Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.01.14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.01.14."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Vědecké objevy v 2. pol. 19. století
Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben Předmět: Dějepis Cílová skupina: 8. ročník Anotace: Formou prezentace získají žáci základní informace k tématu Vědecké objevy ve 2. pol stol., které jsou roztříděny podle oborů, kde se projevily. U každé osobnosti je uvedena stručná a krátká anotace pro rychlejší zapamatování. Učitel si však musí podrobnější informace o osobnostech nastudovat sám.

3 Vědecko – technická revoluce
objevy

4 LÉKAŘSTVÍ: Louis Pasteur a Gregor Johann Mendel
Objevil očkovací sérum proti vzteklině a stanovil princip pasterizace. Stanovil zákony dědičnosti.

5 Robert Koch a Wilhelm Conrad Röntgen
Německý lékař, který objevil bacil tuberkulózy, cholery, malárie, spavé nemoci či lepry a rozvíjí obor epidemiologii. Německý fyzik a jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století, který objevil neviditelné paprsky X. Robert Koch a Wilhelm Conrad Röntgen

6 Ivan Petrovič Pavlov Santiago Ramón y Cajal
Pozorováním a pokusy přišel na podmíněné a nepodmíněné reflexy. Zkoumal centrální nervový systém.

7 William Morton a Charles Darwin
Americký stomatolog, propagátor a průkopník anestézie, který r poprvé za celkové anestézie bezbolestně odoperoval nádor. Britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie. Vývojovou teorii opíral o přírodní a pohlavní výběr.

8 CHEMIE: Alfred Nobel a Dmitrij Ivanovič Mendělejev
Vynálezce dynamitu, který ve své závěti odkázal své jmění fondu, z něhož je udělována cena za objevy. Stanovil periodický zákon prvků, podle něhož sestavil tabulku chemických prvků.

9 Pierre a Marie Curieovi
Společně objevili teorii radioaktivity a objevily radioaktivní prvky – Radium a Polonium.

10 FYZIKA: Heinrich Rudolf Hertz a James Clerk Maxwell
Matematicky popsal elektromagnetické pole a představil 1. barevnou fotografii. Experimentálně ověřil teorii o šíření elektromagnetických vln a je po něm pojmenována jednotka pro frekvenci Hz.

11 Konstantin Eduardovič Ciolkovskij a Max Planck
Byl průkopníkem teorie raketových letů, zakladatelem teorie reaktivního pohonu a otec moderní kosmonautiky. Byl zakladatelem kvantové teorie a řešil problém záření černého tělesa.

12 Niels Bohr a Albert Einstein
Na základě představ Rutherforda a teorie Plancka a Einsteina sestrojil atom. Nejvýznamnější fyzik 20. století, který představil speciální teorii relativity.

13 Bohr s Einsteinem při vědecké debatě

14 Nobelova cena ocenění každoročně udělované za zásadní vědecký výzkum, technické objevy či za přínos lidské společnosti se uděluje v následujících oborech: fyzika, chemie, fyziologie a medicína, literatura, mír udělována každoročně od 1901 na základě poslední vůle Alfreda Nobela

15 První udělená Nobelova cena r. 1901.

16 České úspěchy: Jan Jánský a Joachim Barrande
Objevil 4 krevní skupiny. Francouzský inženýr, který v Čechách zkoumal a popsal zkameněliny a geologické útvary.

17 POUŽITÉ ZDROJE: Čapka F. , Dějepis. Novověk. Nová Škola 2009
POUŽITÉ ZDROJE: Čapka F., Dějepis. Novověk. Nová Škola ISBN , s. 79. Obrázek rentgenového snímku [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Pasteura [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Mendela [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Kocha [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Röntgena [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Pavlova [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Cajala [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Mendělejeva [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Nobela [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Pierra Curieho [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Marie Curie Sklodowské [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Maxwella [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Rudolfa Hertze [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Ciolkovského [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Maxe Plancka [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Einsteina [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

18 Obrázek Nielse Bohra [cit. 2012-4-9]
Obrázek Nielse Bohra [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek Einsteina s Bohrem při debatě [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek diplomu C. Röntgena [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek J. Barranda [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obrázek J. Jánského [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <  


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.01.14."

Podobné prezentace


Reklamy Google