Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZELENINA.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Sklizeň a uskladnění Kód VM:
Jetel luční Trifolium pratense.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Brukvovité Brassicaceae
Cibule obecná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Hlávkový salát.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Brukvovité.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
LIST.
Živá a neživá příroda IV
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚVOD DO VÝŽIVY ROSTLIN DĚLENÍ ŽIVIN Z POHLEDU ROSTLINY
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název prezentace (DUMu):
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
BRUKVOVITÉ Dvouděložné rostliny.
Transkript prezentace:

Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité Původ- Středomoří, malá Asie košťálová zelenina

spotřeba zelí v ČR – 8,9 kg/os/rok (2011) Význam pěstování: 1. V čerstvém stavu (saláty…) 2. Konzervované, kysané 3. Kuchyňsky upravované spotřeba zelí v ČR – 8,9 kg/os/rok (2011) Vlastnosti rostliny: dvouletá (pro konzum jednoletá) chladnuvzdorná

Kysané zelí jemně nakrouhané hl. zelí zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení Recept na 1 kg zelí – 20 g. soli špetka kmínu 20 g. cibule 10g cukru

Postup Zelí nakrouháme a pěchujeme do kameninových nebo skleněných nádob (vytěsnění vzduchu) Jednotlivé vrstvy zelí- sůl, cibule kmín, cukr Odléváme přebytek šťávy Po naplnění uzavřít nádobu víčkem (zelí musí být pod hladinou) Uložit na 3-5 týdnů do tmavé místnosti (20 °C)

Zelák

Plzeň-Křimice-šlapání

Pěstování zelí setí

sázení

sklizeň

prodej

Biologická charakteristika: Kořen: hluboký 0,5m, kůlový Lodyha ( košťál ) : zkrácená s listy Listy: okrouhlé, celokrajné, vytvářející v prvním vegetačním roce hlávku (uvnitř světlejší) Hlávka: kulatá, špičatá, plochá Květenství: hroznovité v druhém vegetačním roce Obsah látek: vitamín C, B1, B6,12, B6, Ca, I, Fe, Na

Způsoby dělení: 1) dle doby pěstování: a) rané b) letní c) pozdní 2) dle zabarvení listů: bílé b) červené

3) dle zpracování: a) konzumní b) kruhárenské

Požadavky na prostředí: Půda – závislost na odrůdě rané - humózní, záhřevné půdy (živiny) pozdní - menší náročnost Teplota – nenáročné, ideálně 15–20 °C Vláha – nadm.výška – do 400–500 m.n.m. rané - dostatek srážek, závlaha pozdní - dostatek srážek i bez závlahy Požadavky na hnojení: vysoké Organické hnojení – hnůj Anorganické hnojení – N – výška dávky ovlivňuje kvalitu

Léčivé účinky zelí : obsah vitamínu C balastní látky (vláknina) - regulace zažívání kysané zelí - regulace pálení žáhy léčení žaludečních vředů (šťáva) dezinfekční účinky látka Acetylchlorin - působí při depresích obsah antioxidantů - zvyšuje imunitu

Děkuji za pozornost

Zdroje : www.zahradnictvi-lobkowicz.cz www.krimicke-zeli.cz www.wikipedia.cz