERGY FORUM (36) MEP (5)

Vývoj importní ceny plynu

České prostředí Způsob privatizace energetiky a tvorby legislativy působí v mnoha ohledech proti záměru liberalizace trhu s energiemi – s cílem vytvořit výhodu pro dominantní energetické subjekty Řízení státních podílů v energetikách je sebestředné, s nízkým ohledem na konkurenceschopnost českých spotřebitelů Postavení dohlížecích a regulačních orgánů není dostatečně nezávislé

Dotazníkové akce SVSE 2005(2004) Počet respondentů (odběrných míst) 9753 Odběr ze sítě (MWh) Výroba (MWh) Spotřeba celkem (MWh) Subjekt zúčtování 21 OZ OZ OZ

Posilování koruny v roce

Vliv dopadu cen elektřiny na exportéry Zvýšení cen elektřiny v Kč …..23% Zpevnění koruny vůči euru ….13,8% Zpevnění koruny vůči USD …..10,2% Zvýšení cen elektřiny v euru ……………36,8% Zvýšení cen elektřiny v USD …………..33,2% Platby za elektřinu i plyn nasmlouvány v Kč, není nabídka na obchodování v jiné měně

Liberalizace - k zamyšlení Názor členské základny SVSE obecně elektřina plyn Jednoznačně vítáme28%7%0% Dobrý záměr, kulhá realizace72%93%14% Od počátku postrádá smysl0% 86% Převažují výhody29%23%0% Převažují nevýhody71%77%100% Je nutno v ní pokračovat69%71%8% Bylo by lépe zavést regulaci31%29%92%

Budoucí vývoj Postupné vyrovnání cen silové energie – nejprve regionálně,později v celé Evropě Rostoucí vliv a pozice vlastníků zdrojů surovin tj.plynu a paliva pro výrobu elektřiny Cílová cena pro rentabilitu investic Obtížnost vstupu do odvětví a realizace nových investic Možnosti vzájemné substituce energetických komodit

Aktivity k zajištění fungování trhu 1.Vývoj legislativy,omezování protekce energetiky v zákonech a vyhláškách 2.Ochrana odběratelů před zneužitím dominantního postavení dodavatelů 3.Objektivní tvorba regulovaných složek cen energií a snižování jejich podílu na jejich celkové ceně 4.Rozvoj konkurenčního prostředí v energetice, zvyšování informovanosti o trhu,rozvoj nabídky - objemy,rovnoměrnost,měna, … 5.Průhlednost strategie státní účasti v energetice

Dohled nad dominantním dodavatelem Měřítkem přiměřenosti cen dominantního dodavatele ČEZ by podle rozhodnutí UOHS měla být cena zjištěná trhem při aukci elektřiny z virtuální elektrárny (15% nárůst ceny v 2006) Trh však dle výše uvedených závěrů DG comp. není funkční kvůli dominanci národního dodavatele,dosaženou cenu nelze tedy použít jako referenční.Navíc ji ČEZ zřejmě nedodržuje Nutno změnit rozhodnutí: Referenční cenu stanovit z nákladů plus přiměřený zisk

Finanční nedostatečnost ERÚ Zpracování podkladů pro tvorbu regulovaných složek cen organizuje EGÚ Brno.Náklady na zpracování studie hradí placenou účastí přizvaní členové pracovní skupiny.Regulované subjekty promítnou tuto relativně vysokou částku do svých regulovaných nákladů resp.cen.Proto je 100% účast regulovaných subjektů a sporadická ostatních tzn.způsob tvorby regulovaných cen v rozhodující míře ovlivňují regulované subjekty Účast SVSE – placená, veškeré náklady stejně zaplatí jen zákazník, účastníci platí 2x totéž Nutno změnit systém : 1) Způsob financování – ze státního rozpočtu, nebo v ceně elektřiny – ale přímo! 2) Účast zástupců spotřebitelů „bezplatná“

Nedostatky v regulovaných složkách cen A) Spotřebitel hradí náklady na unbundling ČEZ měl pokrýt z deklarovaných úspor při slučování s REASY; E.ON,PRE již distribuce byly – měl by se na vlastní náklady oddělit obchod B) Systémové služby Fyzikální podstata: Kolísání a výpadky odběru/výroby – odběratelé řádově v MW ; výrobci ve stovkách MW, potřeba aktivace podpůrných služeb je z větší části vyvolávána stranou výroby,přesto jsou výrobci zbaveni povinnosti tyto služby platit Ekonomické dopady: český zákazník platí všechny systémové služby tedy i pro výrobu elektřiny, která je exportována (cca 800 mil.Kč/rok) Nutno změnit systém Platbou za systémové služby je nutno rovnoměrně zatížit všechny účastníky trhu!!!

Možné řešení v elektroenergetice Strategii řízení společnosti ČEZ zprůhlednit zařazením do SEK s širší možností kontroly a rozhodování než je 1 vládní strana Zajistit tzv. neutrální unbundling, tj. oddělení přenosu a distribuce od výroby a prodeje komodity až na úroveň oddělení vlastnictví. Distribuční společnost vyčlenit z ČEZ nerovnoměrným rozdělením se 100% státním podílem. Tuto společnost nedoporučujeme zatím privatizovat

Závěr Trh s energií se zatím v EU nepodařilo libera- lizovat ani ve smyslu chování dodavatelů,ani ve stavu a rozvoji potřebné infrastruktury. Proti vzniku celoevropské konkurence na straně nabídky energií působí obrovská lobbyistická síla energetických firem na vlády a politiky jednotlivých zemí,proti které je potřeba vytvořit protiváhu angažovaností v oborových svazech a zájmových, profesních sdruženích v ČR i EU Do doby vytvoření konkurenčního prostředí je nezbytná ochrana spotřebitelů proti dominanci