Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypařování.
Advertisements

Klimatizační zařízení
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
CHLADÍCÍ STROJ.
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
Pevné látky a kapaliny.
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SUŠÁRNY..
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Autor výukového materiálu:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ZAŘÍZENÍ PRO VAŘENÍ, PAŘENÍ A MÁČENÍ DŘEVA .
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Umělé sušení dřeva Přípravné práce
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _12
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Lubomír Kacálek Název šablonyIII/2 – Inovace.
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
Vývoj inteligentního senzoru relativní vlhkosti vzduchu
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Ohýbání dřeva Patří mezi speciální kategorie obrábění dřeva. Jedná se o rovinné nebo prostorové tvarování masivních dřevěných dílců. Výsledkem musí být.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Vady dřeva.
Sušení Střední odborná škola Otrokovice
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
Technologie moření Plocha musí být obroušena, namočena a znovu obroušena. Z povrchu odstranit pryskyřici, plochy které se zesvětlují nutno předem vybělit.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Tato prezentace byla vytvořena
1 fáze – dýhové sesazenky, přířezy, spárovky a rámy,
Řízení motorových vozidel
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
TZ 21 – parní otopné soustavy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
KONVEKTOMATY PARNÍ VARNÉ PŘÍSTROJE
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
TEPELNÁ ZAŘÍZENÍ Sušení TZ9
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vodní pára v atmosféře.
Postup výroby sedacího nábytku
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Ostatní způsoby vysoušení
VARNÁ ZAŘÍZENÍ.
Příprava dřeva sušení dřeva, hydrotermická úprava, impregnace.
Hydrotermická úprava (vyluhování)
Zhotovování klínových spojů Frézováním ( s tupým a ostrým ozubem) a řezáním pilovými kotouči (spoje s tupým ozubem).
MATERIÁLY PRO VÝROBU MODELŮ, JADERNÍKŮ A JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Posklizňová úprava zrna
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Vady způsobené poraněním kmene,
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Výroba sedacího nábytku lamelového
MODUL: 08 - Protivýbuchová ochrana pro zařízení s dd hořlavým prachem
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Základy chemických technologií
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
CHLADÍCÍ STROJ.
Transkript prezentace:

Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení silných, špatně se sušících dřevin se sklonem ke změnám zbarvení. Konečná vlhkost dřeva cca 20%. (předsoušení) Sušení za normální teploty – teplota 45 – 90o C, vhodné pro jehličnaté dřeviny a snadno schnoucí listnáče. Počáteční vlhkost není omezena. Umožňuje sušení na konečnou vlhkost. Nejpoužívanější způsob. Vysokoteplotní sušení – teplota 100 – 130o C, krátká doba sušení, prudkým sušení nebezpečí vzniku poškození ( trhliny, zabarvení, zaschnutí a vytékání pryskyřice). Používá se pro tenké řezivo jehličnatých dřevin. Suší se horkým vzduchem.

Postup sušení v komorových sušárnách Celokovové sušící komory pro sušení jehličnatého i listnatého řeziva. Vyráběny v různých velikostech, spojováním jednotlivých modulů. Prostor je rozdělen mezistropem na vlastní prostor pro hráně, ventilátorovou část nad mezistropem, kde jsou umístěny ventilátory, ohřívače, vlhčící trubka a komínky výměny vzduchu včetně regulačních klapek. Psychrometr je umístěn na čelní straně sušárny na vstupní straně hrání.

Topným zařízením se vzduch v sušárně zahřívá Topným zařízením se vzduch v sušárně zahřívá. Ventilátory je proháněn sušeným materiálem, kterému odebírá vlhkost. Pomocí vlhčícího zařízení se udržuje v sušárně vhodná relativní vlhkost. Do sušárny je se vhání čerstvý, suchý vzduch, odvádí se vzduch nasycený vodní párou. První fáze - teplota se ohřevem zvýší na předepsanou hodnotu režimu sušení. Zapnou se ventilátory a udržuje se psychrometrický rozdíl 4-6°C u jehličnatých dřevin a 2-3°C u listnatých. K úpravě vlhkosti se využívá páry uvolněné ze sušeného dřeva.

Vlhkost vzduchu Obsah vodní páry, jejíž množství je závislé na teplotě. Přesycení vzduchu vodními parami způsobuje jejich srážení. Tvoří se bílá mlha. Psychrometr jsou dva teploměry, jeden měří suchý vzduch, druhý vlhký. Rozdíl naměřených teplot je psychrometrický rozdíl. Slouží k určení stanovení relativní vlhkosti vzduchu v sušárnách.

Výhodou je možnost sušení všech druhů dřevin a tlouštěk, libovolné počáteční a konečné vlhkosti, pro krátké až střední doby sušení. Nevýhodou je energetická náročnost, nebezpečí vzniku vad při sušení, problémy s odpadním vzduchem a vodou.