Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Posklizňová úprava zrna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Posklizňová úprava zrna"— Transkript prezentace:

1 Posklizňová úprava zrna
Zahrnuje vyčištění vytřídění vysušení zrna na skladovatelnou vlhkost Úkolem čištění je odstranit příměsi a nečistoty. Úkolem třídění je rozdělit směs podle kvality.

2 podle aerodynamických vlastností (obilní aspiratér)
Jednotlivé operace čistícího a třídícího procesu jsou založeny na těchto fyzikálních principech: podle rozměrů, obilní masa se pohybuje po sítě a větší zrna přepadávají (přepad) a zrna menší než jsou otvory síta propadávají (propad), ve většině případů se síta kombinují se vzdušným proudem podle aerodynamických vlastností (obilní aspiratér) podle délky a tvaru semen (specifické hmotnosti) triéry, odkaménkovač

3 magnetické odstraňování kovových příměsí (magnetický separátor)
podle barvy (třídění luštěnin, semena s odlišným zabarvením dostávají elektrický náboj a jsou vedena do jiného proudu než semena základního druhu)

4 Sušení obilí Jedná se o vysušení zrna na skladovatelnou vlhkost. Sušení musíme provádět co nejdříve, protože při vyšší teplotě a vlhkosti může docházet k aktivaci klíčících enzymů, které mohou hydrolyzovat škrob i bílkoviny. Nejvíce se používá sušení s odváděním vlhkosti proudícím vzduchem: studeným, který se uplatňuje při aktivním větrání teplým v sušárně – spočívá v prohánění teplého vzduchu vrstvou zrna, který mu odnímá vlhkost, přičemž teplota sušícího media klesá a jeho relativní vlhkost stoupá. Při sušení je třeba neustále kontrolovat teplotu náhřevu zrna a sušícího média

5 Skladování zrna Účelem skladování obilovin je jejich uchování od sklizně a příjmu do skladu až do doby jejich použití k výživě, krmení či k dalšímu zpracování, a to pokud možno beze ztrát na hmotnosti a škodách jakosti. Při nedodržení podmínek skladování může dojít ke zintenzivnění dýchání obilí, vznikají ztráty na hmotnosti obilí a rovněž při vyšší vlhkosti může dojít k jeho naklíčení. Dochází k pomnožení mikroorganismů i skladištních škůdců a může nastat samozahřívání obilné masy. Nebezpečím jsou velké teplotní a vlhkostní rozdíly mezi uloženým zrnem a vzduchem.

6 Obilní skladiště V nákupních organizacích je obilí skladováno převážně v silech. Silo se skládá z hlavy s naskladňovacím zařízením (násypný koš, dopravníky vertikální a horizontální, rozdělovač do buněk sila), těla, které slouží ke skladování a spodku, kde jsou umístěna zařízení na vyskladňování. Sila se stavějí v nejrůznějších tvarech a provedeních.

7 Technologie skladování
Při skladování lze použít tyto způsoby: skladování zrna v suchém stavu skladování zrna ve zchlazeném stavu skladování zrna za použití aktivního větrání skladování zrna za nepřístupu vzduchu (nestandardní) skladování zrna za použití chemických prostředků (nestandardní) U nás se obilí skladuje v suchém stavu s využitím metody zchlazování a aktivního větrání.


Stáhnout ppt "Posklizňová úprava zrna"

Podobné prezentace


Reklamy Google