Chráněné rostliny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Luční traviny a rostliny
Rostliny našich rybníků 4.ročník
Vědecké rodové jméno Aquilegia se odvozuje od latinského „aquila“ = orel a v některých národních jazycích je také podle orla pojmenován. Stejně pravděpodobný.
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
VSTAVAČOVITÉ Orchidaceae.
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Jaro Jarní květiny.
KAPRADINY.
Znaky krytosemenných rostlin
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Rostliny rybníka a jeho okolí
PRYSKYŘNÍKOVITÉ Ranunculaceae.
Konvalinka vonná.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: LILIOVITÉ
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Pryskyřníkovité rostliny
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
LOMIKAMENOVITÉ Saxifragaceae. jednoleté nebo vytrvalé byliny a keře listy jsou střídavé nebo vstřícné, s palisty nebo bez nich, velice variabilní tvar.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Autor modulu: Ing. Radim Církva
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
ROSNATKOVITÉ Droseraceae. většinou vytrvalé byliny nízkého vzrůstu většina zástupců rozšířená v tropických lesích u nás zejména na rašeliništích a místech.
VIOLKOVITÉ VIOLACEAE.
Na louce Dřeviny a byliny.
LILIOVITÉ LILIACEAE.
Tomáš Mirovský Přírodní společenství Louky.
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Rostlina je mechovitá, vždy zelená, plazí se po půdě lesa metrovými šlahouny s jemnými, tenkými kořínky PŘESLIČKY PLAVUNĚ Přesličku lze nalézt na oraniších,
Vstavačovité Rostliny.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae) č ele ď : Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin (pro.
Název projektuZlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Jednoděložné, jednodomé Většinou trvalé Výskyt glykosidů, steroidních saponinů a steroidních alkaloidů ->jedovaté Byliny Dříve se dělil na mnoho menších.
R OSTLINY V LESE. PATŘÍ K PRVNÍM POSLŮM JARA MÁ VÝRAZNOU CHUŤ A SCHOPNOST BARVIT DO MODRA.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
LESNÍ KVETOUCÍ ROSTLINY
Chráněné rostliny na Slovácku
Leknínovité (Nymphaeaceae)
CHRÁNĚNÉ ROSTLINY V ČR Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 15.
Rostliny z našeho okolí
Šáchorovité (Cyperaceae)
Přírodní společenstva v České republice
Krajina České republiky
Chráněné rostliny na Slovácku
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Hvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
Chráněné rostliny na Slovácku
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.19_Rostliny_v_lete.
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Chráněné rostliny

Hlaváček jarní   Hlaváček jarní je vytrvalá,vysoká bylina rostoucí ze silného oddenku. Kvete v dubnu až v květnu. Roste na výslunných stanovištích jako jsou například travnaté stráně, stepní louky, kamenité stráně.

Lilie zlatohlavá Lilie zlatohlavá je vytrvalá statná, až 1 m vysoká bylina vyrůstající z cibule. Roste většinou ve světlých lesích, na půdách výživných, vápnitých a dobře propustných, ve vyšších polohách se nevyhýbá ani otevřeným loukám.

Střevíčník pantoflíček Vytrvalá 15-50cm vysoká bylina. Vyhledává stinné, zejména listnaté lesy, paseky, křovinaté stráně, bučiny, porosty, kosodřeviny. Roste na vápencích. Má ráda v létě vysýchavé, propustné a živné půdy. Zajímavost: Květy slouží jako lapací pasti a neobsahují žádný nektar.

Vemeník dvoulistý Je to vytrvalá, hlíznatá bylina. Je jedním z nejběžnějších druhů vstavačů ČR. Lesní druh rostoucí téměř ve všech listnatých lesích, křovinách, ale i ve smíšených lesích a vysokohorských smrčinách do nadmořské výšky až 2 000 m.

Leknín bílý Je to rostlina se silným plazivým oddenkem. Vyskytuje se ve stojaté, méně mírně tekoucí vody (mrtvá ramena řek, rybníky, příkopy apod.), obvykle v hloubce 70 až 150 cm, na slunných hladinách, v místech bez vlnobití.

Rosnatka okrouhlolistá Je jedním z druhově nejpočetnějších rodů masožravých rostlin. Zástupci všech, více než 170 druhů, jsou schopni přivábit, chytit a strávit drobný hmyz za pomoci drobných stopkatých lepivých žláz pokrývajících povrch jejich listů. Tímto způsobem chycený hmyz je využíván jako náhrada za špatný přísun živin z prostředí, ve kterém rostlina přirozeně roste. Jednotlivé druhy rosnatek se mohou značně lišit jak velikostí, tak i tvarem. Rosnatky jsou rozšířeny ve všech světadílech s výjimkou Antarktidy.

KONEC