Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Vznik egyptské civilizace.
Egyptská civilizace vznikla ve dvou státech v povodí řeky Nilu . Horní Egypt – na jižním Nilu Dolní Egypt – na severním Nilu Kolem roku 3100 př.n.l. Byly tyto státy spojeny – začala minulost starověkého Egypta : období Staré, Střední a Nové říše

3 Stará říše. Nejvíce se proslavila pyramidami.
Pyramidy – velké stavby, tvar jehlanu, sloužily jako hrobky faraonů. Nejstarší pyramidy byly stupňovité, pozdější měly hladké stěny. Egypťané věřili v mnoho bohů, je možné setkat se s nimi i po smrti. Proto stavěli také velké chrámy a z mrtvých těl vytvářeli mumie.

4 Pyramidy.

5 Egyptská společnost. Byla ovládána tzv. vládnoucí vrstvou – tvořil ji faraon, členové jeho rodiny, kněží, vojenští velitelé a úředníci. Nižší vrstvu tvořili řemeslníci, lékaři, umělci a zemědělci. Bez práv byli otroci – většinou váleční zajatci.

6 Kultura a vzdělanost Egypťanů.
Vytvořili obrázkové písmo – tzv. hieroglyfy . Psali na zvláštní listy vyrobené z rostliny zvané papyrus. Umění – nádherné malby v hrobkách, palácích a chrámech, sochy zvané sfingy a kolosy. Věda – ovládali lékařství, matematiku, chemii, zeměpis , astronomii. Vytvořili kalendář – 12 měsíců po 30 dnech.

7 Ukázka egyptského písma – hieroglyfy.

8 Pyramida se sfingou.

9 Ukázka Egyptského sochařství.

10 Střední a Nová říše. Ve Střední říši se rozšiřovalo ovládané území a vzrůstal dálkový obchod. Zlatým obdobím – Nová říše. Vznikly nádherné stavby chrámů – např. chrámový komplex v Luxoru, skalní hrobky – např. Údolí králů ( již nestavěli pyramidy ). Nová říše začala upadat pod nájezdy nepřátel. K moci se dostali Řekové, po nich přišli Římané – roku 30 př.n.l. skončila samostatnost Egypta.

11 Egyptský chrám.

12 Opakujeme. Doplň do textu chybějící slova :
Nová říše nevydržela a začala upadat pod nájezdy ______________. K moci se dostali _________, kteří postavili v Alexandrii první muzeum a největší knihovnu. Královnu Kleopatru porazili ____________, kteří roku 30 př.n.l.ukončili samostatnost Egypta. 2. Zařaď správně : pyramidy v Gize, sfinga, Údolí králů,chrámový komplex v Luxoru. Stará říše : Nová říše :

13 Nápověda. . Zařaď správně :
Nová říše nevydržela a začala upadat pod nájezdy nepřátel. K moci se dostali Řekové, kteří postavili v Alexandrii první muzeum a největší knihovnu. Královnu Kleopatru porazili Římané, kteří roku 30 př.n.l.ukončili samostatnost Egypta. . Zařaď správně : Stará říše : pyramidy v Gize, sfinga Nová říše : Údolí králů, chrámový komplex v Luxoru

14 Odkazy, prameny : MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. File:Karnak03.JPG. ROWAN. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Pharaoh Akhenaten.jpg. GOTTROP, Muriel. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Egypt.Giza.Sphinx.01.jpg. HAJOR. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Papyrus Ani curs hiero.jpg. FLEMBLES. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:All Gizah Pyramids.jpg. LIBERATO, Ricardo. [online] [cit ]. Dostupné z: Wikimedia Commons

15 jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 6 . ročník pořadové číslo DUM  08 datum   název DUM  Starověký Egypt. metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.


Stáhnout ppt "Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google