Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz."— Transkript prezentace:

1 Podmienený príkaz

2 Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz IF taky nemusí mít else, potom se mu bude říkat "neúplný příkaz if".  Častá chyba : Před ELSE nesmí být bodkočiarka.

3 Postup používania príkazu  Když program narazí na příkaz IF, vyhodnotí booleovský výraz (to, co je za if). Pokud je výsledná hodnota true, program provede veškeré příkazy, které se nachází za THEN. Jestli je výsledná hodnota false (neplatí), tak provede příkazy za ELSE. IF a>b {to je booleovský výraz} THEN writeln('a je větší než b') ELSE writeln('a není větší než b'); Takže po tom, co program projede tuhle rozdvojku, tak vypíše buď : „a je větší než b“ nebo „a není větší než b“. Záleží na vyhodnocení výrazu.

4 Datový typ boolean  Proměnné tohoto typu nabývají pouze dvou hodnot : true/false - pravda nebo nepravda

5 Používané znaky , =, =, <>

6 Úloha  Napíšte program, čo zadané 2 (3) čísla zoradí podľa veľkosti.

7 Riešenie  program zoradenie;  var a,b:integer;  begin writeln('zadej 2cisla');  readln(a,b);  if (a>=b) then writeln(a, b :3) Else writeln (b, a:3);  readln;  end.

8 Cvičenie  Program vypíše koľko je veľkých písmeniek v zadanom texte.

9 Riešenie  program Pelda20; var s:string; i,nagy:integer; begin write('Irj be egy mondatot: '); readln(s); for i:=1 to length(s) do if (s[i]>='A') and (s[i]<='Z') then inc(nagy); writeln('A mondatban ',nagy,' darab nagy betu van.'); end.

10 Príklady 1.Kérjünk be egy mondatot. Számoljuk meg és írassuk ki, hogy hány szóköz van benne. 2.Kérjünk be egy mondatot, majd írassuk ki ugyanezt a mondatot szóközök nélkül. 3.Kérjünk be N darab természetes számot (először N -t kérjük be). Az adatok beírása után a program írja ki a páros és páratlan számok darabszámát, és a páratlan számok összegét! 4.Határozzuk meg és írassuk ki az összes hárommal és öttel egyaránt osztható, 1000-nél kisebb természetes számot.


Stáhnout ppt "Podmienený príkaz. Kĺúčové slová  Pro podmínky se v Pascalu používají klíčové příkazy IF, THEN a ELSE.  Také se jim říká „príkaz vetvenia"..  Příkaz."

Podobné prezentace


Reklamy Google