UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Astronomické jednotky délky
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
ZEMĚ A VESMÍR.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Téma Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013/14 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Robert Navrátil.
Země ve vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Planetky, měsíce, komety, meteory
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Planetky ve vesmíru.
VESMÍR.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Fyzika 2. ročník učebních oborů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s úvodem do studia zeměpisu, se stavbou vesmíru,
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sluneční soustava.
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU

ZEMĚ VE VESMÍRU Země je součástí sluneční soustavy a nepatrnou částí vesmíru, který nás obklopuje. Nejuznávanější teorií vzniku vesmíru je tzv. TEORIE VELKÉHO TŘESKU (BIG BANG) z doby před 15 mld. let.

GALAXIE Ve vesmíru vytvářejí plynná tělesa ( hvězdy ) – galaxie. Galaxie obsahují asi 100 mld. hvězd. Naši Galaxii tvoří asi 150 mld. hvězd. Naše Galaxie má tvar disku.

SLUNCE stáří 4,7 mld. let ( Země asi 4,6 mld. ) žhavá koule o průměru 1 392 000 km tvořena hlavně vodíkem a heliem teplota na povrchu asi 6000°C, v jádře 15 mil.°C hmotnost 2 . 1030 kg

SLUNEČNÍ SOUSTAVA Slunce 8 planet - Merkur ,Venuše ,Země , Mars , Jupiter , Saturn , Uran , Neptun trpasličí planety – Pluto, Ceres, Eris V srpnu 2006 byl rezolucí XXVI. Generálního zasedání Mezinárodní astronomické unie (IAU) definován pojem planeta a v souvislosti s tím i nový pojem trpasličí planeta. Do této nové kategorie byla přesunuta i jedna z planetek a to Ceres, jedno transneptunické těleso Eris a bývalá planeta Pluto. měsíce (satelity) – známe jich 166 (největší je Ganymede) planetky (známo více než 300 000, z toho více než 136 tis.katalogizováno) Zajímavost : planetka 8217 se jmenuje Dominikhašek kometární jádra , komety meteoroidy ( meteor je záblesk zazáření meteoroidu při průletu atmosférou, meteorit je zbytek meteoroidu, který dopadl na Zemi ) meziplanetární hmota jemné prachové částice

SLUNEČNÍ SOUSTAVA

MĚSÍCE SLUNEČNÍ SOUSTAVY

Astronomické délkové jednotky světelný rok – (značka jednotky ly, z angl. light year) Jeden světelný rok je vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden juliánský rok. 1 ly  ≈ 9,46 × 1012 km . ( asi 10 bil. km ) parsek ( pc ) : 1 pc ≈ 3,26 ly astronomická jednotka – asi 150 mil. km (astronomical unit - AU) - 1 AU = 149 597 870 691 ± 30 m. původně definovaná jako vzdálenost Země od Slunce 63 241 AU ≈ 1 ly

ODKAZY www.mesic.astronomie.cz www.astro.cz http://cs.wikipedia.org