KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
sociální psychologie Škola:
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
(komentovaný přehled)
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Západočeská univerzita v Plzni
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
11. Humanisticky orientované vzdělávání
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – I.část.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Volný čas dětí a mládeže Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Strategické řízení a plánování
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Pedagogická diagnostika
Evaluace v mateřských školách
Obecná didaktika ÚVOD.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Bc. Helena Selucká Podpora čtenářství – podzim 2011
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Konstruktivismus Zora Syslová.
Evaluace v mateřských školách
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Informace k PP2 a semináři
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Práva dítěte Výchova k občanství
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kurikulum předškolního vzdělávání (plánování vzdělávací práce)
Volnočasová pedagogika
Transkript prezentace:

KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 2 Zora Syslová

Požadavky na zakončení Vytvoření krátkodobého projektu třídního vzdělávacího programu na téma „Jsem dobrý kamarád“ Sebereflexe výstupu nahraného na videozáznam Kolokvium proběhne formou skupinového rozhovoru na základě videonahrávky. Budou hodnoceny teoretické znalosti strategie řízení třídy, úroveň zpracování projektu třídního vzdělávacího programu, sebereflexe vlastní vzdělávací práce. Kritérii pro hodnocení projektu: Stanovení cílů Vybrané metody a formy vzdělávání Zastoupení plánovaných činností Kritická reflexe vlastního výstupu Termín odevzdání do 30. 4. 2013

Úkoly na praxi Zkoušet činnosti se skupinkou dětí Domluvit způsob videonahrávky (kamera, kazeta, způsob přehrání – flash, DVD..) Připravit nabídku činností (vycházet z projektu) a nahrát se Rozebrat svoji práci podle kritérií

PŘINÉST RVP PV

Plánování TVP a jeho východiska Nové přístupy ke vzdělávání (21.2., 28.2.) Strategie řízení (21.2., 28.2.) Východiska projektování (7.3., 14.3.) Samostatná práce – Kurikulum PZMŠ (plánování TVP s. …..) (21 a 28.3.) Stanovení strategií (4. a 11.4., 18. a 25.4.) Kontrola, ukázka (2.5., 9.5.)

1. Nové přístupy ke vzdělávání Způsob plánování dříve STÁT detailně vymezuje veškeré požadavky na vzdělávání dětí VZDĚLÁVACÍ PROGRAM vymezuje obsah vzdělávání – UČIVO = co učit děti podle věku UČITELKA dodržuje, plní předem stanovené požadavky – předává informace DÍTĚ přijímá informace Současné přístupy Vymezuje rámec kvality vzdělávání Vymezuje kompetence dětí Koordinátor, vytváří nabídku, poradce Rozhoduje o sobě, učí se tím, že samo tvoří, je aktivní

2. Strategie řízení Formální vzdělávání (úzce, do hloubky zaměřené vzdělávání přes řízené činnosti = projektování) Neformální vzdělávání - napodobováním (učitelka jako vzor a „tvůrce“ sebepojetí dítěte – interakce s dítětem) - organizace řízených činností (metody a formy práce) – propojení všech vzdělávacích oblastí - organizace dne (možnost spontánních aktivit, stravování, odpočinek…) KOMPETENCE

3. Východiska projektování Kde jsme nyní? (diagnostika vzdělávacích potřeb dětí) Kde bychom chtěli být? Kam směřujeme? (stanovení cílů) Jak se tam dostaneme? (stanovení strategií, metod a prostředků, které nás k cíli dovedou) Jak zjistíme, že se tam dostaneme a jak poznáme, že jsme se tam dostali? (systém hodnocení)

3.1 Vztah mezi obsahem a cíli Jak můžeme rozvíjet osobnost (kompetence – cíle) na obsahu (tématu): - podzim, kamarád, moje město, zdravá výživa…? POUŽIJTE RVP PV a vyhledejte vhodné kompetence

OBSAH = činnosti Pokud nebude obsah v souladu s cíli, nebude docházet k tzv. osobnostnímu rozvoji.

3.2 Diagnostika vzdělávacích potřeb dětí Jak zjistíme? Zkuste se zamyslet, čím žijí, s čím mají problémy, co se děje kolem dětí v MŠ, kam chodíte na praxi. Jak byste mohli využít těchto informací pro sestavení TVP (obsah/cíle)?

Písemné projektování

3.3 Stanovení cílů Výběr cílů (ŠVP) Ideální je hned si stanovit, jak poznáme, že jsme k nim dospěli a co může ohrozit jejich dosažení (očekávané výstupy, rizika).

Samostatná práce Vyber dílčí vzdělávací cíle ze vzdělávacích oblastí, které podpoří rozvoj vybraných kompetencí Přiřaď k nim očekávané výstupy, na nichž lze ověřit, že bylo cílů dosaženo (nezapomeň na propojenost s kompetencemi)

Tři domény učiva (činností) Afektivní doména (týká se projevů emocionálního chování – citů) Psychomotorická doména (smyslové učení – pohyby, zručnost) Kognitivní doména (zapamatování a vybavení si informací) Týkají se vybrané cíle všech domén?

Bloomova taxonomie cílů Znalost (zapamatování, reprodukce) Porozumění (vysvětlení vlastními slovy) Aplikace (vybavení a použití) Analýza (složitější myšlení při aplikaci v neznámých situacích) Syntéza (vytváření originálních výkonů či výrobků) Hodnotící posouzení (obhajoba svých rozhodnutí, posuzování možností)

PŘÍKLADY: Vyber některý z kognitivních cílů a zpřesni jej z hlediska taxonomie společně s popisem jakých výsledků dítě dosáhne.

KONTROLA PROPOJENOSTI A KOMPATIBILNOSTI Samostatná práce: Vyměňte si svoje projekty a zkontrolujte úpravu (konkretizaci) cílů a očekávaných výstupů. Vyberte na ukázku jeden dobře zpracovaný.

4. Myšlenková mapa (samostatná práce) RVP PV (Praktický průvodce TVP) Název Hlavní vzdělávací cíle Činnosti, vhodné situace (měly by pokrývat všechny vzdělávací oblasti) Jak jsme dospěli k cílům? KPZMŠ (str. 208) Analýza situace Vstup do ŠVP – téma a kompetence Diskuse s dětmi (analýza vzdělávacích potřeb) Dílčí cíle Činnosti Zpětná vazba

5. Stanovení strategií Nabídka činností - typy inteligence - samostatnost dětí, možnost výběru - prožitkové učení Typy činností - řízené - částečně řízené - spontánní

RIZIKA Jak a čím může být ohroženo vzdělávání? (Výběr rizik)

Zásady navržených aktivit: Děti pracují samostatně, bez vedení učitelkou Činnost je založená na spolupráci dětí Činnost nemá předem daný postup (děti samy volí, jak budou postupovat)

Souvisí navržené aktivity s plánovanými cíli? Jsou částečně řízené činnosti naplánovány skutečně podle zásad - děti je provádí samostatně, ve spolupráci, podle vlastního plánu (bez asistence učitelky)? Je v možnostech dětí pochopit „zadání“ a samostatně si organizovat činnost a dojít k cíli?

BURDÍKOVÁ, L., KREJČOVÁ, V. Jedna z cest, jak si vytvořit nové kurikulum pro svoji mateřskou školu (2. část). In BURIÁNOVÁ, J., JAKOUBKOVÁ, V., NÁDVORNÍKOVÁ, H. Vedení mateřské školy, koncepce rozvoje školy a její realizace. Praha: RAABE, 2002, s.18-22. BURKOVIČOVÁ, R. Pedagogické projektování a prezentace pedagogického projektu v učitelství pro mateřské školy. Ostrava : Ostravská univerzita, 2008, s. 54. ISBN 978-80-7368-538-6 HAVLÍNOVÁ, M., VENCÁLKOVÁ, E. a kol. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole (aktualizovaný program). Praha : Portál, 2006. ISBN 80-7376-061-5 HORKÁ, H., SYSLOVÁ, Z. Studie z předškolní pedagogiky. Brno : PdF MU, 2011. KOVALIKOVÁ, S. Integrovaná tématická výuka. Kroměříž : Spirála, 1995. ISBN 8-901873 PASCH, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4 Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Věstník MŠMT, sešit 2, Ročník LXI, únor 2005. SMOLÍKOVÁ, K. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. Praha : VÚP, 2005. ISBN 80-87000-01-3 SMOLÍKOVÁ, K. Praktický průvodce třídním vzdělávacím programem MŠ. Praha : VÚP, 2006. ISBN 80-87000-04-8 SYSLOVÁ, Z. Školní vzdělávací programy a evaluace v mateřské škole. [CD ROM] Praha : Verlag Dashofer, 2007. ISSN 1802-4130

PŘIPOMÍNÁM Ke každé otázce SZZ existuje několik publikací. Výše uvedená literatura je pouze k JEDNÉ otázce z 15.