Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÁ ŘECKÁ TYRANIS.
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
ASIE Státy J a JV Asie IV. Čína III2-Z7-II-15.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vznik státních útvarů III.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vývoj sumerských městských států asi 3000 př. n. l. vznikly následkem společenské dělby (písaři, vojáci, kněží) první městské státy jedno město a přilehlé.
Spojené státy americké
Název Archaické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Homérské a archaické období
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.66 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Velká řecká kolonizace
Velká řecká kolonizace
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Aténský stát za Solóna 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Vznik řeckých městských států
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Archaické období Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_247_Migrace obyvatelstva AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Dějepis Starověk – Řecko 1 Pavel Šupka
Velká řecká kolonizace
Starověké Řecko BC Archaické období.
STAROVĚK.
Krize a zánik republiky
Archaické období Dagmar Zemanová
Společenské a hospodářské prostředí
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Postavení CR v hospodářství
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ROZKVĚT ANTICKÉHO ŘECKA
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Transkript prezentace:

Velká řecká kolonizace Dagmar Zemanová Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greek_Colonization.png

Opakování Vysvětli pojem polis. Jaké společenské vrstvy existovaly v řeckých městech? Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Reconstruction_of_the_west_pediment_of_the_Parthenon_1.jpg

Opakování S jakými problémy se potýkala řecká města? Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Noe_082.jpg

Problémy polis  Růst počtu obyvatel  potřeba více potravin Málo zemědělské půdy  potřeba nové půdy Rozvoj řemeslné výroby  potřeba nových odbytišť (prodej zboží) Rozdíly bohatí X chudí  hrozba dlužního otroctví

Řešení problémů  Velká řecká kolonizace Lidé se vydávají mimo svůj domov Hledají nová místa vhodná pro zemědělství Hledají zdroje surovin Usazují se a zakládají nová města

K zamyšlení Co znamenají pojmy: metropole kolonie

Metropole Metropole (z řeckého métér, matka a polis, město) dnes znamená významné město, které je kulturním, obchodním nebo politickým centrem určité oblasti. Často se používá jako synonymum pojmu hlavní město. Obvykle se za metropoli pokládají města s nejméně 0,5 mil. obyvateli ve městě samém a nejméně 1 mil. obyvateli v městské aglomeraci Zdroj: cs.wikipedia.org Které město v České republice je možno označit slovem metropole?

Metropole Ve starověkém Řecku, kde pojem vznikl, označoval původně „mateřské město“ každé nově založené osady, to jest město, odkud byla kolonie (osada) založena a odkud převzala své právo. Osady byly své metropoli povinny poskytovat ochranu a pomoc proti jiným, někdy i platily daně.

Kolonie Kolonie je území, nebo město, které patří nějakému státu, ale není součástí jeho území. Většinou jde o území obsazené danou armádou, ale na delší dobu. Zdroj: cs.wikipedia.org Ve starověku se tak označovaly nově založené osady

Řecké kolonie Ve kterých částech světa vznikaly řecké kolonie? Zdroj: http://www.utexas.edu/courses/greeksahoy!/greek_colonies_550.jpg

Velká řecká kolonizace Kterými směry a do kterých oblastí Středomoří směřovala velká řecká kolonizace? Najdeš nějaká dodnes existující města? Vezmi si na pomoc mapu v učebnici na s.85 Zdroj: http://antika.avonet.cz/article.php?ID=1315

Velká řecká kolonizace S jakými produkty se obchodovalo? Zdroj: http://it.pedf.cuni.cz/strstud/kolonizace/mapa.htm

Velká řecká kolonizace 8. – 6. BC Metropole (mateřská města) zakládají kolonie (podřízené osady) Středomoří (Španělsko, Francie, Itálie) Černé moře (Ukrajina, Rusko, Turecko) Zdroj: http://steelewares.com/tag/art-history/

Důsledky kolonizace  Pozitivní = dobré  Negativní = špatné rozvoj řemeslné výroby rozšíření obchodu šíření řecké kultury do Středomoří šíření cizí kultury do Řecka (Egypt...)  Negativní = špatné pokles ceny obilí (levné z kolonií) konkurence pro drobné zemědělce  zadlužování  dlužní otroctví rostoucí majetkové rozdíly  napětí mezi bohatými a chudými

Tyranida Co znamená slovo tyran? Zdroj: http://www.ancientgreekbattles.net/Pages/People/Pisistratus.htm

Tyranida  Nevyřešené hospodářské a společenské problémy vyvolávaly v některých poleis nepokoje a povstání. Řešením bylo někdy potlačení demokracie a její nahrazení vládou jednoho člověka = tyrana (systém se nazýval tyranida) Někdy znamenala i rozkvět umění, řemesel a obchodu Otázka pro chytré hlavy: Zažily i novodobé dějiny situace, kdy byla v důsledku ekonomických a politických problémů nahrazena demokracie vládou jednoho vůdce nebo jedné politické strany?

Opakování Co byla metropole a kolonie? Která známá současná města byla původně řeckými koloniemi? Byli starověcí řečtí tyrani zlí násilníci?

Pocvič si angličtinu (začátečníci)

Pocvič si angličtinu (pokročilí)