Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_03_Mykény TÉMA: Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 Anotace Materiál slouží jako osnova výkladu učitele, k tvorbě zápisků žáka a pro utřídění a strukturaci poznatků o mykénském umění Obsahuje interaktivní odkazy funkční i bez on-line připojení Řešení některých úkolů se objeví animací Obsahuje aktivační úkoly a krátký test – správná tvrzení se zabarví zeleně, chybná červeně Podporuje mezipředmětové vztahy (výtvarná výchova, dějepis, zeměpis) Je primárně určen pro předmět výtvarná výchova v 1.ročníku gymnázia a kvintě

3 Předřecké civilizace Mykény

4 Mykénská civilizace Archeologická lokalita v Řecku asi 90 km jihozápadně od Athén Řečtí Achájové 16. – 12. stol. př.n.l. Řecká pevnina, ve 2. pol. 15. stol. př.n.l. i Kréta Mykénský vliv sahá až do Egypta Ve 13. stol. př.n.l. – Trojská válka Zánik okolo roku 1100 př.n.l.

5 Architektura Nejstarší památky – pravoúhlé šachtové hroby ze 16. stol. př.n.l. vytesané do skály Objevitel Heinrich Schliemann (po objevení Troje) Královské paláce obehnané mohutnými hradbami z mnohatunových kvádrů Lví brána Centrem megaron – ústřední stavba knížecího hradu – později základ řeckých staveb (rozšířen o stylobat – stupňovitou podstavu)

6 Hrobky Hrobka s nepravou kupolovou klenbou tholos, k níž vedla chodba – dromos (na kruhové základně další řada kvádrů vždy nepatrně přesahuje spodní – vzniká homolovitý tvar) Átreova pokladnice – tholos

7 Umělecké řemeslo Množství drahocenných předmětů v šachtových hrobech
zlaté masky s portrétními rysy zbraně vykládané zlatem a stříbrem do mědi na bronzový podklad zlaté poháry šperky z Kréty i zdejší provenience keramika – stále stylizovanější až abstraktní dekor zlomky nástěnných maleb (autoři patrně Kréťané, avšak obrazy se znaky Achájů)

8 Která tvrzení jsou pravdivá?
Mykénská civilizace byla starší než krétská Mykény objevil Heinrich Schliemann Název Átreova pokladnice je zavádějící, jedná se o hrobku Zlatá pohřební maska patřila králi Agamemnonovi Masivní zdivo hradeb se nazývá kyklopské Hrobka s nepravou klenbou se nazývá tholos Dromos je palácová stavba, vzor řeckých chrámů Ištařina brána je vstupní branou do knížecího paláce

9 Pojmenujte následující památky:
Zlatá (Agamemnónova) maska Lví brána Átreova pokladnice - tholos Mykény – archeologické naleziště

10 Zdroje ČERNÁ, Marie. Dějiny výtvarného umění. Praha: Idea servis, 1996, ISBN NEZNÁMÝ. Mykény [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. tholos [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LOOPZILLA. Tholos [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Heinrich Schliemann [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ROSEMANIA. Mask of Agamemnon [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JASTROW. Mycenaean gold goblet [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: HOUSEN, Jean.  [cit ]. Dostupný na WWW:

11

12

13

14

15

16

17

18


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:"

Podobné prezentace


Reklamy Google