Mírov Mírov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Advertisements

1. Tys má, Pane, skála, tys pevný můj hrad, | můj v útoku úkryt, proč měl bych se bát! | Ač sám chudý, hříšný, tím víc toužím tam, | kde v úzkosti sílu,
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Edward Jenner se narodil v Anglii roku Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
VÝVOJ SUMERSKÝCH MĚSTSKÝCH STÁTŮ
Adaptační kurz
Ja, Robin. * Oberlangau Bavorský cestoval, historik, filosof, politolog, sportovec, milovník přírody Svá nejlepší léta prožil v obci Rybník.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
ŠKOLNÍ VÝLET C1.A.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
DUCHOVÉ Jsou všude kolem nás... Nevěříš??? Tak proč se s námi nevydáš na cestu za nimi....?...čekají na tebe!!! PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!!
Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.
GÁBINA UHLÍŘOVÁ studentka septimy Skotsko / prázdniny.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Řecko Jana Kalusová.
Svatopluk I. Markéta Hubáčková.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Egypt.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
Návštěva Bratislavy Listopad 2013 … Bratislava je hlavní město Slovenské republiky, kde má sídlo prezident v Grasalkovičovom paláci na Hodžově náměstí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
PAMÁTKY PRAHA.
ULURU symbol Austrálie.
Brno.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Starověký Řím.
Buď štědrý a pomáhající… Peníze v církvi a v rodině.
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Martin Kozubík. Poloha Valašské Polanky Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Příběh pro všechny tvrdě pracující
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
Dobrý den, děti, jsem skřítek Lesánek. Zde bydlím. Starám se o lesní zvířata a mám velkou radost, když se jim dobře daří. Ale často jsem smutný. To když.
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_01_Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
D ÍOGENÉS A KYNISMUS ANEB JAK SE ŽIJE V SUDU Kateřina Šabatová 3.B.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
D Ř E V Í Č POVĚST. I. Dřevíč pověst. Se vznikem Pochvalova úzce souvisí i toto uvedení do problému. Založení a ostatní pověsti příště. Vysoko nad pravým.
Pověst II. o vzniku Pochválova Pověst o Pochvalovu.
Česká republika - Brněnské pověsti
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Kde jsou Athény?.
Příchod Slovanů, praotec Čech.
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Zájmena II VY_32_INOVACE_03-09 Ročník: Vzdělávací oblast:
Denisa Haveldová, tercie
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_24_Přídavná jména tvrdá
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Mírov Mírov

Poloha Mírov Asi 33 km Senice na Hané

Základní informace Hrad Mírov pařící k nejstarším hradům na Moravě, byl vybudován v letech 1258-1266 Leží asi 5 km od města Mohelnice Stojí na Zábřežské vrchovině Nyní je na hradě věznice

Zajímavosti Z hradu Mírov utekl asi nejznámější český trestanec Jiří Kajinek Na hradě Mírov jsou dodnes možné prohlídky některých částí hradu, ale z důsledků věznice je na hrad vstup veřejnosti zakázán

Pověst K hradu se váže pověst o jeho založení. Za těch prastarých časů žil nedaleko lesa zeman Svatoš s rodinou. Jeho syn Rostislav měl již jako malý chlapec rád okolní hluboké lesy a představoval si maličké skřítky, kteří přebývají v dutinách stromů, pod zemí a v puklinách skal. Jak čas plynul, z malého chlapce se stal mladý muž plný síly, milující les.Jednoho letního odpoledne se Rostislav procházel po lese a za rukáv se mu zachytila trnitá větvička. Odtáhl ji a za keřem spatřil vchod do jeskyně. Zvědavě vlezl dovnitř a zkoumal jeskyni v podzemí. Velice jej to místo zaujalo a doma o něm všem vypravoval. I Rostislavův otec se začal o jeskyni zajímat. Moravě hrozilo nebezpečí vpádu Tatarů a v podzemí by mohla být dobrá skrýš. Zeman Svatoš svolal ještě toho odpoledne všechny své čeledíny a s Rostislavem odešli ke sluji. Po několika dní tam tvrdě pracovali, hloubili síně pro celou rodinu, čeládku i dobytek. Nakonec vytesali malou kapli.Nikdo by se ani nenadál, že tajný úkryt budou potřebovat tak brzy. Neminulo mnoho času a po celé Moravě řadili Tataři. Vpadli tenkrát i na Svatošův dvorec, ale nikoho kromě jednoho pacholka nenašli. Čeledín to byl tuze proradný, spolčil se s Tatary a ukázal jim tajnou pánovu skrýš. V tom samém okamžiku se právě všichni usilovně modlili a naslouchali božím slovům stařičkého kněze, který jako jediný zůstával klidný.Zanedlouho Tataři v čele s pacholkem odvalili těžké balvany zakrývající vchod do jeskyně a už se chystali vniknout dovnitř a všechny pobít. Najednou však před nimi vyšlehl oheň a útočníci se dali na ústup. Plameny je zahnaly pryč a zeman byl i s celou rodinou zachráněn. Svatoš se synem potom dlouho pronásledovali Tatary po Moravě, do té doby než byli všichni vyhnáni. Celý kraj děkoval udatnému zemanovi za záchranu a kníže mu věnoval rozlehlý les. Na tom místě nechal Svatoš vystavět mocný hrad a na památku míru, který zavládl Moravou, dostal jméno Mírov.

Fotogalerie Jiří Kajinek