Západní Evropa v době boje o investituru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Počátek boje o investituru
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Krize církve ve vrcholném středověku
Mgr. Michaela Psíková.
VY_32_INOVACE_2D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Raný středověk 5. – 11. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Mgr. Michaela Psíková.
RANÝ STŘEDOVĚK.
Vratislav II Petr Mrkvička.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Mgr. Michaela Psíková. Jan_Rokycana_by_Balzer.png.
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Dějepis Raný středověk 2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
První přemyslovští králové
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR. Václav.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
Počátky Svaté říše římské
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Počátky Svaté říše římské
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Svatý Vojtěch.
rozpad franské říše – východní část zárodkem německého království ( Ludvík Němec)
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Svatá říše římská za Štaufů
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY CLUNY A REFORMNÍ PROUDY V 10. STOLETÍ GREGORIÁNSKÉ REFORMY.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název a číslo materiálu:
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Západní Evropa stol..
Název a číslo materiálu:
Název vzdělávacího materiálu
Pomocné vědy historické
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Svatá říše římská a boj o investituru Petr Procházka
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název a číslo materiálu:
Německo – Svatá říše římská
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
Transkript prezentace:

Západní Evropa v době boje o investituru Michaela Psíková

SPOLEČNOST 11. STOLETÍ Šlechta v předchozích staletích zakládala kostely a kláštery, které považovala za svůj majetek. Zasahovala tak do volby biskupů a opatů. Také požadovala právo zasahovat do sporů biskupů a kněží. Potvrzování duchovních představitelů se nazývalo INVESTITURA . Na základě investitury římský císař potvrzoval volbu římského papeže.

CLUNYJSKÉ HNUTÍ – hnutí, které mělo za cíl obnovit západní mnišství. - nyní ideály tohoto hnutí přijímá i západní světské kněžstvo. - z praktických i duchovních důvodů byl přijat celibát pro světské kněze.

SIMONIE – název vznikl podle Šimona Mága, který je zmíněn ve Skutcích apoštolů. - Šimon Mág viděl apoštoly konat zázraky a požadoval přijetí do sboru apoštolů, aby mu za úplatu svá „kouzla“ prozradili. - za simonii tak bylo považováno udělování církevních svátostí a hodností za peníze. - za simonii byla považována i investitura.

POŽADAVKY CÍRKVE Kostely mají sloužit jen k duchovním záležitostem. Kněze smí soudit jen kněz. Kněz je poslušný pouze svému biskupovi. Snaha vytvořit církev jako jednotnou mezinárodní organizaci v čele s papežem. Císař nemá zasahovat do záležitostí církve.

BOJ O INVESTITURU Spor mezi císařem a papežem o uvedení papeže do úřadu. Hlavními osobnostmi tohoto sporu byli: císař - JINDŘICH IV. (1056 – 1106) papež – ŘEHOŘ VII. (1073 – 1085)

1059 – papež MIKULÁŠ II. vydal ustanovení o volbě papeže. Papež je volen pouze sborem kardinálů. Takto zvolený papež už nepotřebuje potvrzení císařem. Autorem tohoto ustanovení byl mnich HILDEBRAND, pozdější papež Řehoř VII.

ŘEHOŘ VII. 1073 – Hildebrand zvolen papežem a požaduje reformní hnutí. Prostřednictvím legátů kontroloval i církev za Alpami. Důrazně vyžadoval celibát. Sesazoval neposlušné biskupy. Uplatňoval papežskou klatbu nad světskými knížaty a králi. Na svou stranu získal některá říšská knížata a jejich území považoval za papežská léna.

JINDŘICH IV. Nepodporoval clunyjské hnutí. Kvůli poměrům uvnitř říše nezasáhl proti papeži ihned. Vystoupil, až byl požádán o podporu vyšším duchovenstvem v říši a Lombardii. Také se odmítl vzdát investitury. Papež nad Jindřichem vyhlásil klatbu. 1076 – Jindřich prohlásil papeže za sesazeného.

Jindřich IV. zahájil boj, ale v důsledku klatby jej opustila část říšských knížat. Podmínkou obnovení podpory bylo to, že císař získá papežovo odpuštění. Moc papeže vzrostla ještě tím, že v Itálii získal spojence v osobě vodce Normanů ROGERA GUISCARDA. (Normané se vraceli ze Svaté země, ze Sicílie vytlačili Araby a slíbili papeži podporu.)

1077 – vykonal Jindřich IV. potupnou kajícnou pouť do CANOSSY. Papež mu odpustil, ale k dohodě nedošlo. Nastal několikaletý boj. 1084 – císař se zmocnil Říma a papeže obléhal v Andělském hradu. Normanům se však podařilo císaře z Říma vytlačit a papeže pod svou ochranou odvedli do Salerna. 1085 – zde papež Řehoř VII. zemřel.

POČÁTEK 12. STOLETÍ V boji o investituru pokračovali nástupci na obou stranách. 1122 – KONKORDÁT WORMSKÝ - kompromisní dohoda, - církevní hodnostáře volí duchovní, - císař má vliv jen v německých zemích, proto zvolený biskup byl uznán až tehdy, když složil slib věrnosti a poslušnosti císaři, - císař mu podáním žezla dal právo vykonávat úřad a disponovat statky, které se vázaly k jeho hodnosti.

POUŽITÁ LITERATURA: ABC světových dějin, Orbis, Praha 1967. Dějepis pro gymnázia a střední školy, SPN, Praha 2001, ISBN 80-7235-152-4. [online]. [cit. 2012-10-10]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/Heinrich_4_g.jpg [online]. [cit. 2012-10-10]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Gregor7_g.jpg