Vesmír Jana Střechová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Planety sluneční soustavy
Sluneční soustava.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava Noemi Svobodová.
Země ve vesmíru.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.31 –JAK VZNIKL SVĚT– pracovní list
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Vesmír.
Sluneční soustava 5. ročník
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Slunce a sluneční soustava
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Země – modrá planeta.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Netvořice
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Transkript prezentace:

Vesmír Jana Střechová

Oblohu sleduje lidstvo již mnoho tisíců let Oblohu sleduje lidstvo již mnoho tisíců let. Pohyb Slunce se stal prvními hodinami, měřící rytmus a jeho denní aktivity střídáním dnů a nocí. Díky Měsíci a jeho fázím mohl člověk počítat dny a sestavit první kalendář. Pozorování hvězd zase umožnilo mořeplavcům orientovat se v noci. Slovem vesmír označujeme veškerý prostor (časoprostor), hmotu a energii v něm. Zkoumáním vesmíru se zabývá hlavně kosmologie a astrofyzika. Astrofyzika je obor fyziky, který zkoumá vesmír, jeho struktury, objekty a procesy v něm probíhající. Kosmologie je odvětvím, které se zabývá vesmírem jako celkem. Studuje jeho vznik a vývoj. Astronomie (v češtině se používá také název hvězdářství) je věda zabývající se jevy za hranicemi zemské atmosféry. Zvláště tedy výzkumem vesmírných těles, jejich soustav, dějů ve vesmíru i vesmírem jako celkem.

Vznik vesmíru Podle jedné z teorií – teorie Velkého třesku (Big Bang) vznikl vesmír z nekonečně malého bodu o velké hustotě. Ta byla jak počátkem hmoty a prostoru, tak i počátkem času. Vznikl první okamžik a od něho se začal odvíjet vývoj vesmíru. Ten probíhal zpočátku velmi rychle a měl (či mohl mít) podobu velké exploze. Vesmír se rychle rozpínal. Uvnitř se nacházela velmi hustá a žhavá látka. Teoreticky rozpracoval rozpínání vesmíru Alexandr Friedmann a využil k tomu Einsteinovy rovnice obecné teorie relativity. Podle nich není možné, aby se vesmír nerozpínal nebo nesmršťoval.

Velikost vesmíru Není dodnes jasné, zda má vesmír konečnou nebo nekonečnou velikost a objem. Vzdálenost k hranici pozorovatelného vesmíru se odhaduje na 78 miliard světelných let. Světelný rok je jednotka vzdálenosti, která se používá v astronomii. Je to vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden rok.

Objekty ve vesmíru Galaxie – seskupení hvězd, plynu a prachu, neviditelné temné hmoty a možné temné energie. Galaxie má 10 milionů až 1000 miliard hvězd a je tisíce až statisíce světelných let velká. Nalézají se zde hvězdy různých hmotností i stáří. Střed galaxie je tvořen takzvaným jádrem a vyznačuje se nejvyšší hustotou. Naše galaxie se nazývá Mléčná dráha Mlhovina – mezihvězdný oblak prachovitých částic a plynů.

Hvězda – rodí se smršťováním obrovských oblak plynu a prachu – mlhovin Hvězda – rodí se smršťováním obrovských oblak plynu a prachu – mlhovin. Hvězdy mají kulovitý tvar, ve kterém je udržuje gravitace. Jsou vázány v galaxiích. Zemi nejbližší hvězda je Slunce, vzdálené přibližně 8 světelných minut. Dvojhvězda – dvě hvězdy, které jsou na obloze blízko sebe. Hvězdokupa – seskupení hvězd, pohromadě je udržuje gravitace. Některé z nich, například Plejády, jsou viditelné pouhým okem.

Planety Sluneční soustavy

Merkur nejmenší planeta soustavy. Kamenitá, svým povrchem se velmi podobá našemu Měsíci. Jeho oběžná dráha je nejbližší ke Slunci. Nepřítomnost atmosféry je příčinou velkých rozdílů teplot mezi osvětlenou a neosvětlenou polokoulí. Rozdíly dosahují až 700 stupňů Celsia.

Venuše druhá nejbližší planeta ke Slunci. Je také nejbližší Zemi. Na svém povrchu má dvě vrchoviny, mezi kterými se nachází spousta širokých prohlubní.

Země třetí planetou Sluneční soustavy. Je to jediné planetární těleso, na němž je podle současných vědeckých poznatků veden život. Je zde také k němu nezbytná voda – téměř tři čtvrtiny zemského povrchu pokrývají oceány. Má Měsíc.

Mars čtvrtá planeta Sluneční soustavy, druhá nejmenší. Má pevný horninový povrch, pokrytý krátery, vysokými sopkami, hlubokými kaňony a dalšími útvary. Má dva měsíce nepravidelného tvaru

Jupiter v pořadí pátá planeta sluneční soustavy, ale za to největší. Má nezřetelný systém planetárních prstenců. Vyznačuje se nejrychlejší rotací.

Saturn šestá planeta Sluneční soustavy, po Jupiteru druhá největší, je pozorovatelný pouhým okem. Má několik prstenců, které jsou tvořeny ledovými úlomky, prachem, kamením a balvany, které nemají průměr větší než několik metrů. Mezi prstenci leží dráhy nejvnitřnějších měsíců.

Uran sedmou planetou sluneční soustavy. Skládá se především z kamene a z různých typů ledu.

Neptun poslední, od Slunce nejvzdálenější planetou. Neptun je velmi daleko od Slunce a proto dostává 900krát méně sluneční energie, než Země. Zajímavostí však je, že vyzařuje 2,7krát více energie, než přijímá.

Slunce koule žhavých plynů, která neustále produkuje ohromné množství energie. Je staré přibližně 4,6 miliard let, což ho řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 5 miliard let. Je to nejjasnější těleso na obloze.

Dávali jste pozor? Nyní se přesvědčím, zda-li jste opravdu dobře sledovali vše, co vám bylo promítáno 

Testík Kolik planet má Sluneční soustava? Je Uran z ledu? Kolikátou planetou od Slunce je Venuše? Co je to dvojhvězda? Jak se jmenuje Zemi nejbližší hvězda?

Planety Země Je třetí planetou Sluneční soustavy Je čtvrtou planetou Sluneční soustavy Jupiter Je pátou planetou Sluneční soustavy Je šestou planetou Sluneční soustavy Uran Má na fotografiích modrou barvu Má na fotografiích zelenou barvu

Správné odpovědi - testík Sluneční soustava má 8 planet. Ano, Uran se skládá z kamene a ledu. Venuše je druhou planetou od Slunce. Dvojhvězda jsou dvě hvězdy, které jsou na obloze blízko sebe. Zemi nejbližší hvězdou je Slunce.

A na závěr…. Za vaši pozornost bych vám ráda poděkovala malým videem http://www.youtube.com/watch?v=mcBV-cXVWFw