Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000. 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000. "— Transkript prezentace:

1 ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000

2  http://www.biografiasyvidas.com/monografia/aristoteles/fotos/aristoteles_busto.jpg

3 Aristotelés (384/83 - 322)  Aristotelés nebyl Athéňan. Pocházel ze Stageir (v Chalkidiké, poloostrov na SV Řecka). Jeho otec Níkomachos byl lékař u makedonského krále Amynty, otce Filipa II.  V r. 366/65 přišel do Athén a vstoupil do Platónovy Akademie. Zůstal zde až do Platónovy smrti. Ovlivněn Platónem psal dialogy, ze kterých se dochovaly jen zlomky.  Po Platónově smrti se stává scholarchou Akademie Speusippos, jehož myšlení bylo zaměřeno zcela jinak než Aristotelovo.

4 ŽIVOT  343/42 jej Filip II. povolal, aby vychovával jeho třináctiletého syna Alexandra. Zůstal zde asi do r. 336, kdy Alexandr nastoupil na trůn.  335/34 se vrátil do Athén a založil vlastní školu v posvátném okrsku Apollóna Lykeia (proto "Lykeion"). Protože se výklady konaly během procházek (περ ί πατος), nazývá se škola také "peripatetická".  Po smrti Alexandra Velikého (323) v Athénách povstala silná reakce protimakedonská, která zasáhla i Aristotela. Formálně byl obžalován z bezbožnosti. Před soudem utekl na ostrov Euboia, kde za několik měsíců zemřel (322).

5 VĚDY TEORETICKÉ  Cíl: Jejich účelem je samo poznání (pozorování - θεωρ ί α), které uspokojuje přirozenou lidskou touhu po vědění.  fyzika (její předmět je odloučený - těleso - a v pohybu), matematika (její předmět je neměnný a věčný, avšak neexistuje sám o sobě - body, čáry a plochy existují jen na tělesech) první filosofie" nebo "theologie", která se bude zabývat předmětem nehybným (neměnným) a odloučeným, tj. existujícím o sobě. Proto jsou jejich výsledky přesné a nutné (např. matematické vztahy).

6 VĚDY PRAKTICKÉ  Cíl: Jejich cílem není pravda a vědění samo, nýbrž jednání (πρ ᾶ ξις) na základě vědění.  Zabývají se lidským dobrem a zlem. Protože se týkají jednotlivých situací a událostí (tj. jednotlivin), které jsou vždy odlišné, není v nich možné tak přesné poznání jako ve vědách teoretických. Pro správné jednání lze proto stanovit pouze obecná pravidla, která musí jednající vždy zohlednit podle konkrétní situace. Etika - jejím předmětem je dobro jedince; Politika - je etice nadřazena, protože se zabývá dobrem celku.

7 VĚDY TVŮRČÍ  Cíl: Jejich cílem je vytváření nějakých věcí na základě určité znalosti (jde tedy o τ έ χναι - patří sem umění v našem pojetí, o nichž pojednává Poetika, i praktická řemesla jako stavitelství nebo takové obory jako medicína).

8 SPISY:  Logické - souhrnně Organon (Kategorie, O vyjadřování, Topiky, První a Druhé analytiky, O sofistických důkazech)  Přírodní filosofie a psychologie - Fysika (Περ ὶ φ ύ σεως), O nebi, O vzniku a zániku, O duši, spisy o životě zvířat  Metafysika - název pochází od Andronika Rhodského, pořadatele spisů (asi 70 př.)  Spisy z oblasti etiky a politiky - Etika Níkomachova, Etika Eudémova, Magna Moralia; Politika, Athénská ústava.  Poetika, Rétorika.


Stáhnout ppt "ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M-3-000. "

Podobné prezentace


Reklamy Google