Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POTŘEBA ODPOČINKU A SPÁNKU
Advertisements

Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Spánek a jeho poruchy MUDr. Katalin Štěrbová
Kleine – Levinův syndrom
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
P. Hon, J. Slonková, D. Školoudík, M. Bar, V. Novák, R. Bridzik
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Marta Hlobilová 2. Ročník MBB, UPOL
SPÁNEK Šárka Blatná.
Nemoci oběhové soustavy
Psychické stavy.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Astma bronchiále(astma)
SPÁNEK Ročníková práce Klára Jelínková 6.tř..
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
- definice, charakteristika, průběh
Ošetřování nemocného s onemocněním cév
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sledování bipolárních pacientů
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Alzheimerova nemoc.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Deprese Diagnostika a léčba
Potřeba spánku a odpočinku
Karel Šonka Neurologická klinika 1. LF UK a VFN Praha
Monika Manethová Poruchy spánku.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Bukovina Pyžamový den.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Poruchy vědomí a spánku
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Spánek. Lehce z historie elektrické proudy v mozku pomocí galvanometru při pokusech se zvířaty 1929 v klinických podmínkách malé rozdíly potenciálů.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
Charakteristiky vybraných nemocí
DMO dětská mozková obrna
Záchvatovitá onemocnění v ordinaci zubního lékaře
Tetanus Natálie Prokopová.
Bolest Vypracoval: Jan Horák
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Stres a jeho zvládání.
Awakenings (Čas probuzení)
DMO (dětská mozková obrna)
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Transkript prezentace:

Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI

Spánek Základní metoda pro zkoumání spánku je polysomnografie (EEG, EOG, EMG)

Fáze spánku Probuzení (fáze W) NREM fáze 1 NREM fáze 2 NREM fáze 3

Příznaky poruch Usínání při práci Vysoký krevní tlak Deprese Problémy se soustředěním Špatné vzpomínání si Bolesti hlavy po probuzení Tloustnutí

Přehled poruch Spánkový apnoický syndrom Narkolepsie Periodické pohyby končetinami Hypersomie

Spánkový apnoický syndrom Při této poruše dochází na krátkou dobu k přerušení dýchání Příznaky: denní nespavost chrápání obezita impotence pocit nevyspání a další

Hypnogram SAS

Léčba SAS Omezení špatných životních návyků Zajištění jiné polohy spánku Zhubnutí Trvalý přetlak v dýchacích cestách (CPAP) Chirurgická léčba Tracheostomie Přístroje zajišťující polohu jazyka atd...

SAS- princip CPAP

Narkolepsie Projevuje se záchvaty krátkodobého spánku, který trvá zpravidla jen několik minut a objevuje se opakovaně během dne Tyto ataky spánku se projevují i při fyzické činnosti Dalším symptomem je kataplexie – stavy svalové ochablosti Onemocnění mohou doprovázet halucinace v průběhu REM spánku

Hypnogram Narkolepsie Časté probouzecí reakce Hlubší stádia spánku prakticky chybí

Léčba Narkolepsie Léky – snižují projevy únavy, ospalosti a tlumí ataky náhlého spánku Úprava denního režimu – aktivní pohyb, krátký spánek

Hypersomnie Chrakterizuje jí zvýšená spotřeba denního spánku Rozdíly od narkolepsie: delší ataky spánku halucinace nejsou přítomny Spánek je spojen s obtížným probouzením (každodenní x s dlouhým cyklem)

Hypnogram Hypersomnie Hlubší fáze spánku se objevují těsně před probuzením

Léčba Hypersomnie Podávání stimulatů podobně jako u narkolepsie

Periodické pohyby končetinami Jedná se nejčastěji o pohyby dolních končetin Pohyb má krátkého trvání (1s) a periodicky se opakuje asi po 30 s Projevují se až několik hodin převážně v první polovině noci Nejčastěji se objevuje u mužů v pokročilém věku

Hypnogram PLMS Typická je rozbitá archtektura nočního spánku Časté probouzení a redukce hlubokého spánku

Léčba PLMS Nepřikrývat dolní končetiny Chladné koupele Noční procházky Léky

Materiály K. Šušmáková,Human sleep and Sleep EEG, Measurement Science Review, 2004, volume 4, section 2 Leading Health Care in the 21st Century [URL] <http://www.va.gov/visns/visn02/>, [cit. 2005-12-13] Václav Gerla, Zpracování spánkového EEG, [URL] <http://gerstner.felk.cvut.cz/biolab/X33BMI/X33BMI.htm> [cit. 2005-12-13] Soňa Nevšímalová, Poruchy spánku a bdění, Praha: Maxdorf, 1997,ISBN 80-85800-37-3

KONEC Díky za pozornost