M ě s í c.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
MĚSÍC.
MĚSÍC.
V E S M Í R.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
MĚSÍC.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Země ve vesmíru.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
Vesmír.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Registrační číslo projektu
Autoři: Štěpán,Luki.V. Lukáš.P.. Tak vypadá naše lod´
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ZEMĚ a MĚSÍC.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Sluneční soustava Za předpokladu použití psacích potřeb.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Planeta Země jako součást
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
MĚSÍC.
Merkur BARBORA Nováková.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Planeta nejblíže Slunci
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Sluneční soustava.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

M ě s í c

M ě s í c planety. Je buď přirozený nebo umělý – vytvořený je těleso, které obíhá kolem planety. Je buď přirozený nebo umělý – vytvořený člověkem (televizní družice).

Mnoho těles (umělých měsíčků) obíhá Zemi Mnoho těles (umělých měsíčků) obíhá Zemi. Ty nejvzdálenější jsou Zemi desetkrát blíže než přirozený Měsíc.

Měsíc - přirozená družice Země a nejbližší kosmické těleso.

Měsíc vznikl tečným nárazem velkého tělesa do Země Měsíc vznikl tečným nárazem velkého tělesa do Země. V místě dopadu se vytvořila vrstva žhavých plynů z obou těles. Výbuch vymrštil plyny, částice a balvany skal na oběžnou dráhu kolem Země. Tření, srážky a gravitace stmelily materiál v Měsíc. Moment hybnosti svědčí o tom, že těleso bylo velikosti Marsu.

Původní ztuhlý povrch Měsíce je světlý, nazývá se pevnina Původní ztuhlý povrch Měsíce je světlý, nazývá se pevnina. Je stará asi 4½ miliardy let. Měsíční temná „moře“ je ztuhlá láva vyteklá před 3,8 až 3,2 miliard let .

Chemické prvky na Měsíci jsou tytéž jako na Zemi Anorthosit je hlavní minerál měsíčních pevnin. Jsou proto světlé. Moře jsou z černého čediče.

Regolit – jemný prach na měsíčním povrchu

Planeta Země a Měsíc -porovnání velikostí Rovníkový průměr Měsíce činí 3 476 km, je největším měsícem ve sluneční soustavě.

Vzdálenost Země – Měsíc je 30 průměrů Země, tedy 385 000 km

Měsíc obíhá Zemi po eliptické dráze a jeho vzdálenost od Země se mění odzemí - nejdále nejblíže - přízemí

Fáze Měsíce

Lunace Při oběhu kolem Země (plná vnější kružnice) osvětlená polovina Měsíce zůstává obrácená stále směrem ke Slunci. Ze Země proto z Měsíce vidíme jen osvětlenou část, nazývanou fáze. Fáze jsou na kresbě znázorněny a pojmenovány uvnitř oběžné dráhy. Plný oběh Měsíce vzhledem ke Slunci znamená vystřídání všech fází – nazývané lunace.

Východ úplňku Země a dorůstající Země v Měsíc první čtvrti nad Měsícem

Výzkum Měsíce Na povrchu Měsíce, našeho nejbližšího kosmického souseda, přistála první kosmická loď s lidskou posádkou – americké Apollo 11 dne 21. července 1969. V letech 1969 – 1972 pak odstartovalo k Měsíci celkem šest podobných výprav a přivezly řadu vzorků měsíčních hornin a na povrchu Měsíce zanechaly kromě jiného malé terénní vozidlo.

Apollo 11

Bezútěšná pustota kolem vozítka Apolla 17. Geolog H Bezútěšná pustota kolem vozítka Apolla 17. Geolog H.Schmitt pracuje u vozítka

Astronauti Apolla 17

Lunochod - prvý robot na Měsíci

SMART-1 SMART-1 (Small Missions for Advanced Research in Technology - 1) Evropská družice pro výzkum Měsíce.

Geologický výzkum Měsíce

Jak asi bude vypadat život na Měsíci - NASA

Budoucí přistávací modul

Otázky Jak velká je vzdálenost Měsíce od Země? Mění se tato vzdálenost? 3. Proč Měsíc na obloze svítí, když není zdrojem světla? 4. Kdy je Měsíc v úplňku a kdy v novu? 5. Jak se mění tvar Měsíce, který pozorujeme na obloze mezi dvěma novy?