Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková"— Transkript prezentace:

1 Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
číslo: VY_32_INOVACE_26_17 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

2 METODICKÝ LIST - ANOTACE
Didaktický učební materiál Starověké Řecko slouží k podpoře výkladové části hodiny. Strany 5 - Poloha starověkého Řecka, 6 – Zdroj obživy, 7 – Přírodní podmínky a 8 – Příchod řeckých kmenů slouží jako předloha k zápisu poznámek.

3 STAROVĚKÉ ŘECKO

4 Současné Řecko je jednotným státem!!!
HELADA A HELÉNOVÉ Slovo Řekové je počeštělé slovo latinského původu. Řekové nazývali sami sebe Helénové a svou zemi Hellas. Obyvatele jiných zemí považovali za barbary. Starověké Řecko zahrnovalo asi 200 městských států, řecky poleis (j. č. polis). Spojovaly je stejný jazyk, víra v bohy sídlící na Olympu. Současné Řecko je jednotným státem!!!

5 POLOHA STAROVĚKÉHO ŘECKA
Leží v Evropě. Na jihu Balkánského poloostrova, na poloostrově Peloponés a na ostrovech v Egejském a Jónském moři. Patřilo k němu také západní pobřeží Malé Asie (území dnešního Turecka).

6 ZDROJ OBŽIVY Rybolov Chov dobytka Zemědělství - vinná réva - olivy - luštěniny - ovoce (fíky)

7 PŘÍRODNÍ PODMÍNKY Povrch hornatý. Nedostatek úrodné půdy. Nížina jen při pobřeží. Četné zálivy – vhodné pro vznik přístavů.

8 pronikaly od r. 2000 př. n. l. ze severu Balkánského poloostrova:
PŘÍCHOD ŘECKÝCH KMENŮ pronikaly od r př. n. l. ze severu Balkánského poloostrova: ACHÁJOVÉ IÓNOVÉ DÓROVÉ

9 ZDROJE A CITACE: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Starověké Řecko [online]. c2014 [citováno 16. 06. 2014]. Dostupný z WWW: < BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN Obrázky z Klipartu


Stáhnout ppt "Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková"

Podobné prezentace


Reklamy Google