Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vstavačovité Rostliny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vstavačovité Rostliny."— Transkript prezentace:

1 Vstavačovité Rostliny

2 Charakteristika Vstavačovité jsou vytrvalé byliny původem z vlhkých tropických oblastí, kde obývají především stromová patra tropických pralesů. V mírném pásu jsou to zpravidla běžné pozemní rostliny. Zvláště tropičtí zástupci mohou být i neobyčejného vzhledu, někdy není poznat rozdíl mezi listy, stonkem a kořeny, jindy jsou „kaktusovitého“ tvaru, nebo jsou vybaveny i měchýřky na chytání živočichů (masožravé rostliny), jindy se jedná oepifyty či liány. Vstupují do orchideoidní mykorhizy.

3 Zástupci u nás Vstavač kukačka Střevíčník pantoflíček Hlístník hnízdák
Vemeník dvoulistý  Kruštík širolistý  Okrotice bílá Prstnatec májový

4 Střevíčník pantoflíček
Lodyha – cm vysoká Listy – střídavé, přisedlé, vejčité až podlouhle kopinaté Květy – 1-3, nápadné, žlutý bačkůrkovitě vydutý pysk, 4 hnědočervené okvětní lístky Doba květu: květen - červen Výskyt: světlejší lesy až křoviny, na vápencích, od nížin do hor

5 Orchideje Orchideje jsou jednodomé s oboupohlavnými kvě ty, často mají hlízy nebo oddenky.  Květy orchidejí mohou být buď samostatné, ale obvykle to jsou klasovitá či hroznovitá květenství.  Plodem je obvykle tenkostěnná tobolka, která obsahuje velmi drobná a četná práškovitá semena. Jejich počet může v jednom roce překročit i sto tisíc. Z nich se uchytí a změní v rostlinu jen nepatrné množství.

6 Zdroje: Učebnice Přv.7 ročník
Obrázky : Google.com


Stáhnout ppt "Vstavačovité Rostliny."

Podobné prezentace


Reklamy Google