Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ostatní způsoby vysoušení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ostatní způsoby vysoušení"— Transkript prezentace:

1 Ostatní způsoby vysoušení
Kondenzační sušení Vzduch v komoře se střídavě zahřívá a ochlazuje. Vzduch nasycený vlhkostí ze dřeva se nasává do výparníku, ochladí se na rosný bod, kdy dojde ke kondenzaci páry a vzniklá voda se odvádí. Odvlhčený vzduch se opět zahřeje a vhání do hráně. Celý postup se opakuje dokud sušené dřevo nedosáhne požadované vlhkosti. Používá se k šetrnému sušení, suší se při teplotách do 40oC. Dosahuje se max. 12% vlhkosti dřeva. (doba sušení u jehličnatého řeziva tl mm 3-4 dny, u mokrého řeziva 7-8 dní).

2 Vysokofrekvenční sušení
Dřevo prochází na dopravním pásu vysokofrekvenčním střídavým elektrickým polem. Výkon je upraven podle požadavků sušení. Doba sušení v minutách, u větších průřezů výrazné zkrácení doby sušení. Změna zbarvení u DB a BK při tomto způsobu sušení.

3 Vakuové sušení Teplo působí na řezivo při podtlaku. Snižuje se bod odparu vlhkosti (0,9MPa- voda vře při 40oC). Zkracuje se sušící doba, nižší spotřeba energie, vysoká konečná jakost řeziva. Efektivně lze sušit tlustší dimenze a hůře sušitelné listnaté dřeviny. Sušení infračervenými paprsky Získávají se pomocí lamp nebo keramických zářičů, které ozařují sušený materiál. Použití pro tenké průřezy, neboť paprsky těžko pronikají do větší hloubky dřeva. Sušení v horkých olejích Dřevo se noří do oleje, který se ohřívá na 130 – 140oC (Kreosot, petrolát). Voda se odpařuje do oleje. Lze sušit snadno sušitelné dřeviny na vlhkost 8-10% za 4-6 hodin při tloušťce 25 mm. Nevýhodou je znehodnocení povrchové vrstvy dřeva vniklým olejem. U dřevin určených k impregnaci se naopak jedná o výhodu. Chemické sušení Používá se pro těžko sušitelná dřeva. Suší se za pomocí roztoků solí teplovzdušným způsobem (sůl pohlcuje páru, brání povrchovým trhlinám, zvětšuje možnost trhlin vnitřních, NaCl způsobuje korozi kovů, neboť ve dřevě zůstává).


Stáhnout ppt "Ostatní způsoby vysoušení"

Podobné prezentace


Reklamy Google