INTERREG IIIA 12. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Základní informace ADMINISTRACE PROJEKTOVÝCH LISTŮ Ing.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Stav příprav na SROP v krajích Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Ústí nad Orlicí, 20. – Zdeněk Semorád.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
INTERREG IIIA ČR – Polsko Fond mikroprojektů regionu Silesia (Priorita 2, Opatření 2.2)
FONDY EU Programové období
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Sekretariát Regionální rady regionu soudržnosti NUTS II Střední Morava, pracoviště Zlín Zlín III. kolo výzvy SROP PPŽ + Změny.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
ROP JV – informace o novém programovém období
Snídaně starostů , Jedlí
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Informace o výzvě pro školy
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

INTERREG IIIA 12. dubna 2005

Zaměření prezentace INTERREG obecně INTERREG IIIA příklad: rakouská hranice Příklady projektů v Jihomoravském kraji Budoucnost INTERREG IIIA (převlékání kabátu – rok 2007)

Použité zkratky S-RR – Sekretariát Regionální rady CIP – Program iniciativy Společenství ELZA – elektronická žádost JTS – Společný technický sekretariát SC – Řídící výbor CRR – Centrum pro regionální rozvoj, Dvořákova 14, Brno INTERREG IIIA – iniciativa Společenství pro přeshraniční spolupráci

Iniciativy Společenství Iniciativy Společenství jsou zvláštní programy zřízené Evropskou komisí Jsou určené k řešení specifických problémů dotýkajících se celého území EU Doplňují jiné programy Evropského Společenství nebo usnadňují jejich realizaci INTERREG → od roku 2007 Cíl 3 EQUAL, LEADER, URBAN → od r. 2007 asi Cíl 2

Informace o programu www.strukturalni-fondy.cz www.mmr.cz www.at-cz.net www.crr.cz www.kr-jihomoravsky.cz

Co je to INTERREG nejvýznamnější a nejrozsáhlejší iniciativa Společenství EU zaměřena na podporu přeshraniční spolupráce INTERREG IIIA (přeshraniční spolupráce) INTERREG IIIB (nadnárodní spolupráce) INTERREG IIIC (meziregionální spolupráce) INTERREG IIIA bezprostředně v příhraničních oblastech navazuje na předvstupní program Phare CBC, který byl ukončen programem vyhlášeným roku 2004 (projekty poběží do roku 2006) Phare CBC – realizovali jsme takový projekt – na podporu IIIA

INTERREG IIIA pět samostatných programů podle územního členění: česko-saský program česko-bavorský program česko- rakouský program (Jižní Morava) česko-slovenský program (Jižní Morava) česko-polský program Phare CBC – realizovali jsme takový projekt – na podporu IIIA

Cíle programu zvýšení konkurenceschopnosti pohraničí v evropském kontextu a trvalé zlepšení životních podmínek obyvatel je zaměřen na rozsahem menší projekty s konkrétním dopadem na dotyčnou příhraniční oblast důraz na skutečné přeshraniční dopady a na prvek sbližování lidí a institucí v průběhu přípravy a následné realizace projektů Konkrétně: přímý a prokazatelný přeshraniční dopad na obou stranách hranice aspoň jeden zahraniční partner, který se reálně podílí na plánování nebo realizaci projektu

Kdo může podat projekt? Obce (svazky obcí), města Kraje Státní, krajské a obecní organizace „Neziskovky“ Školy Regionální rozvojové agentury Hospodářské a agrární komory Podnikatelé ne! (občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, církevní právnické osoby, nadace a nadační fondy Podnikatelé ne!

Financování projektů Maximální podíl prostředků EU 75 % Minimální vlastní spolufinancování 25 % z toho: maximální podíl státního rozpočtu 5 % (formuláře ISPROFIN)

Zajištění prostředků na předfinancování projektu podpora je vždy vyplácena zpětně pokud bude projekt vybrán, musí žadatel zajistit 100 % jeho předfinancování (k odevzdání žádosti) pokud je projekt etapový, musí žadatel doložit prostředky na realizaci dvou etap projektu

Co lze z projektu zaplatit? I Například: přípravná dokumentace k projektu - max. 5 % celkových způsobilých výdajů nákup budov odpisy dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku pronájem cestovné DPH (DPH je způsobilým výdajem, pokud není nárok na její vrácení. DPH musí být uvedena v rozpočtu projektu. V případě, že plátce DPH uplatňuje nárok na odpočet na vstupu krátícím koeficientem, je způsobilým výdajem část DPH na vstupu, která nemohla být uplatněna.)

Co lze z projektu zaplatit? II Například: stavební práce stroje a zařízení hardware a software nákup použitého zařízení hrubá mzda včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění výdaje na publicitu projektu poměrná část režijních výdajů výdaje za služby – např. externí konzultant

Nezpůsobilé výdaje I Jsou uvedeny v kapitole 4.2.2. Příručky pro žadatele. Například: nákup pozemku nákup osobních vozů kancelářské vybavení (pokud jeho nákup přímo nesouvisí s dosažením cíle projektu) poplatky charakteru sankce DPH, v případech, kdy má žadatel nárok na odpočet nebo pokud nebyla DPH uvedena v rozpočtu ostatní daně

Nezpůsobilé výdaje II příjmy státního rozpočtu, rozpočtu krajů či obcí – např. výpis z katastru nemovitostí výdaje na zaměstnance, které nejsou pro zaměstnavatele povinné úroky z půjček výdaje na opravy, údržbu dary ceny v soutěžích honoráře umělcům (s výjimkou fondu mikroprojektů) výdaje v naturáliích dodávky, které nevytvářejí žádnou přidanou hodnotu

Předkládání žádostí Žádosti jsou přijímány průběžně (nejpozději 10 týdnů před zasedáním ŘV) Způsob doručení žádosti: Osobní doručení Doručení poštou nebo kurýrní či jinou podobnou službou V zalepené obálce, s přelepením spoje samolepkou a podpisem Žádost je spojena a podepsána žadatelem (statutárním zástupcem), přílohy jsou očíslované a seřazené dle seznamu příloh

Hodnocení projektů Kontrola probíhá ve 3 etapách: Kontrola formálních náležitostí a přijatelnosti Hodnocení finanční a věcné kvality, regionálních aspektů a dlouhodobé udržitelnosti Hodnocení přeshraničních dopadů a kvality přeshraniční spolupráce Doplňkové hodnocení: Přidaná hodnota projektu Klíčový projekt Mimořádný dopad vztahující se k realizaci politiky EU Dále se posuzuje: Vliv projektu na rovné příležitosti Vliv projektu na životní prostředí

Realizace projektů Projekt musí být realizován v souladu se smlouvou o financování v podporovaném území INTERREG IIIA Smlouvy o financování jsou s konečným příjemcem podepsány do cca 8 týdnů od zasedání ŘV Výběr dodavatele – veřejné zakázky Doporučená délka realizace projektů – 2 roky, je však možné podpořit i déle trvající projekty (všechny projekty musí být dokončeny nejpozději do 31. 7. 2008) Datum ukončení projektu je uvedeno ve smlouvě o financování (ukončení projektu = ukončení fyzické realizace projektu např. předání stavby, ukončení akce)

Výběr projektů Řídící výbor Projekty na zasedání představí a obhajuje člen výboru nominovaný za příslušný kraj Řídící výbor schvaluje projekty na základě společného souhlasu české a rakouské strany do cca 8 týdnů od zasedání jsou podepsány smlouvy o financování

Příprava projektu Projektová žádost – ELZA (elektronická žádost) Povinné přílohy Přílohy i žádost se předkládají ve 2 paré. Je možné dokonce doplnit dokumentaci po odevzdání žádosti

Povinné přílohy Například: Čestná prohlášení žadatele o finančním krytí, bezdlužnosti, projekt bude využit k veřejným účelům, žadatel nepodal paralelně ve dvou krajích Rozpočet Studie proveditelnosti (investiční projekty nad 2 mil. Kč) Potvrzení o vlivu na životní prostředí Dokumentace k územnímu řízení Stavební povolení – až k podpisu smlouvy

Příklad: INTERREG IIIA Česká republika – Rakousko

Podporované území

Velikost projektů EU 75 % min. 10 000 EUR (cca 300 000 Kč) tj. celková výše projektu min. cca 400 000 Kč vrchní hranice není omezená, řádově celková výše projektu max. cca 9 000 000 Kč

Priority a opatření

Vznik priorit Podědili jsme je po programu CBC Phare v transformované podobě Vytvořily je pracovní skupiny sestavené se zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, regionálních rozvojových agentur apod. Osobní názor: jsou hodně teoretické, málo peněz na životní prostředí (7 %) zbytečně mnoho peněz na nepřímou podporu podnikatelů je jich moc

Finanční alokace Období 2004 – 2006 k dispozici 11 mil. EUR pro 3 kraje Čerpání podle priorit na léta 2004 – 2006: I Přeshraniční hospodářská spolupráce 40 % JMK cca 62 000 0000 Kč II Dosažitelnost 15 % JMK cca 23 000 0000 Kč III Přeshraniční organ.struktury a sítě 21 % JMK cca 32 000 0000 Kč IV Lidské zdroje 12 % JMK cca 19 000 0000 Kč V Trvale udrž.územní rozvoj a ochrana ŽP 7 % JMK cca 11 000 0000 Kč Tech. asistence 5 % JMK cca 8 000 0000 Kč

Dříve schválené projekty Enviregio“ – Síť „Životní prostředí ve střední Evropě“ – má potíže na rakouské straně Společná regionální databáze informací o efektivních environmentálních projektech GEMEINSAM +, rozvoj malých a středních podniků v příhraničních regionech – OHK Brno Mezipodniková kooperace, zvýšení znalostí a připravenosti firem

Čerstvě odevzdané projekty I 8 projektů, jeden nedoporučen, ostatní o.k. Dobří sousedé spolupráce regionů jižní Morava a Weinviertel, přeshraniční spolupráce obcí, měst a dalších zainteresovaných subjektů z veřejné sféry (dotazníková šetření, konference, pracovní skupiny, akční plán euroregionu, informační servis) Užívání dřeva z šetrně obhospodařovaných lesů - propagace a poradenství koncept certifikace lesů a výrobků ze dřeva pomocí mezinárodně uznávaného certifikátu

Čerstvě odevzdané projekty II Putování na koni Jihomoravským krajem - koňské stanice a jezdecké stezky mapování a vytvoření internetové databáze "koňských stanic" v Jihomoravském kraji, zpracování katalogu, setkání s příslušnými partnery apod. Spojení dvou břehů - Stavební úpravy lávky pro cyklisty Nový Přerov - Jevišovka Stavební úpravy lávky pro cyklisty

Další příklady projektů Ochrana klimatu Cyklistická stezka po památkách Lichtenštejnů Budování informačních systémů Rozvoj nabídek “šetrného cestovního ruchu” Agroturistika Setkávání Problematika zdraví, postavení žen, mládeže, integrace, kultura Trh práce Vytváření vícejazyčných učebních pomůcek Trvale udržitelný rozvoj

INTERREG IIIA Rakousko-ČR – schválené + projednávané projekty

Dokumenty pro žadatele Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA ČR-Rakousko na období 2004 – 2006 (CIP) Programový dodatek Příručka pro žadatele a konečného příjemce Seznam příloh k Příručce pro žadatele Elektronická žádost ELZA www.strukturalni-fondy.cz: Iniciativy Společenství INTERREG IIIA ČR – Rakousko

Aktuality nejbližší řídící výbor 2. – 3. května do 21. 2. probíhalo podávání projektů další řídící výbor – srpen nebo září

Jiné hranice: Jiný počet opatření a priorit Jiné termíny pro odevzdání Jiný přístup řídícího výboru k projektům Jiná povolená velikost projektů i celkové množství peněz na hranici Jiný systém administrace – např. projekty se odevzdávají na JTS, ne SRR Na rakouské straně projekt IQ Train

Potíže a rizika Špatně zvolené opatření Výběr dodavatele – veřejné zakázky Udržitelnost projektu – v případě, že má projekt dlouhodobý charakter (např. tvorba pracovních míst) musí být efekty projektu udrženy min. 5 let Povinnost zajistit dostatečnou publicitu „Razítko“ zahraničního partnera Schopný projektový manažer Způsobilé výdaje U investičních projektů: Studie proveditelnosti (investiční projekty nad 2 mil. Kč) Potvrzení o vlivu na životní prostředí Dokumentace k územnímu řízení

Budoucnost INTERREG IIIA

„Zatím se to řeší“ Jde o programové období 2007–2013 nyní v EU diskuse o programech, které budou pokračovat i v příštím období INTERREG (jako iniciativa) pro příští programovací období zaniká a přeshraniční, nadnárodní a meziregionální spolupráce bude samostatně pod Cílem 3. INTERREG I, II a III byl v podstatě experiment, který byl úspěšný a přechází do cíle 3 nejen z důvodu zjednodušení celé struktury. Měl by být efektivnější, cílenější s vaší finanční alokací.

„Více peněz“ Cíl 3 - Terriorial Cooperation cross-borer co-operation 47,7 % (6,8 bn € proti 4 z min. období) transnational co-operation 47,7 % (6,8 bn € proti 1,4 z min. období) interregional co-operation and network programmes 4,5 % (zároveň podporováno v rámci cíli 1 a 2) (650 mil € proti 370 z min. období) celkem pro 2007-13 14,25 bn € proti 5,75 bn €) spolufinancování ERDF 75%

Hlavní změny VIZE EVROPSKÉ KOMISE: Cíl 3 – Territorial Cooperation teritoriální přístup s důrazem na regionální rozvoj od měkkých projektů k investičním strategické projekty meziregionální spolupráce jako nástroj k regionálnímu rozvoji nové právní prostředky

ČASOVÝ HARMONOGRAM VYJEDNÁVÁNÍ Březen – květen 2005 EK diskutuje a vysvětluje svůj návrh Červen 2005 Lucemburský kompromis o finanční perspektivě Konec 2005 nová pravidla Společenství? 2005 strategický rámec je vytvořen? 2006 příprava programů nové generace? pokud se čl. státy nedohodnou na lucemburském kompromisu, vše bude zpožděno

Ing. Artur Zatloukal, tel.: 541 651 320 Informace na internetu: Díky za pozornost… Sekretariát Regionální rady NUTS II Jihovýchod Krajský úřad Jihomoravského kraje Žerotínovo nám. 3/5, Brno: Ing. Artur Zatloukal, tel.: 541 651 320 zatloukal.artur@kr-jihomoravsky.cz Mgr. Monika Knettigová, tel.: 541 651 306 knettigova.monika@kr-jihomoravsky.cz Informace na internetu: www.strukturalni-fondy.cz www.kr-jihomoravsky.cz www.crr.cz www.at-cz.net