Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Prof. Dr. Rudolf O. Zucha, Wien „Mobbing a jeho zdraví poškozující následky“ Social Processes and Personality, Telc 2007, CZ.
Šikana v České republice
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Průběh projektu SLIC 2012 Co jsme se dozvěděli? Posouzení psychosociálních rizik Kampaň Evropské inspekce SLIC 2012 PhDr. Ludmila Kožená SZÚ.
Domácí násilí.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Co je vztahová patologie?
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Politika zaměstnanosti Programové návrhy ČSSD „Nezaměstnanost je sociální zlo“ Lord Beveridge , Kulturní dům Krakov.
Komunitní péče.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Šikana Zdroj: .
Mobbing psychický teror na pracovišti
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Agrese.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
VY_32_INOVACE_PSYPS15860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Moderní personalistika I. BLOK
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
MOBBING JAKO FENOMÉN NARUŠUJÍCÍ KLIMA ŠKOLY A JEJÍ SPOLEČENSKÉ POSLÁNÍ Jihlava, Krajský úřad Tomáš Čech Katedra sociální pedagogiky Pedagogická.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová NÁSILÍ sprejerství agresivita domácí násilí sportovní násilí.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
7lOSnQ
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Šikana.
teorie oboru ošetřovatelství
Práva a svobody a veřejná moc
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Školská sociální práce
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prvky edukačního procesu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství

Moderní ošetřovatelství Násilí na pracovišti

Definice WHO definuje násilí na pracovišti jako:,,záměrné použití fyzické síly nebo moci, skryté nebo otevřené, proti jiné osobě nebo skupině osob (mezi zaměstnanci a pacienty/klienty, mezi zaměstnanci navzájem, apod.) v rámci pracovních vztahů, které buď vede nebo má vysoký stupeň pravděpodobnosti, že povede, ke zranění, smrti, psychické újmě nebo deprivaci.“ WHO definuje násilí na pracovišti jako:,,záměrné použití fyzické síly nebo moci, skryté nebo otevřené, proti jiné osobě nebo skupině osob (mezi zaměstnanci a pacienty/klienty, mezi zaměstnanci navzájem, apod.) v rámci pracovních vztahů, které buď vede nebo má vysoký stupeň pravděpodobnosti, že povede, ke zranění, smrti, psychické újmě nebo deprivaci.“

Definice Další definici uvádí Evropská komise a zahrnuje v ní:,,případy, při kterých jsou osoby zneužívány a ohrožovány nebo napadeny za okolností souvisejících s jejich prací, včetně explicitních nebo implicitních problémů s jejich bezpečností, osobní pohodou a zdravím.“ Další definici uvádí Evropská komise a zahrnuje v ní:,,případy, při kterých jsou osoby zneužívány a ohrožovány nebo napadeny za okolností souvisejících s jejich prací, včetně explicitních nebo implicitních problémů s jejich bezpečností, osobní pohodou a zdravím.“

Násilí dělíme: Fyzické násilí – zahrnuje bití, kopání, fackování, kousání, škrábání, bodání, střílení aj. Fyzické násilí – zahrnuje bití, kopání, fackování, kousání, škrábání, bodání, střílení aj. Psychické násilí – zahrnuje slovní napadení, mobbing, bullying, bossing, stalking, chairing, staffing, sexuální obtěžování a rasové ponižování. Psychické násilí – zahrnuje slovní napadení, mobbing, bullying, bossing, stalking, chairing, staffing, sexuální obtěžování a rasové ponižování.

Mobbing v 80 l. 20 st. definoval prof. Hainz Leymann v 80 l. 20 st. definoval prof. Hainz Leymann z anglického slovesa to mob – obtěžovat, dotírat, napadat, vynadat, vrhnout se na z anglického slovesa to mob – obtěžovat, dotírat, napadat, vynadat, vrhnout se na psychoteror na pracovišti, který způsobují spolupracovníci psychoteror na pracovišti, který způsobují spolupracovníci 1x týdně po dobu půl roku 1x týdně po dobu půl roku

Podoby mobbingu Organizačně administrativní válka Organizačně administrativní válka Vytváření sociální izolace Vytváření sociální izolace Zesměšňování pracovníka nebo jeho soukromí Zesměšňování pracovníka nebo jeho soukromí Otevřená fyzická agrese a napadání pracovníka Otevřená fyzická agrese a napadání pracovníka Zesměšňování politických nebo náboženských postojů Zesměšňování politických nebo náboženských postojů Verbální útoky Verbální útoky Šíření pomluv Šíření pomluv

Bullying převážně v Anglii a Austráli převážně v Anglii a Austráli psychoteror + fyzická agrese a výhružky psychoteror + fyzická agrese a výhružky zahrnuje: tyranizování, zastrašování, vyhrožování, šikanování… zahrnuje: tyranizování, zastrašování, vyhrožování, šikanování…

Bossing šikana podřízených vedoucím pracovníkem šikana podřízených vedoucím pracovníkem německé synonymum Rufmord,, zdraví poškozující vedení“ německé synonymum Rufmord,, zdraví poškozující vedení“

Stalking z anglického stalk – honba, lov, případně to stalk – pronásledovat z anglického stalk – honba, lov, případně to stalk – pronásledovat telefonický teror, výhružky násilím, veřejné scény telefonický teror, výhružky násilím, veřejné scény

Chairing z anglického chair – židle, křeslo z anglického chair – židle, křeslo specifická forma – útok mezi vedoucími na nejvyšší úrovni, tzv. souboj,, o křeslo“ specifická forma – útok mezi vedoucími na nejvyšší úrovni, tzv. souboj,, o křeslo“

Staffing z anglického staff – vedení, štáb z anglického staff – vedení, štáb hromadný útok na jedince ve vedoucí funkci hromadný útok na jedince ve vedoucí funkci podřízení chtějí,,zruinovat“ vedoucího, tým spolupracovníků, celou firmu podřízení chtějí,,zruinovat“ vedoucího, tým spolupracovníků, celou firmu

Sexuální obtěžování definováno jako: nevyvolané, nežádoucí a nevítané chování sexuální povahy, které uráží osobu, vůči níž je zaměřeno a působí tak, že daná osoba má strach nebo se cítí ponížená nebo zahanbena definováno jako: nevyvolané, nežádoucí a nevítané chování sexuální povahy, které uráží osobu, vůči níž je zaměřeno a působí tak, že daná osoba má strach nebo se cítí ponížená nebo zahanbena

Rasové ponižování definováno jako: nevyvolané, nežádoucí výhružné chování založené na rase, barvě pleti, jazyce, náboženství, národnostním původu, příslušnosti k menšině, které ovlivňuje důstojnost pracujících žen i mužů definováno jako: nevyvolané, nežádoucí výhružné chování založené na rase, barvě pleti, jazyce, náboženství, národnostním původu, příslušnosti k menšině, které ovlivňuje důstojnost pracujících žen i mužů

Příčiny narůstající agrese a násilí na podnikové úrovni: práce s rizikovými skupinami obyvatel práce s rizikovými skupinami obyvatel vysoká pracovní zátěž vysoká pracovní zátěž konfrontační styl řízení konfrontační styl řízení špatná či nízká úroveň organizace a řízení podniku (včetně organizace a řízení práce) špatná či nízká úroveň organizace a řízení podniku (včetně organizace a řízení práce) špatné interpersonální vztahy špatné interpersonální vztahy korupce, protekce, nečestné praktiky v podniku. korupce, protekce, nečestné praktiky v podniku.

Příčiny narůstající agrese a násilí na podnikové úrovni: nedostatečná edukace zaměstnanců nedostatečná edukace zaměstnanců nejistota zaměstnání a pracovního místa. nejistota zaměstnání a pracovního místa. konkurence konkurence úspora pracovníků úspora pracovníků problémy v komunikaci problémy v komunikaci

Příčiny narůstající agrese a násilí na celospolečenské úrovni: prohlubování příjmové a majetkové polarizace společnosti prohlubování příjmové a majetkové polarizace společnosti legislativa legislativa měnící se hodnotové systémy měnící se hodnotové systémy působení a vliv medií působení a vliv medií závislost na drogách, alkoholu a jiných návykových látkách, gamblerství. závislost na drogách, alkoholu a jiných návykových látkách, gamblerství.

Příčiny narůstající agrese a násilí na celospolečenské úrovni: upřednostňování čistě ekonomických zájmů nad ostatními zájmy, vzrůstající ostrá a tvrdá konkurence ve společnosti, soupeření o moc upřednostňování čistě ekonomických zájmů nad ostatními zájmy, vzrůstající ostrá a tvrdá konkurence ve společnosti, soupeření o moc prohlubuje se globální krize stylu života prohlubuje se globální krize stylu života nárůst frustrace a stresu nárůst frustrace a stresu nezaměstnanost nezaměstnanost

Způsoby řešení násilí na pracovišti: poznání příčin existence násilí a příčin nárůstu násilí na pracovišti poznání příčin existence násilí a příčin nárůstu násilí na pracovišti propojení managementu rizik, managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a managementu jakosti. propojení managementu rizik, managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a managementu jakosti. rozvoj plánů a nástrojů pro boj proti násilí na pracovišti rozvoj plánů a nástrojů pro boj proti násilí na pracovišti zavádění preventivních a ochranných opatření a postupů k vyloučení násilí na pracovišti. zavádění preventivních a ochranných opatření a postupů k vyloučení násilí na pracovišti.

Způsoby řešení násilí na pracovišti: vytváření bezpečnostních a monitorovacích systémů. vytváření bezpečnostních a monitorovacích systémů. ve sféře podnikového managementu – zkvalitnit výběr středního managementu, jejich soustavné vzdělávání ve sféře podnikového managementu – zkvalitnit výběr středního managementu, jejich soustavné vzdělávání zpracování standardních postupů pro hlášení případů násilí zpracování standardních postupů pro hlášení případů násilí realizace pravidelných a obsahově kvalitních školení realizace pravidelných a obsahově kvalitních školení

Použité zdroje Háva, P., Schlanger, J. a kol. Násilí na pracovišti v oblasti zdravotnických a sociálních služeb v ČR. Kostelec nad Černými lesy: IZPE, ISBN Háva, P., Schlanger, J. a kol. Násilí na pracovišti v oblasti zdravotnických a sociálních služeb v ČR. Kostelec nad Černými lesy: IZPE, ISBN Angelovski, I. Násilí na pracovišti v oblasti zdravotnictví – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 7, č. 3, (2004), s. 118 – 123. ISSN Angelovski, I. Násilí na pracovišti v oblasti zdravotnictví – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 7, č. 3, (2004), s. 118 – 123. ISSN Čabanová, B., Dobiášová, K., Hnilicová, H. Násilí na pracovišti ve zdravotnictví v ČR v mezinárodním kontextu. – In:Zdravotnictví v ČR. Roč.8, č. 3, (2005), s. 116 – 123. Čabanová, B., Dobiášová, K., Hnilicová, H. Násilí na pracovišti ve zdravotnictví v ČR v mezinárodním kontextu. – In:Zdravotnictví v ČR. Roč.8, č. 3, (2005), s. 116 – 123. ISSN Daňhová, A. Násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách. – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 7, č. 4, (2004), s ISSN Daňhová, A. Násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách. – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 7, č. 4, (2004), s ISSN Paleček, M., Svobodová, L. Násilí ve společnosti a na pracovištích. – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 8, č. 3, (2005), s. 110 – 114. ISSN Paleček, M., Svobodová, L. Násilí ve společnosti a na pracovištích. – In: Zdravotnictví v ČR. Roč. 8, č. 3, (2005), s. 110 – 114. ISSN Novák, T. Násilí na pracovištích aneb Co vlastně víme o mobbingu a harašení? – In: Sondy. Roč. 15, č. 31, (2005), s.15. ISSN Novák, T. Násilí na pracovištích aneb Co vlastně víme o mobbingu a harašení? – In: Sondy. Roč. 15, č. 31, (2005), s.15. ISSN Štichová, V. Mobbing: sestra sestře vlkem. – In: Medical Tribune. Roč. 2, č. 10, (2006), s. 13. ISSN Štichová, V. Mobbing: sestra sestře vlkem. – In: Medical Tribune. Roč. 2, č. 10, (2006), s. 13. ISSN