Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tetanus Natálie Prokopová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tetanus Natálie Prokopová."— Transkript prezentace:

1 Tetanus Natálie Prokopová

2 Osnova Popis Jak se dostane do těla? Projev a průběh infekce Druhy
Léčba Prevence

3 Popis Nebezpečné infekční onemocnění Bakterie Clostridium tetani
C. tetani se hnojením dostává do půdy v podobě spór V půdě přežije až několik let V ČR se očkuje celoplošně Smrtelné onemocnění (zástava srdce nebo zastavení dýchacího systému)

4 Jak se dostane do těla? Drobnými i většími poraněními na těle (většinou hluboká) Rána je většinou způsobena hřebíkem (jiným ostrým předmětem) Nákaza nastává, když infikované prostředí se dostane do kontaktu s ránou Samotná bakterie se v těle nešíří V anaerobním prostředí začne bakterie vylučovat neurotoxiny, které začnou napadat nervové tkáně a tím se začínají šířit dál.

5

6 Projevy a průběh infekce
Počáteční projevy nespavost a svalový neklid Postupně napadá mimické svaly Objevuje se ztuhlost šíje a břišních svalů Dále napadá svalstvo v okolí páteře, přechází na trup a pokračuje na končetiny Celé tělo je v křečích, které přicházejí v čím dál menších intervalech Nemocný je po celou dobu při vědomí

7

8 Druhy generalizovaný tetanus a)mateřský tetanus
b)novorozenecký tetanus Lokalizovaný(místní tetanus) - křeče pouze v místě vstupu infekce hlavový tetanus - Jedná se o velmi vzácný typ, při kterém jsou postiženy hlavně nervy v hlavě.

9

10 Léčba Léčí se na JIP. Musí se co nejdříve podat protitetanový imuglobin, který zabrání dalšímu šíření. Dále následuje důkladné vydezinfikování rány a podání antibiotik. Proti bolesti jsou podávány analgetika.

11 Prevence Hexavakcína Očkování Přeočkování Dezinfikování

12


Stáhnout ppt "Tetanus Natálie Prokopová."

Podobné prezentace


Reklamy Google