Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obvodová NS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obvodová NS."— Transkript prezentace:

1 Obvodová NS

2 Zahrnuje všechny části NS, které se nachází mimo mozek a míchu
Tvoří ji: dostředivá (smyslová, senzorická) nervová vlákna – vedoucí vzruchy z receptorů do CNS odstředivá (motorická) nervová vlákna – vedoucí reflexní odpovědi k výkonným orgánům Z nervových vláken se skládají nervy: míšní, hlavové (mozkové), útrobní (autonomní, vegetativní).

3 Z mozku: 12 párů mozkových nervů
Přivádějí info ze smyslových org. (nerv zrakový, čichový, sluchově-rovnovážný) Řídí svaly hlavy (nerv lícní, okohybný, jazykohltanový) Jsou zde nervy smíšené (trojklanný – oko, zuby, žvýkání) Nerv bloudivý ( dýchání, trávicí trubice, srdce)- při škrcení (dráždění tohoto nervu) může dojít k srdeční zástavě

4

5

6 Z míchy: 31 párů míšních nervů
Do zadních kořenů míchy vstupují senzorické nervy Do předních vystupují motorické nervy Oba jsou propojeny s vnitřní šedou hmotou míšní Dělíme je: krční nervy (8párů) hrudní nervy (12párů) bederní nervy (5párů) křížové (5párů)

7

8 Útrobní (vegetativní, autonomní) nervy
Nelze ovládat vůlí Řídí činnost vnitřních orgánů a hladké svaloviny Ovlivňuji dýchání, srdeční činnost, činnost žláz Dělí se : parasympatikus (tlumí, uvolňuje) sympatikus (aktivuje) Mohou působit společně v souladu, i proti sobě

9

10 Onemocnění, úrazy obvodové NS:
Přerušení nervů při úrazech – ochrnutí, výjimečně sešitím nervu regeneraci Výhřez meziobratlové ploténky – utlačení kořenů míšních nervů nepřiměřenou námahou (ischias – poškození sedacího nervu)

11 - Bolest trojklanného nervu:
Jde o nejčastější neurologickou bolest hlavy. Zasahuje pět lebečních nervů vysílající vzruchy do mozku z obličeje, dásně, čelisti, čela a oblasti v okolí očí. Vyznačuje se ostrými jakoby elektrickými bolestivými impulsy zejména na levé polovině tváře a čelisti. K tomuto stavu dochází také např. v důsledku nemocí jako sklerozis multiplex, nádory mozku , aneurysmata.

12 Obrna lícního nervu - ochrnutí mimických svalů (záněty, úrazy, virózy)

13 Lepra (též malomocenství či Hansenova nemoc)
Je infekční onemocnění způsobené bakterií Mycobacterium leprae, která má sklon napadat periferní nervy, kůži, sliznice. Nemoc často probíhá bez příznaků a není nijak zvlášť nakažlivá (vyjma kožní formy vytvářející vředy, která je velmi nakažlivá). Za určitých okolností může ale dojít k rozvinutí její destruktivní formy. Ta napadá ve velkém Schwannovy buňky a makrofágy v periferní nervové soustavě. Ničí lidský imunitní systém a způsobuje znetvořeniny na končetinách a na obličeji. K léčbě malomocenství se dnes používají specifická antibiotika.


Stáhnout ppt "Obvodová NS."

Podobné prezentace


Reklamy Google