Pojem práva a jeho klasifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práva a právní předpisy související s oceňováním
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Právní vztahy a právní skutečnosti
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Systém a struktura práva Katedra práva.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03B1_Základní pojmy AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníZáří.
Vznik mezinárodní smlouvy
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.7. Unitární stát vs. stát složený
Právo jako filozofický pojem
Evropské správní právo
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Právní aspekty podnikání
Obecná část správního práva
Kontrola veřejné správy I.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Právo mezinárodních smluv
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Systém soukromého práva
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Právo jako normativní systém, základní pojmy
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Úvod do práva.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obecná část daňového práva procesního I
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
ZÁKLADY SPRÁVNÍHO PRÁVA
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Pojem práva a jeho systém
BI201K Úvod do práva ICT I.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
(přednáška k předmětu Základy práva)
Finanční a rozpočtové právo
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
TEORIE PRÁVA Pojem práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Systém práva a charakteristika vybraných právních odvětví
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právní principy v soudobém právu; právní principy a právní normy
Právo.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Úvodní přednáška – základní informace
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Pojem práva a jeho klasifikace Základy práva Pojem práva a jeho klasifikace JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

1. Pojem práva a jeho klasifikace Literatura: Blažek, P. Základy práva : Teorie práva a základy ústavního práva České republiky, 3. vydání, Vysoká škola finanční a správní, Praha, 2012 Jiná literatura k tématu: Gerloch, A. Teorie práva, Aleš Čeněk, Plzeň, 2009 Boguszak, J., Čapek, J., Gerloch, A. Teorie práva, Aspi, Praha, 2004 Kubů, L., Hungr. P., Osina, P. Teorie práva, Linde, Praha, 2007 Filip, J. a kol. Základy státovědy, Masarykova univerzita, 2002 Pavlíček, V. a kol. Ústavní právo a státověda, I. a II. díl, Linde, Praha JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Problém vymezení pojmu práva „Otázka, co je právo, přivádí právního vědce do stejných rozpaků, jako otázka, co je pravda, by přivedla do rozpaků logika.“ Immanuel Kant „Poznám slona, když ho vidím, ale neumím ho definovat“ Herbert L. A. Hart JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace „Právo představuje ucelený a komplexní systém závazných a státní autoritou vynutitelných právních norem, jejichž předmětem je chování jednotlivých subjektů práva.“ JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace PR JAKO SOUČÁST MK Atributy pojmu práva: - Představuje uspořádaný systém norem (vnitřní struktura) Komplexnost a ucelenost práva jako systému - Zvláštní forma právních norem („formální prameny práva“) Uznání právních norem veřejnou (státní) autoritou za závazné (vztah práva a moci; požadavek právní jistoty) Vynutitelnost právních norem veřejnou mocí - Právo reguluje vzájemné vztahy mezi subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Klasifikace práva: Objektivní versus subjektivní právo Objektivní právo – soubor platných právních norem upravujících subjektivní práva a povinnosti subjektů práva Subjektivní právo – objektivním právem zaručená možnost jednání, resp. míra tohoto jednání (oprávnění stojící pod ochranou objektivního práva) Právní povinnost – z objektivního práva vyplývající nutnost určitého chování (protipól subjektivního práva) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Přirozené versus pozitivní právo Koncepce přirozeného práva podle jeho zdroje: - Teologická - Antropologická - Racionalistická Důvodem platnosti přirozeného práva však vždy lidská přirozenost – přímo z ní lze dovodit určitá práva Požadavek realizace spravedlnosti – možnost kolize obsahu přirozeného a pozitivního práva Přirozené právo nepopírá platnost pozitivního práva – existuje vedle něho a obsahově je samo jeho základem JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Právní pozitivismus odmítá existenci přirozeného práva vedle práva pozitivního (právní dualismus). Za platné považuje pouze pozitivní právo (právní monismus). Právní pozitivismus – vzájemné odlišení práva a morálky Pozitivní právo - obsažené ve formálních pramenech práva jako výlučném zdroji subjektivních práva a povinností I přes možnost vzájemné kolize (tzv. Radbruchova formule) konvergence přirozeného a pozitivního práva v oblasti lidských práv JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Veřejné versus soukromé právo Veřejné právo Typicky kogentní právní normy Zásada enumerativnosti veřejnoprávních pretenzí Nerovnost subjektů (typickým autoritativní rozhodnutí) Účast subjektu veřejného práva Ochrana veřejného zájmu (příkladem trestní proces) Soukromé právo Typicky dispozitivní právní normy Smluvní autonomie Zásada legální licence Rovnost subjektů – nutný souhlas všech zúčastněných – u smluv i u jednostranných aktů (závěť) Subjekty soukromého práva Ochrana soukromých zájmů (příkladem civilní spor) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Právo procesní versus právo hmotné Hmotné právo upravuje meritorně vztahy mezi subjekty práva - hmotněprávní subjektivní práva a povinnosti existují nezávisle na existenci řízení Procesní právo upravuje práva a povinnosti procesních subjektů v rámci řízení před správními orgány a soudy - procesněprávní subjektivní práva a povinnosti jsou podmíněna existencí řízení před orgánem veřejné moci a lze je uplatnit pouze v tomto řízení JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Vnitrostátní právo versus právo mezinárodní veřejné Vnitrostátní právo je odvozeno od státu - platí pro všechny subjekty práva (fyzické a právnické osoby) na území daného státu (stát tvoří toto právo jako suverén) Mezinárodní právo je primárně právem mezi státy (zde platí vztah rovnosti) a na jiné subjekty (fyzické a právnické osoby) dopadá jen zprostředkovaně Na území konkrétního státu platí mezinárodní smlouva na základě inkorporace (včlenění do vnitrostátního práva) JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Stádia procesu inkorporace: 1) Sjednání a podepsání smlouvy na mezinárodní úrovni 2) Vyslovení souhlasu zákonodárného sboru 3) Ratifikace smlouvy prezidentem republiky či pověřeným členem vlády 4) Publikace v oficiální sbírce Sbírka mezinárodních smluv ČR Přezkum některých mezinárodních smluv Ústavním soudem ČR před jejich vstupem v platnost Smlouvy podle čl. 49 Ústavy mají přednost před zákonem JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Evropské právo Má prvky jak vnitrostátního tak mezinárodního práva (některé jeho prameny zavazují přímo konkrétní fyzické a právnické osoby, jiné zavazují jen členské státy) „Nadnárodní právo“ Směrnice – zavazují pouze členské státy – ty mají povinnost je inkorporovat do vnitrostátního práva Nařízení – platí přímo bez nutnosti inkorporace JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

1. Pojem práva a jeho klasifikace Pojmy k zapamatování: Definice pojmu práva a jeho atributy Objektivní právo, subjektivní právo (a právní povinnost) Přirozené a pozitivní právo Veřejné a soukromé právo Hmotné a procesní právo Vnitrostátní, mezinárodní a evropské právo Směrnice EU a nařízení EU (znát, čím se liší) 14. JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::