Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Advertisements

Stereometrie - Vzdálenosti, odchylky
STEREOMETRIE Metrické úlohy – odchylky, vzdálenosti Odchylka přímek
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
autor: RNDr. Jiří Kocourek
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Základní věty stereometrické 1.část
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ABC a BNL
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ACG a BCH.
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzájemná poloha přímky a roviny Autor: Mgr. Svatava.
VY_32_INOVACE_MAT_VA_18 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečík přímky a roviny Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3.
Vzájemná poloha dvou přímek
Vzájemná poloha přímek 4.ročník
Porovnávání přímek v rovině
ŘEZY TĚLES.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Volné rovnoběžné promítání
Vzdálenost přímky od roviny, vzdálenost rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od přímky
Bod, přímka, rovina, prostor
Řešení polohových konstrukčních úloh
VY_32_INOVACE_MAT_VA_17 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečnice rovin Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník.
Užití řezů těles - procvičování
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Vzájemná poloha tří rovin
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Je dána krychle ABCDEFGH
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost rovnoběžných přímek a rovin Autor: Mgr.
Vzdálenost bodu od roviny
POZNÁMKY ve formátu PDF
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky HM a EF.
Stereometrie Řezy hranolu II VY_32_INOVACE_M3r0109 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Kolmost ve stereometrii Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem.
Polohové vlastnosti – poloha přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Metrické vlastnosti kolmost přímek a rovin
Vzájemná poloha dvou rovin
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice s absolutní hodnotou I. VY_32_INOVACE_M1r0106 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
STEREOMETRIE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Množina bodů dané vlastnosti
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Vzájemná poloha přímky a roviny
Bodu a přímky. Dvou přímek.
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
Řešení polohových konstrukčních úloh
Průsečík přímky s rovinou
Množina bodů dané vlastnosti
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky MN a BH.
Množina bodů dané vlastnosti
Transkript prezentace:

Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_M3r0115 Mgr. Jakub Němec

Kolmost přímky a roviny Kolmost přímky a roviny je důležitá vlastnost pro hledání vzdálenosti bodu a roviny. Na začátek je důležité si uvědomit, že dvě přímky jsou k sobě kolmé právě tehdy, když je jejich odchylka 90°. Této vlastnosti využijeme k definování kolmosti přímky a roviny: Přímka a rovina jsou k sobě kolmé v případě, že je přímka kolmá ke všem přímkám roviny. Díky definici můžeme uvést také tzv. kritérium kolmosti přímky a roviny: Je–li přímka kolmá ke dvěma různoběžkám roviny, pak je k rovině kolmá.

Přímka p je kolmá k rovině. Protíná rovinu v bodě S, který je zároveň patou kolmice, můžeme najít nekonečně mnoho kolmic, které leží v rovině. Namátkou jsou vybrány např. přímky a, b, c.

Věty o kolmosti přímky a roviny Na základě definice, kritéria kolmosti přímky a roviny a již známých informací z předchozích lekcí můžeme vyslovit dvě věty, které se týkají této problematiky: Daný bod určuje pouze jednu přímku, která je kolmá k dané rovině. Daným bod určuje pouze jednu rovinu, která je kolmá k dané přímce. Díky výše uvedeným znalostem jsme schopni řešit úlohy v praxi.

V krychli ABCDEFGH zjistěte, zda je přímka CE kolmá k rovině BDG.

Naším úkolem je najít dvě různoběžky roviny BDG, které budou kolmé k přímce CE. To je minimální požadavek na kolmost roviny a přímky. Začneme s přímkou BD. Na přímku BD je kolmá přímka AC i AE (rovnoběžka červeně). Tyto dvě kolmice určují rovinu ACE, v níž leží i naše přímka CE. To znamená, že přímka CE musí být kolmá k přímce BD.

Přímka BG je naše druhá přímka (to samé lze provést i s přímkou DG). K přímce BG je kolmá přímka CD (kolmá je také rovnoběžná přímka červenou barvou) a přímka CF. Tyto dvě přímky určují rovinu CDF, v níž leží také přímka CE. To znamená, že přímka CE je kolmá k přímce BG.

V předchozích dvou krocích jsme našli dvě různoběžné přímky roviny BDG, které jsou kolmé k přímce CE. Tím jsme dokázali, že přímka CE je kolmá k rovině BDG.

V krychli ABCDEFGH urči přímku jdoucí vrcholem E, která je kolmá k rovině AFH.

Naším úkolem při hledání přímky, která je kolmá k naší rovině, je najít pomocné roviny, které budou kolmé na libovolné přímky roviny a budou procházet bodem E (přímka a bod jednoznačně určují libovolnou rovinu). Zvolme si např. přímku AH ze zadané roviny. K té jednoduše nalezneme dvě kolmé přímky, z nichž jedna prochází bodem E. Máme nalezenu rovinu.

Obdobně nalezneme kolmou rovinu k přímce AF. Červená přímka je záměrně nepřesně vyznačena, aby nebyla v zákrytu za přímkou AF.

Průsečnice CE nalezených rovin BCE a CDE musí být kolmá k rovině AFH, protože je kolmá ke dvěma různoběžným přímkám roviny AFH.

Nám již známým postupem jsme schopni přesně určit bod, v němž přímka rovinu protíná. U průsečíku po našem nalezení kolmé přímky můžeme směle vyznačit pravý úhel.

Kolmost rovin Vzhledem k tomu, že víme, že rovinu určují dvě přímky a že přímka je kolmá k rovině, pokud v rovině nalezneme dvě různoběžné kolmé přímky, můžeme definovat situaci pro kolmost dvou rovin: Dvě roviny jsou k sobě kolmé právě tehdy, když jedna z nich obsahuje přímku kolmou k druhé rovině.

Jak lze vidět na obrázku, můžeme najít vždy alespoň jednu přímku, která je kolmá k další rovině. Tyto roviny jsou proto navzájem kolmé.

Úkol závěrem 1) V krychli ABCDEFGH dokaž kolmost přímek a) EF a HM, kde bod M je střed hrany AE b) AL a BK, kde body K a L jsou po řadě středy hran EH a CD. 2) V krychli ABCDEFGH dokaž kolmost přímky a roviny: a) FH a ACG b) LM a ACH, kde body L a M jsou po řadě středy hran CD a AE.

Zdroje Literatura: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání. Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Obrázky byly vytvořeny v programu Malování.