Nigel Warburton The Basics of Essay Writings. O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ●

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak má vypadat článek i pro zkoušku. Název (Title) stručný, výstižný Autoři Adresy Affiliation (Při více autorech bývá označen Corresponding author) Abstract:
Advertisements

Jak psát tiskovou zprávu?
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
Programmmmm Témata referátů Na začátku trocha teorie Nějaké to video  Myšlenkové mapy Na pranýři vědy aneb jak kritizovat Poznámka pana Čapka k pravdě.
Tvorba snímků v PowerPointu
Rozbor uměleckého textu
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Umění prezentace.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
15. ESEJE Cíl : připravit osnovu eseje a poté esej napsat
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Jak vyjednávat o smlouvě a honoráři I. pro společnost JTP Roman Čiviš, A TREND.
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
1 „Správná argumentace“  S čím musíme bojovat?  Co chtějí slyšet?  kroky úspěšné prezentace  Těžce na cvičišti, lehce na bojišti.
PPíšeme vědecký článek. Jaký článek – domácí úkol o dvou brožurách o jaderné fyzice a zkušenostech z jejich použití (ověření použitelnosti, expertní posouzení)
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Jak psát texty ke kombinované formě studia Projekt Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji.
Struktura obchodního dopisu
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Chyby v psaní seminárních prací
Úvod do studia.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základy psaní pro studenty aneb Jak se k psaní „dokopat“ Kurz právnických dovedností II JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
UŽ SE VYZNÁM V KNIHOVNĚ Knihovnická lekce s praktickým procvičováním získaných znalostí.
Absolventská práce.
Zásady tvorby prezentace
Základní elementy návrhu výzkumu a výzkumného projektu Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu.
Úvod do studia Strategie vyhledávání zdrojů Robert Zbíral.
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Chyby při vnímání druhých lidí
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Arts marketing Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D. U44/207
Způsoby odkazování Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
S využitím prezentací Mgr. Pavlíny Mazáčové, Ph.D.:  Jak napsat dobrý odborný článek  Tvorba odborného textu.
Jak napsat zprávu z praxe
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
ČÍST CIZOJAZYČNÉ KNÍŽKY ?.  Asi každý z nás někdy narazil na nějakou knížku, časopis nebo jakýkoliv jiný materiál, který sice obsahoval velice zajímavé.
Marketing pro NNO aneb jak se nenechat semlít Postřehy z letošního ročníku soutěže Být vidět Tomáš Jindříšek & Matěj Novák
VLASTNÍ ČÁST 4. cvičení. PRAKTICKÁ ČÁST Často mi chybí odborné články z databází..viz zadání „V práci musíte použít alespoň dvě citace z databáze odborných.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Zápočtové cvičení ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
CHYSTÁME SE PSÁT DOPIS POKYNY A RADY ZÁSADY NA ÚVOD O DOPIS JE VIZITKOU AUTORA, ORGANIZACE O S P R Á V N O S T  VĚCNÁ  SLOHOVÁ  JAZYKOVÁ  ESTETICKÁ.
SEM VLOŽTE RAZÍTKO. Poznámka: Tato brožura je určená k tisku. Pokud chcete mít jistotu, že je umístění pro tisk správně nastavené, zkuste si ji nejdřív.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Metodologie bakalářské práce Bozděch, Michal
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PSY103 Vývojová psychologie I Zuzana Masopustová
Mgr. Michal Oblouk HLAVNÍ MYŠLENKY TEXTU.
Déjà - vu Tematická oblast
Ukázka zpracování referátu.
Seminář 4 – struktura odborného textu
Vzor individuální prezentace
Management Tvorba prezentací ppt.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název oborové práce Jméno autora třída.
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
Tvorba obchodních dopisů – sloh, způsob stylizace
Vzor individuální prezentace
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Název vědeckého projektu
Transkript prezentace:

Nigel Warburton The Basics of Essay Writings

O co jde? ● číst o tom, jak psát, nestačí ● psaní esejů je základem studia ● psaní je způsobem myšlení ● kvalita procvičování je důležitejší než kvantita ● je třeba si vytvořit dobré návyky

Jak začít psát „Je důležité nalézt způsob, jak začít psát; jinak se stane mytí nádobí nejdůležitější věcí na světě – cokoli, co vás odvede od psaní. Jeden nakonec musí zavřít pusu, sednout si a psát.“ (Natalie Goldberg. Writing down the bones. Boston : Shambhala, 1998)

Jak začít psát ● překonat psychologické bariéry ● vyhnout se pocitu nedodělané práce ● udělat alespoň něco ● najít si vlastní přístup ● dělat přestávky ● nemusí to být hned dokonalé

Odpovězte na otázku ● nejhorší chybou je nezodpovědět otázku ● na přímou otázku přímá odpověď ● co znamená shrňte, analyzujte, přibližte, popište, definujte...

Výzkum a plánování ● co je potřeba znát – formulujte otázku ● co opravdu přečíst ● přestaňte zkoumat a piště něco ● myslete na papíře ● užití Internetu

Úvod, stať a závěr ● úvod  vytváří první dojem  jděte přímo k věci  představte své stanovisko k otázce  shrňte závěry  vyhněte se definicím klíčových slov

Úvod, stať a závěr ● každý odstavec by měl: 1.uvést relevantní myšlenku 2.podpořit ji důkazem, citátem, argumentem nebo příkladem 3.ukázat relevanci předchozího

Úvod, stať a závěr ● závěr  spojení všech myšlenek  stručně, neopakujte probrané argumenty  vyhněte se řečnickým otázkám  velký vliv na celkový dojem

Tvorba textu ● jeden odstavec = jedna myšlenka ● používejte ukazatele  „z toho vyplývá...“, „hlavní příčinou je...“ ● zvažte protiargumenty ● držte se myšlenky ● směřujte k závěru ● nenechte čtenáře na pochybách

Plagiátorství ● reference ● citace ● bibliografie ● pozor na neúmyslné plagiátorství

Umění psát ● pozor na malé chyby ● správný tón ● méně přídavných jmen a příslovcí ● činný rod ● kratké až středně dlouhé věty ● stručnost ● žádná klišé

Jak zlepšit své psaní ● projít si kontrolní seznam  odpověděl jsem na zadanou otázku?  je závěr srozumitelný?  zvážil jsem protiargumenty?  nezapomněl jsem někde uvést zdroj?  je bibliografie podle normy?  odstranil jsem klišé a kolokvialismy?  je každý odstavec relevantní?  nenapsal jsem nějaké jméno špatně?  dá se to číst?

Jak zlepšit své psaní ● opravovat a přepisovat ● poučit se ze zpětné vazby ● poučit se z prací ostatních studentů ● eliminovat špatné návyky

Poznáte se v tom? ● narážeč ● valič faktů ● odbočovač ● zedník ● shrnovač ● zosobňovač ● prohlašovač ● žargonista ● ukazovač ● kopírák ● kolokvialista ● plagiátor

Děkuju za pozornost