Počátek řeckých civilizací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

Doba železná na našem území.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Starověká Kréta 6. ročník.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
VY _12_INOVACE_D STAROVĚKÁ KRÉTA , MINOJSKÁ CIVILIZACE – 6
Temná staletí Antické Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Starověká Kréta a Mykény
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověké Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
Kréta Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Dj.9.18-Mínojská kultura-prezentace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Egejská kultura Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi egejské kultuře.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název Mykénské Řecko Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Socioekonomická geografie - opakování
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Starověké Řecko 6. ročník.
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Oceánie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
Od římského císařství do středověku.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Starověk PŘEDMĚT:DROČNÍK:6. NÁZEV MATERIÁLU:Starověké Řecko-
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Starověké Řecko I. počátky.
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Mykénské období ( st .př.n.l.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-35_Palácové civilizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Počátek řeckých civilizací. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

První řecká civilizace. Vznikala na Krétě a dalších ostrovech Egejského moře asi od 2.tisíciletí př.n.l. Podle krále jménem Minos se nazývala minojská. Král Minos nechal podle legendy postavit bludiště jménem labyrint. Minojská civilizace skončila ve 14. století př.n.l. ( zemětřesení, výbuch sopky, vpád nepřátel ).

Minojská kultura. Minojci budovali města a v nich neopevněné paláce. Paláce zdobili sochami a nástěnnými malbami ( freskami ). Nestavěli chrámy – své bohy uctívali v jeskyních či na vrcholcích hor. Nejznámější minojský palác existoval na Krétě v městě Knóssos – podobal se labyrintu. Minojci psali nejprve obrázkovým písmem na hliněné tabulky, později se jejich písmo změnilo.

Minojský palác v městě Knóssos.

Minojská freska.

Mykénská civilizace. V 16.stol.př.n.l. vzniklo několik států na Peloponéském poloostrově. Moc převzaly nejmocnější Mykény. Mykéňané byli dobří válečníci, zemědělci, obchodníci a mořeplavci, používali bronz. Bohatství Mykén vyplývalo z vývozu výrobků a z válečných tažení.

Mykénská kultura. Paláce měly opevněné hradby a stály na kopcích. Města byla vystavěna za palácovými zdmi. Byla vybavená kanalizací, vodovodem, koupelnami. Byla propojena cestami. O mykénské době vypráví legenda o Trojské válce.Byla popsána v eposech básníka Homéra ( Ilias a Odyssea )

Mykénský palác.

Trója.

Období vlády Dórů. Mezi 11. – 8. stoletím př.n.l. ovládali Řecko Dórové. V této době se objevila dodnes používaná řecká abeceda. Dórové začali používat železo.

Vznik městských států. Mezi 8. a 6. stoletím př.n.l. začaly vznikat v Řecku městské státy. Každý městský stát měl své hlavní město nazvané polis. V okolí byla pole a vesnice, někdy i přístav. Později budovali kolem hlavních měst opevnění. Na nejvyšším místě stála pevnost – akropole. Akropole se později změnily ve střediska náboženství.

Athénská akropole.

Opakujeme. Jak se nazývala první řecká civilizace na Krétě? Co je to labyrint ? Které město převzalo moc na Peloponéském poloostrově ? Jak se nazývá epos popisující legendu o Trojské válce ? Jak se nazývá dominanta hlavního řeckého města ?

Správné odpovědi. První řecká civilizace na Krétě se nazývá minojská. Labyrint je bludiště. Na Peloponéském poloostrově převzalo moc město Mykény. Název eposu : Ilias a Odyssea Autor : Homér Dominantou hlavního města Řecka je athénská akropole.

Prameny, odkazy RULF,Jan,VÁLKOVÁ,Veronika.Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia.2.vydání.Praha : SPN,2004.ISBN 80-7235-274-1. File:Attica 06-13 Athens 50 View from Philopappos - Acropolis Hill.jpg. SAVIN, A. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Attica_06-13_Athens_50_View_from_Philopappos_-_Acropolis_Hill.jpg [online]. 2013 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Řecká-abeceda.png. KABEL, Matthias. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%98eck%C3%A1-abeceda.png [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Troja02.jpg. BARMALA, Christian. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Troja02.jpg [online]. 2007 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Troy1.jpg. CARR, Adam. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Troy1.jpg [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Mycenae lion gate dsc06382.jpg. MONNIAUX, David. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mycenae_lion_gate_dsc06382.jpg [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Knossos fresco women.jpg. CARVAJAL, Juan Manuel Caicedo. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Knossos_fresco_women.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Palace of Knossus.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palace_of_Knossus.jpg [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons  

jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 6 . ročník pořadové číslo DUM  09 datum  24.2.2014 název DUM  Počátek řeckých civilizací. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.