Reedukace SPU s využitím počítačů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PŘI SANATORIU EDEL ZLATÉ HORY
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Strukturované učení PROJEKT EU
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PROJEKT NAŠÍ ŠKOLY PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU.
Speciální péče na naší škole
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Didaktické prostředky
Výukové programy pro předmět český jazyk a literatura
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
Motivace ve výuce přírodopisu
Orientece v prostoru Romana Straussová Využití struktury u dětí s PAS.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Logopedická třída MOTÝLCI
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Teorie vzdělávání dospělých
Diagnostika a reedukace
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Vývojová dysfázie.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
1 Prezentace Přírodopis lehce a zábavně – elektronická učebnice přírodopisu pro ZŠ
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Sociálně terapeutická dílna Kladno. Proč jsme potřebovali dílnu V Kladně tato služba chyběla, bylo nutné zajistit pro klienty program a náplň, podle jejich.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Problematika neprospěchu žáka
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Didaktické prostředky
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Teorie vzdělávání dospělých
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Specifické poruchy učení
Komunikace učitele se žáky
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
PŘÍPRAVNÝ KURZ PRO BUDOUCÍ ŽÁKY PRVNÍHO ROČNÍKU
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Reedukace SPU s využitím počítačů

Reedukace SPU s využitím počítačů U jedinců s SPU selhávají pokusy naučit se něco klasickými metodami důležité je použití jiných metod (dostatečně atraktivních)-udržení pozornosti jedince, např. počítače

používají se výukové programy pro jedince s SPU největší část programů tvoří programy pro matematiku a český jazyk i děti bez těchto potíží program mohou používat pro procvičování

Používají se: na odborných pracovištích (PPP) k bezprostřední reedukaci, k rozvíjení poznávacích funkcí ve škole (v rámci výuky i mimo ni) doma

Využití programů: Je-li vhodně zpracován, lze ho využít k výkladu nové látky. Procvičení učiva Testování

Kladné stránky výukových programů práce na počítači je pro dítě přitažlivější než běžná cvičení typu „tužka – papír“ cvičení je formou hry při plnění úkolů je zároveň rozvíjeno zrakové a sluchové vnímání, paměť, jemná motorika, koordinace pohybů, postřeh, prostorová orientace

motivace – bezprostřední odměna ve formě výhry(odkrytí obrázku, udělení diplomu apod.) práce s chybou rozvoj slovní zásoby časová výhodnost

atraktivnost - zvyšuje se tak efektivita učení a pravděpodobnost, že se např. daný pojem uchová v dlouhodobé paměti v mnoha programech je možné nastavit obtížnost podle uživatele - zpřístupnění každému dítěti individuálně dítě pak může pracovat vlastním tempem

programy lze spustit v době, která vyhovuje uživateli lze je velmi dobře využít v domácí přípravě na výuku pro rodiče představují tyto programy většinou časovou úsporu

Záporné stránky výukových programů: brání v rozvoji schopností verbální komunikace nevytvářejí se sociální vazby mezi účastníky výuky - tlumen rozvoj sociálního cítění a chování při příliš častém používání počítače dochází k namáhání zraku a nežádoucímu omezení pohybových aktivit

Zásady: cvičení plnit po relativně krátkou dobu a většinou za asistence pedagoga, psychologa či rodičů existují činnosti, při kterých je vhodné tuto pomůcku využít, ale v některých činnostech je člověk nepostradatelný- při získávání dítěte pro spolupráci, poskytování individuálních rad, vyhodnocování neobvyklých odpovědí apod.

Kritéria posouzení kvality programů Při výběru programů nesmí být prvním kritériem pro rozhodování cena, ale kvalita a praktická užitečnost programu - využijeme demoverze (ukázkové verze programů), předváděcí verze, konzultace nebo předvedení u dodavatele, zkušenosti kolegů, kteří užívají programy na jiných školách. V každém případě je lepší využít vždy možnosti pracovat s programem před jeho zakoupením.

nejvyužívanější programy na školách jsou:programy Didakta, Terasoft, Matik, Empe software

Programy k reedukaci SPU

TS ČESKÝ JAZYK 1 – PRAVOPIS

TS ČESKÝ JAZYK 4 - ZÁBAVNÁ MLUVNICE

„ČEĎÁK"z knihovničky české gramatiky

Chytré dítě-matematika

Seznam programů k reedukaci SPU www.dyscentrum.org

Seznam internetových adres http://www.alter.cz http://www.empe.cz http://www.terasoft.cz http://www.matik.cz http://www.gemis.cz http://www.pachner.cz http://www.kajoko.cz http://www.novak.cz http://www.razdva.cz/arid http://www.oplatek.cz http://www.jablko.cz http://www.cfc.cz http://www.ponskola.chrudim.cz http://www.softer.cz http://www.alik.cz http://www.silcom-multimedia.cz (alík)