MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha OPPI - nástroj podpory podnikatelů.
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Význam MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
SOLVIT Efektivní systém řešení problémů na vnitřním trhu ES.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Novodobá historie podnikání v ČR
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků

Ekonomický a sociální udržitelný rozvoj ve své podstatě vytvářejí podniky, nikoliv politické deklarace či vědecké disputace. Aby mohl být tento rozvoj udržitelný, je třeba vytvořit vhodné podnikatelské prostředí, ve kterém budou podniky prosperovat. Páteří každé ekonomiky jsou malé a střední podniky.

K 31. prosinci 2010 činil počet podnikatelů na 1000 obyvatel 212 – nejvíc v EU (MPO uvádí počet cca 100 – viz následující graf. MPO však vykazuje pouze aktivní subjekty.) Od devadesátých let minulého století vydává každoročně Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zprávy o vývoji malého a středního podnikání v Česku. Poslední Zpráva MPO o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře – viz následující data

Zdroj: Zpráva MPO ….

V roce 2010 celkový počet zaměstnanců v MSP činil 61 %. Znatelný pokles počtu zaměstnanců MSP v letech 2009 a 2010

Podíl MSP na celkových výkonech podnikatelské sféry v roce 2010 dosáhl 51,24 %, Pokles výkonů MSP v letech 2009 a 2010

Účetní přidaná hodnota vyjadřuje, kolik podnik "přidal" k nakoupeným vstupům tj. materiálům, zboží a službám.

Novelizace legislativy Cíl EU tlačí MPO - snížit administrativní zátěž MSP podnikatelů o 25% do konce roku 2012 Od počátku realizace Plánu se pak ústřední orgány státní správy zabývaly celkem 282 informačními povinnostmi. Zrušeno bylo 117 povinností a redukováno 165 povinností.

Dotační programy Operační program Podnikání a inovace (OPPI) – vznik firem, rozvoj, inovace, efektivní energie – Strukturální fondy EU (končí 2013). MPO již pracuje na přípravě nového OP pro léta 2014 – 2020 Programy podporující spolupráci malých podniků a výzkumný pracovišť, inovace – Technologická agentura ČR (program Alfa) Program TIP řízený MPO na podporu aplikovaného výzkumu ve spolupráci s podniky Czechinvest - Agentura pro podporu podnikání a investic vypisuje průběžně různé programy podpory – nutno sledovat

Poradenský systém pro podnikání v ČR a EU: Jednotná kontaktní místa - pomoc podnikatelům v oblasti poskytování služeb. Jsou součástí celoevropské sítě, díky čemuž mohou pomoci i v případě podnikání v jiném členském státě EU. Poskytování informací podnikateli aby mohl podnikat a zprostředkování kontaktu s příslušným úřadem, který se povolováním konkrétních činností zabývá. ProCoP (product Contanct point) je kontaktní místo pro podnikatele poskytující informace o požadavcích na výrobky a o fungování vnitřního trhu v oblasti volného pohybu zboží obecně. SOLVIT je on-line síť, v rámci které členské státy spolupracují při řešení problémů, jež vznikají v důsledku nesprávného používání právních předpisů v oblasti vnitřního trhu ze strany orgánů veřejné moci. SOLVIT centra pomáhají se stížnostmi občanů i podniků.

Cíl poradenských center Cílem je nabídnout podnikatelům bezplatnou a kvalifikovanou pomoc v oblastech: krátkodobé podnikání v jiném státě EU; dlouhodobé podnikání v jiném státě EU; obchodování s výrobky v EU; řešení problémů s úřady v rámci EU.

Fond rizikového kapitálu (Seed fond) MPO již dlouhodobě řeší možnost vytvořit fond rizikového kapitálu – seed fond. V červnu r by se měl rozjet Český rozvojový uzavřený investiční fond (dotovaný EU a projevili zájem i soukromí investoři). Cílem je podpora začínajících inovačních podniků prostřednictvím investice do základních kapitálu na pět let a poté svůj podíl fond prodá.

Státní fond rizikového kapitálu Z evropských fondů MPO zakládá „Český rozvojový uzavřený investiční fond“ kde poteče více než 1,3 miliardy korun. První výzvy snad budou koncem roku Stát pomocí státního fondu přímo kapitálově vstoupí do menších začínajících firem s růstovým potenciálem. V první fázi bude k dispozici 600 milionů korun.

Příprava nového programovacího období pro roky 2014 – 2020 MPO navrhuje pět priorit budoucího OP v jeho gesci: Mezi prioritní oblasti by měla patřit podpora zlepšení přístupu MSP k financování jejich rozvoje. Podpora rozvoje podnikatelského prostředí (vzdělávání, poradenství). Podpora investic pro zavádění inovací. Podpora inovační meziinstitucionální spolupráce. Podpora využívání OZE a podpora úspor energie.