Evropské správní právo (NV305K) 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/30.0009, Operační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP VVV a OP Z Ing, Jan ŠILD, partner HOPE GROUP s.r.o.
Advertisements

Přístav, kde je dobré zakotvit. Přístav, kde je dobré zakotvit Reg.č.: CZ.1.07/1.2.05/ Přístav, kde je dobré zakotvit  reg.číslo: CZ.1.07/1.2.05/
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Veřejná moc a veřejná správa
Evropské vlajky 5. ročník
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
Ochrana práv ve veřejné správě
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Ochrana práv ve veřejné správě
Podpora přijímacího řízení ŠIP KHK Prezentace modulu Podpora přijímacího řízení v rámci projektu Školský informační portál KHK INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ.
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Evropské správní právo
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Kompetenční konflikty
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Veřejná správa.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ Konstrukce.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Metody a formy realizace veřejné správy
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské správní právo (NV305K) Evropské správní právo (NV305K) JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ ,
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Správní řád -vybrané instituty
2. Správní trestání a správní delikty
Jakub Alexa Zita Dostálová
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
VY_32_INOVACE_Fi_III_24 Název Státní poznávací značky motorových vozidel evropských zemí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Institut ochránce práv dětí
Kvalita v sociálních službách jako proces
Základy práva T6 Ústava jako základní právní předpis státu.
Obecná část daňového práva procesního I
Číselná řada 1 – 5 ZAČÍT HRÁT
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Okruh: Grafomotorická cvičení Učební materiál č. 6: Kde je?
Správní právo procesní
Obecná část daňového práva procesního I
Evropské správní právo
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
PRAMENY A NORMY FINANČNÍHO PRÁVA
Evropské správní právo
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Základy práva I 1. přednáška
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Evropské správní právo (NV305K) 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

PROJEKT „POSTDOC I“ reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Správní právo a evropské správní právo Pojetí správního práva v ČR a v některých evropských státech (SK, PL, SRN, A, VB) Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě (aneb správní řády v SK, SRN, A, PL, H,…) Pojem „evropské správní právo“

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo v ČR a v Evropě  Historický vývoj v ČR 1. republika (J. Hoetzel, J. Pražák), správa + veřejná, tzv. odčítací metoda vymezení VS Socialistické SP – jednota mocí ve státě, státní správa Současnost – návrat ke kořenům a tradicím

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo v ČR a v Evropě  VS a SP v Evropě SK SRN – O. Mayer, E. Forsthoff A – A. Merkl, „Recht der Verwaltung“ PL – J. Starościak, E. Ochendowski, M. Wierzbowski, J. Boć VB – P. Cane, W. Wade – instrumentální přístup – nástroj ochrany práv a svobod, jakož i kontroly VS  Normativní * instrumentální přístup k SP

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě  správní řády v Evropě Ne: Francie, VB (ne v našem pojetí) Ano: Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Chorvatsko, …

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě  SR (zákon č. 71/1967 Sb.) Reguluje správní řízení a tzv. jiné úkony, nezná OOP a neupravuje VŘPS Kontrola VS – mimo správní soudnictví (část V. o.s.ř.) též činnost prokuratury (protest prokurátora) Lex generalis a lex specialis osoba zúčastněná (§ 15)

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě  PL (KPA z roku 1960) Velmi blízko zákonu č. 500/2004 Sb., SpŘ Dlouhá tradice správního soudnictví (NSA) – vlastní procesní předpis Lex generalis a lex specialis

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě  Rakousko - správní řád je tvořen: Uvozovací zákon k zákonům o správním řízení (EGVG) Obecný správní řád (AVG) Zákon o správním trestání (VStG) Zákon o správní exekuci (VVG) Správní soudnictví a tzv. administrativní tribunály (nezávislé správní senáty)

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Správní právo procesní v komparativním pojetí v Evropě  Německo: VwVfG (1976) Opatření obecné povahy (Allgemeineverfügung)  Maďarsko (CXL:2004)  Chorvatsko (2010)

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Evropské správní právo (ESP)  3 pojetí ESP 1. SP EU – vliv EU a práva EU, tzv. víceúrovňová správa 2. SP společného evropského správního prostoru – spolupráce na administrativní úrovni 3. Společné principy a hodnoty, jakož i instituty SP v Evropě – ius commune – vliv RE J. Schwarze

POSTDOC I, reg.č. CZ.1.07/2.3.00/ , Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Děkuji za pozornost. Tento materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.