Pascal – strukturované příkazy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Pascal - větvení.
Programování v Pascalu
Algoritmizace od algoritmu k Pascalu.
Třetí cvičení Podmíněné příkazy Cykly Break a Continue Switch Return
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Programování v Pascalu Přednáška 4
Programování v Pascalu Přednáška 3
PHP Podmíněné příkazy v PHP - 06
If-else, do-while, switch, operátory
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Algoritmizace a programování
Algoritmizace a programování Podmíněné a cyklické příkazy- 08
Informatika I 3. přednáška
Procedury a funkce Základní charakteristika a použití v programu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Podmíněné vykonávání a rozvětvení. Co je to? Podmíněné vykonávání = nechceme provést všechny příkazy, chceme určité části kódu něčím podmínit Rozvětvení.
PHP – zasílání dat z formuláře
Informatika I 2. přednáška
C – strukturované příkazy
Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – PŘÍMOU VÝMĚNOU (BUBBLESORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
ZADÁNÍ Sestavte program, který vypočítá obvod a obsah čtverce o straně a. Zajistěte, aby výpočet byl realizován pouze v případě, kdy strana a bude mít.
Hlášky Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Hlášky v JavaScriptu jsou trojího typu: Alert Alert Prompt Prompt Confirm Confirm Alert – zobrazí upozorňovací.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
NEÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ. VÝVOJOVÝ DIAGRAM +- Podmínka Příkaz_1.
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_02 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_16 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
2 PODMÍNĚNÝ PŘÍKAZ VĚTVENÍ if podmínka příkazy end Příklad 1 - chtěli bychom vypsat gratulaci jen v tom případě, kdy žák bude mít jedničku. Vyzkoušíme.
Začínáme s Pascalem 1. kapitola. Základní pravidla a pojmy identifikátor = to je jméno jakéhokoliv objektu, který si ve vašem programu sami vytvoříte.
Procedurální (klasické) programování Popisuje algoritmus – postup, jak vyřešit úlohu.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Pascal – if Mgr. Lenka Švancarová.
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
ÚPLNÁ PODMÍNKA V JAVĚ úkol 1_29.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
Pascal – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.
Pascal - větvení.
Algoritmizace a programování Algoritmy 4 – Vývojové diagramy (cykly)
Algoritmizace a programování Algoritmy 2 – Vývojové diagramy (sekvence)
Algoritmizace a programování Cykly – While 1. Test Příští hodina test na větvení Konstrukce IF..ELSE případně IF..ELIF..ELSE.
Algoritmizace a programování Příkaz IF 2 – Příklady.
Inf Cykly ve vývojových diagramech
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
ZAL – 3. cvičení 2016.
Vytváření dokumentace algoritmů
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
© Copyright Radim Štefan
Programujeme lépe a radostněji
Opakování základních příkazů a syntaxí v programovacím jazyce Pascal
Algoritmizace a programování
Podprogramy.
NÁSOBENÍ A DĚLENÍ CELÝCH ČÍSEL
Transkript prezentace:

Pascal – strukturované příkazy Mgr. Lenka Švancarová

Úvod do problematiky U předchozích programů jsme vždy vykonávali všechny příkazy jeden po druhém. Pokud budeme chtít, aby se některé příkazy vykonaly jen za určité podmínky a nebo se opakovaly jen za určité podmínky, budeme muset v programech využít strukturované příkazy. Strukturované příkazy řídí chod programu na základě toho, zda je podmínka v nich obsažená splněna (vrací hodnotu true) či nikoliv (vrací hodnotu false).

Vysvětlíme si na příkladech Pascal – větvení Vysvětlíme si na příkladech

úplné větvení Start Stop Určí, zda je zadané číslo uživatelem záporné nebo kladné. Start Zadej číslo Je číslo záporné? + - Vypiš zadané číslo je záporné Vypiš zadané číslo je kladné Stop

if úplné větvení Start Doplň: Program po vypsání výsledku vypíše text nashledanou a skončí. readln(x) Podmínka Je zadané číslo záporné? x < 0 + - writeln(x, ’ je zaporne’) writeln(x, ’ je kladne’) Stop

Pascal – úplné větvení Nakresli vývojový diagram. Uživatel zadá dvě čísla. Určí, zda jsou zadaná čísla stejná (vypíše „jsou stejná“) či nikoliv (vypíše „nejsou stejná“).

if úplné větvení Start Podmínka readln(x) readln(y) Podmínka Jsou zadaná čísla stejná (tj. rovnají se)? x = y + - writeln(’Jsou stejná ’) writeln(’Nejsou stejná ’) Stop

Pascal – úplné větvení Nakresli vývojový diagram. Uživatel zadá dvě čísla. Jestliže nebude druhé zadané číslo nula, čísla se vydělí, jinak se vypíše „nulou dělit nelze“ a toto tvrzení se podtrhne.

úplné větvení Start readln(x) readln(y) V podmínce se mohou vyskytnout logické spojky (not, and, or). Podmínka Není druhé zadané číslo nula? Not(y = 0) + - writeln(’Nulou delit nelze ’) writeln (’______________ ’) writeln(x/y:0:2) Stop

úplné větvení Start Podmínka Je druhé zadané číslo nula? Stop readln(x) readln(y) Podmínka Je druhé zadané číslo nula? (y = 0) + - writeln(’Nulou delit nelze ’) writeln (’______________ ’) writeln(x/y:0:2) Stop

Pascal – úplné větvení Nakresli vývojový diagram. Uživatel zadá celé číslo. Vypíše se, zda je zadané číslo liché nebo sudé.

úplné větvení Start Podmínka Je zadané číslo liché? (odd(a)=true) readln(a) Podmínka Je zadané číslo liché? (odd(a)=true) V podmínce se může vyskytnout funkce. odd(a) + - writeln(a, ’ je liche.’) writeln(a, ’ je sude.’) Stop

úplné větvení Start Podmínka Je zadané číslo liché? (Je zbytek po celočíselném dělení 1?) readln(a) V podmínce lze porovnávat i výsledky výpočtů. (a mod 2)=1 + - writeln(a, ’ je liche.’) writeln(a, ’ je sude.’) Stop

Pascal – větvení Teorie a zápis větvení

Úplné větvení Vývojový diagram Sémantika Jestliže je splněna podmínka (vrací hodnotu true), vykonají se příkazy pravdivé větve, když není (vrací hodnotu false), vykonají se příkazy nepravdivé větve. Vždy se tedy vykonají příkazy jen v jedné větvi a pokračuje se dál v programu. Podmínka + - Příkaz(y) Příkaz(y)

Úplné větvení syntaxe if (podmínka) then begin jeden nebo více příkazů pravdivé větve end else begin jeden nebo více příkazů nepravdivé větve end; Před else nesmí být středník (Pro lepší zapamatování: „V if před else nelze“). Pokud je v pravdivé či nepravdivé větvi jeden příkaz, je na nás, zda použijeme begin end či nikoliv. V případě více příkazů jsou begin end povinné.

Pascal – úplné větvení Napiš zdrojové kódy k předchozím vývojovým diagramům. Nakresli vývojový diagram a napiš zdrojový kód. Jestliže uživatel zadá písmeno s nebo S, program vypočítá obsah čtverce, jinak vypočítá obsah obdélníku. (Je samozřejmé, že uživatel bude zadávat také rozměry zvoleného rovinného obrazce.)

Pascal – úplné větvení Nakresli vývojový diagram a napiš zdrojový kód. Uživatel zadá číslo a program vypíše buď je to známka (pro čísla 1, 2, 3, 4, 5) nebo není to známka. Program určí, zda uživatelem zadané číslo leží v intervalu (2,7>. Uživatel zadá tři kladná čísla – třetí největší. Vypište Je to trojúhelník nebo Není to trojúhelník.