TĚLESO A LÁTKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maria Curie-Skłodowska
Advertisements

Těleso a látka.
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
19 – 20 století.  Byl to vynikající fyzikální chemik  Narodil se v Praze v rodině profesora práv  Studoval na gymnáziu v Praze (zajímaly ho především.
Fyzika na naší škole Barbora Jíšová dne
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Síly a jejich vlastnosti
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Významné osobnosti fyziky a chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
PLYNY.
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Elektromagnetické spektrum
Slavní chemici a jejich objevy
SVĚTELNÉ JEVY.
Hrátky s periodickou soustavou prvků
Jaderná Energie.
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Bohrův model atomu vodíku
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Marie Currie-Sklodowská
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
Ženy z přelomu 19. a 20. století spjaté s vědeckými pracovišti na Albertově, Karlově a ulici Lipová „Za vším hledej ženu“. Ačkoli na poli vědy spjaté.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Stavba látek.
SVĚT MOLEKUL A ATOMŮ. Fyzikální těleso reálný objekt konečných rozměrů látkové skupenství – pevné – kapalné – plynné – Plazmatické spojité a dále dělitelné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
Marie Curie-Sklodowská
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Marie Curie Sklodowska
stavba atomu – historie 1
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Maria Curie-Sklodowska Lise Meitnerová
Marie Curie-Sklodowska
Michail Vasiljevič lomonosov
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Atom a jeho složení.
VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
TĚLESO A LÁTKA.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Atomy a molekuly. Vypracoval: Lukáš Karlík
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Částicové složení látek
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Marie Curie Sklodowska
Balmerova série atomu vodíku
Transkript prezentace:

TĚLESO A LÁTKA

TĚLESO A LÁTKA Co nás obklopuje? Z čeho se tělesa skládají? Skupenství látek Atomy a molekuly Vlastnosti atomů a molekul

PŘÍNOS ČESKÝCH A NA ČESKÉM ÚZEMÍ PŮSOBÍCÍCH UČENCŮ Václav Dolejšek Adéla Kochanovská - Němejcová František Běhounek Historie rentgenové analýzy struktury látek

Václav Dolejšek J. Heyrovský a V. Dolejšek 1895 – 1945 Český fyzik, profesor experimentální fyziky na přírodovědecké fakultě UK Jedním z klíčů pochopení struktury atomů byly objevy rentgenového spektra - objevil spektrální čáry N-série prvků uranu, thoria a bismutu (1922). životopis

Adéla Kochanovská - Němejcová 1907-1985 spolupracovnice Václava Dolejška, profesorka oddělení Fyzikálního výzkumu kniha Zkoušení jemné struktury materiálu rentgenovými paprsky

František Běhounek 1898 - 1973 český fyzik a chemik; profesor na Univerzitě Karlově v Praze ; spisovatel studoval ve Francii u Marie Sklodowské-Curierové, objevitelky rádia je zakladatelem vědního oboru radiologie a rovněž popularizátorem vědy životopis

Java applety na webu Bohrova teorie atomu vodíku (AJ) Bohrův model atomu (AJ) Brownův pohyb (AJ) V 1913, dánský fyzik Niels Bohr (1885 - 1962) zvládal vysvětlit spektrum atomového vodíku rozšířením Rutherfordova druhu atomu. V tom modelu, záporně nabité elektrony se otáčejí kolem pozitivně nabitého atomového jádra protože atraktivní elektrostatické síly podle Coulomb práva. Ale elektron může být vzat ne jediný jako částečka, ale také jak de Broglie mává (vlně záležitosti) který se střetává s sebou. Orbita je jediná stáj, jestliže to se setká s podmínkou pro stojaté vlnění: Obvod kružnice musí být celočíselný násobek vlnové délky. Důsledek je že jediné zvláštní hodnoty poloměru a energie jsou dovoleny. matematické slepé střevo vysvětlí to jak k počítají tyto hodnoty. Podle klasického electrodynamics, poplatek, který je podřízený dostředivému zrychlení na kruhové dráze, should nepřetržitě vyzařovat elektromagnetické vlny. Tak, protože ztráty energie, elektron by měl točit se do jádra velmi brzy. Contast, elektron v modelu Bohra vydává žádnou energii, jak dlouho jak jeho energie má jeden z výše uvedených hodnot. Nicméně, elektron, který není v nejnižší energetické hladině (n = 1), moci dělat spontánní změnu na nižší stát a proto vydávat energetický rozdíl ve formě fotonu (částečka světla). Tím, že spočítá vlnové délky korespondenčních elektromagnetických vln, jeden dostane stejné výsledky jak tím, že změří řady spektra vodíku. Vy nesmíte vzít myšlenku na elektrony, obíhání kolem atomového jádra, pro realitu. Bohrův model atomu vodíku byl jen mezistupeň na cestě k přesné teorii atomové struktury, který byl dělán možný kvantovou mechanikou a kvantové electrodynamics. Tento applet objasní atom vodíku podle částečky nebo model vlny. Vy můžete vybrat si hlavní kvantové číslo n. pravá část grafiky reprezentuje energetické stavy atomu. Pravý dole dole vy můžete číst mimo okružní poloměr r a energie úhrnu E. Jestliže vy pokusíte se se měnit orbita je poloměr se vyžehleným tlačítkem na myši, toto bude obecně vést k pohyblivému státu. Vy můžete si uvědomit, že tím, že používá volbu “model vlny”: Zelená vlnitá čára, která symbolizuje de Broglie vlna nebude být uzavřená ve většině případů. Jediný jestliže obvod kružnice kruhu je celočíselný násobek vlnové délky (modrý), vy dostanete ustálený stav.