Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
DOVOLÁNÍ.
Přednáška dne Petr Lavický
Organizace soudnictví v ČR
Ochrana práv ve veřejné správě
15. Moc soudní a výklad práva
Přednáška dne Petr Lavický
Ochrana práv ve veřejné správě
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Ochrana proti aktům Vězeňské služby ČR – aplikace správního řádu a soudního řádu správního JUDr. Faisal Husseini.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Přednáška Petr Lavický
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Právo pro podnikatele II
Kontrola veřejné správy
Přednáška dne Petr Lavický
Pravomoc správních soudů, řízení před správními soudy NSS v Brně, Právnická fakulta MU v Brně Petr Průcha listopad 2013.
Přednáška dne Petr Lavický
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
ŘÍZENÍ PŘED SPRÁVNÍMI SOUDY obecná úprava, vybrané zvláštní úpravy NSS v Brně, PrF MU v Brně listopad 2012 zpracoval: Petr Průcha.
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Teorie práva Základy práva
SPRÁVNÍ SOUDNICTVÍ ŘÍZENÍ PŘED SPRÁVNÍMI SOUDY
Dělba moci Moc soudní.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
činnosti správních orgánů a typy žalobních řízení
Kontrola veřejné správy III Soudní kontrola 1. správní soudy 2. civilní soudy 3. zvláštní senát 4. Ústavní soud.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Řízení o žalobě proti nezákonnému zásahu správního orgánu
Správní soudnictví Veřejná správa.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 13. dubna 2012.
Veterinární a potravinářská legislativa
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č. : CZ. 1
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Základy správního soudnictví
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Správní soudnictví Katedra práva.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
SPRÁVNÍ ŘÁD V PODMÍNKÁCH POŽÁRNÍ OCHRANY JUDr. Leona Ošlejšková Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ČERVENÝ KOHOUT 2007, České Budějovice
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
Soudní kontrola veřejné správy
Přednáška dne Petr Lavický
Mgr. Kateřina Krčálová Konečná Knihovna Ústavního soudu
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010

Správní soudnictví z. č. 150/2002 Sb., soudní řád správní ochrana veřejných subjektivních práv –práva, která mají osoby ve vztazích vůči státu a jiným subjektům veřejné správy –v normách kogentního charakteru –právo adresáta = povinnost subjektu VS krajské soudy, NSS

Pravomoc soudů žaloba proti rozhodnutí vydanému v oblasti veřejné správy orgánem veřejné správy ochrana proti nečinnosti správního orgánu ochrana před nezákonným zásahem správního orgánu kompetenční žaloby záležitosti volební a místního referenda záležitosti politických stran a hnutí zrušení opatření obecné povahy pro rozpor se zákonem

Základní informace k řízení návrhové řízení (§ 5, § 32 SŘS) účastníci řízení: –navrhovatel (žalobce) –odpůrce (žalovaný) –ti, o nichž to stanoví zákon (SŘS v ustanoveních týkajících se jednotlivých řízení) osoby zúčastněné na řízení (§ 34)

Přehled ustanovení k jednotlivým řízením řízení o žalobě proti rozhodnutí správního orgánu - § 65 a násl. SŘS ochrana proti nečinnosti správního orgánu - § 79 a násl. SŘS řízení o ochraně před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením správního orgánu - § 82 a násl. SŘS –zásahem mohou být aktivní úkony správních orgánů nebo jiných součástí veřejné správy v rámci výkonu veřejné moci, související většinou s výkonem správní činnosti (rozsudek NSS 3 As 19/ ) soudnictví ve věcech volebních a ve věcech místního referenda - § 88 a násl. SŘS řízení o kompetenčních žalobách - § 97 a násl. v SŘS řízení o zrušení opatření obecné povahy nebo jeho části - § 101a SŘS

Opravné prostředky kasační stížnost obnova řízení

Ústavní soudnictví z. č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu plénum (§ 11 z. ÚS) senáty (§ 15 z. ÚS)

Řízení před Ústavním soudem zahájení řízení – návrh (§ 27, § 34 z. ÚS) účastníci řízení (§ 28 z. ÚS) –zastoupeni advokátem soudce zpravodaj (§ 40, § 42, § 43 z. ÚS) –postoupení věci senátu nebo plénu –odmítnutí návrhu ústní jednání rozhodnutí –nález (ve věci samé) –usnesení

Zvláštní ustanovení o řízeních řízení o zrušení zákonů a jiných právních přepisů řízení o souladu mezinárodních smluv podle čl. 10a a čl. 49 Ústavy s ústavními zákony řízení o ústavních stížnostech –§ 72 z. ÚS: aktivní legitimace řízení o opravném prostředku proti rozhodnutí ve věci ověření volby poslance nebo senátora řízení v pochybnostech o ztrátě volitelnosti a o neslučitelnosti výkonu funkcí poslance nebo senátora podle čl. 25 Ústavy řízení o ústavní žalobě proti prezidentu republiky řízení o návrhu prezidenta republiky na zrušení usnesení Poslanecké sněmovny a Senátu podle čl. 66 Ústavy řízení o opatřeních nezbytných k provedení rozhodnutí mezinárodního soudu řízení ve sporech o rozsah kompetencí státních orgánů a orgánů územní samosprávy řízení ve věcech referenda o přistoupení ČR k EU řízení o nezákonnosti postupu při referendu