Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika Klid a pohyb.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Kinematika Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Dynamika.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
MECHANIKA.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Věda pro Debrujáry Debrujáři pro vědu Principy fyzikálního pokroku, historie, současnost a budoucnost Lenka Scholzová 29. března 2014.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Filosofie a kultura Aristoteles.
Tepelné vlastnosti dřeva
Pohyby Země Název školy
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Vesmír v koncích.
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
ARISTOTELES FILOZOFIE
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
4.Dynamika.
Předpoklady a historické souvislosti
Bohrův model atomu vodíku
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Husserlova teorie přirozeného světa
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_182_Mechanická energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
IV. 4. O vzniku a zániku I. kniha: Obecný výklad o změnách. A.Přehled obsahu. B.Úvod – cíl Aristotelova výkladu v polemice s eleaty a atomisty (I 8). C.Rozlišení.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus
Molekulová fyzika a termika
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
STR Mgr. Kamil Kučera.
1. TVAR A VELIKOST ZEMĚ VY_32_INOVACE_11_Z4
Aristotelés - přehled díla a myšlení
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
MECHANIKA.
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
2. Centrální gravitační pole
Energie.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické pojem druh rod  KATEGORIE fyzikální f. teorie pohybu metafyzické m. teorie pohybu etické, politické… Klasifikace věd: teoretické fyzika matematika první filosofie praktické poietické

Metafyzika jako učení o pohybu pohyb jako přechod z potenciálního do aktuálního uskutečnění pohybu  energie dovršení pohybu entelechie + hýlemorfismus příčiny pohybu látková formální působící účelová

Fyzika Fýsiké akroasis (přírodovědecké čtení), fyzika, ta peri fyseós, hé fysiké filosofia Peri úranú (O Nebi) Peri genesós kai fhtorás (O vznika a zániku) Meteórologika (O jevech v ovzduší) Úvahy o čase tři mody času změna, pohyb, čas dříve – později, před – po  počet pohybu čas jako počítaný pohyb

Fyzika jako učení o pohybu Druhy pohybu: vznik a zánik růst a zmenšení kvalitativní změna střídání v prostoru střídání v prostoru vynucený pohyb přirozený pohyb

Teorie přirozených míst a přirozeného pohybu přirozený pohyb po svislici dolů po svislici nahoru ALE nebeská tělesa se pohybují jinak  jiné prostředí  aithér živly těžké (země, voda) lehké (vzduch, oheň) snaha zaujmout přirozené místo směřování k přirozenému místu - přirozený pohyb sublunární supralunární

Přímé důsledky Nehybnost Země jako samotný živel  nehybná (argument z teorie pppm) jako nebeské těleso  nehybná (argument z astronomických představ)

Vesmír podle Aristotela geocentrismus kruhové dráhy těžší předměty padají rychleji preference klidu před pohybem dvě části vesmíru existence éteru