Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ."— Transkript prezentace:

1 Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Povrch Jižní Asie Rozkládá se na poloostrově Přední Indie Severní část území je hornatá, patří sem pohoří Hindúkuš, Karákoram a Himaláj. Značnou část území vyplňuje Indoganžská nížina, odvodňují ji velké řeky Indus, Ganga a Brahmaputra.

3 Podnebí Vysoké hory na severu mají studené podnebí. V ostatních částech převládá teplé a tropické podnebí. Pravidelně se střídají letní a zimní monzuny. V létě přinášejí srážky od moře, v zimě přicházejí z pevniny a jsou suché.

4 Státy Jižní Asii tvoří 8 zemí : Pákistán, Nepál, Bhútán, Afghánistán, Indie, Srí Lanka, Bangladéš, Maledivy.

5 Indie Hlavním městem je Dillí. Dříve byla britskou kolonií (dodnes se jezdí vlevo) Severní Indie je pravlastí Romů, ti se odtud začali stěhovat v 5.století. Indie oplývá mimořádnými přírodními a kulturními památkami.

6 Průmysl Indie Indie má vyspělý průmysl, vyrábí auta a počítače, také provádí vlastní kosmický výzkum.

7 Nepál Nepál leží v nejvyšším pohořím světa Himálaji. Obyvatelé patří mezi nejchudší na světě. Zabývají se zemědělstvím a pracují jako nosiči (šerpové) nákladů turistických výprav do vysokých hor.

8 Afghánistán Afghánistán je jednou z nejchudších zemí světa. Obyvatelé se zde živí převážně zemědělství, pěstují obilí, chovají ovce a skot. Život obyvatel je silně poznamenaný zdlouhavými válečnými konflikty.

9 Bangladéš Bangladéš se nachází v nížině při ústí řeky Gangy a Brahmaputry. Naprostá většina obyvatel je zaměstnána v zemědělství. Pěstuje se rýže a jutovník. Toto území často postihují větrné smrště – cyklony. Přinášejí katastrofické záplavy.

10 Otázky Jmenuj státy patřící do oblasti Jižní Asie. Která země je pravlast Romů? Které země jsou velmi chudé? Jak se nazývají větrné smrště, které postihují Bangladéš?

11 Odpovědi Pákistán, Nepál, Bhútán, Afghánistán, Indie, Srí Lanka, Bangladéš, Maledivy. Indie Afghánistán a Nepál cyklony

12 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

13 jméno autoraPavlína Lejsková název projektuModernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročníkzeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM8 datum3.12.2012 název DUMJižní Asie metodická poznámka k využití Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ."

Podobné prezentace


Reklamy Google