Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
Kariérové poradenství
Vymezení a pojetí sociální práce
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Rodina.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Sociologický výzkum.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Koncepce ošetřovatelství
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Terénní programy.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Sociologie - projekt 2. C.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Specifikace cíle odborného textu
Školská sociální práce
Klíčové aktivity projektu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Specifikace cíle práce

Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě zvoleného tématu, z kterého vycházíme.  Zvolit téma pro vytvoření odborného textu nestačí.

Předmětem výzkumu mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti, které dosud nejsou zpracovány (uplatnění absolventů studia sociální práce v oboru, otcové na mateřské dovolené)  Dokumenty a jejich odraz ve společnosti a praxi (registrované partnerství, držení omamných látek, sociální zákony)  Díla, iniciativy a hnutí, která mění praxi (Cesta domů, Máme otevřeno)  Polemiky vedené o konkrétních problémech ( jak zvládat agresivitu dětí v základních školách, rovnoprávnost žen v katolické církvi)

Kriteria výběru tématu  Téma -které mě zajímá, mám k němu vztah, mám pro něj nějaké předporozumění, vlastní názor -je v souladu s mým studijním zaměřením -existuje k němu dostupná literatura, ze které mohu čerpat argumenty -mám k němu možnost vlastního výzkumu (realizovat dotazník s dostatečným počtem respondentů, kvalifikované pozorování, rozhovory s odoborníky)

Shromažďování pramenů  Ruku v ruce s výběrem tématu jde shromažďování pramenů odborné knihy odborné časopisy a články dokumenty statistiky provedené výzkumy, rozhovory a pozorování  K vyhledávání těchto pramenů je třeba vybrat správná klíčová slova pro dané téma  Získané prameny je třeba kriticky zhodnotit vzhledem ke stanovenému cíli a utřídit je

Vytváření kartotéky  Pro dostatečně široký výběr vlastních témat k psaní prací je dobré založit si kartotéku  K jednotlivým tématům, která mě zajímají a chtěl/a bych se jimi zabývat, v kartotéce shromažďuji citace z odborných knih - výpisky výstřižky z novin a časopisů kopie částí dokumentů záznamy z praxí vlastní myšlenky a nápady

Možné okruhy k volbě témat  1. Závislosti - prevence, příčiny, výskyt, možnosti řešení, motivace k léčení  2. Péče o seniory - hlavní problémy, služby seniorům, senior v rodině, senior v rezidenčním ústavu, vztah ke smrti, etika umírání  3. Lidé s postižením - osobnost a vyrovnání s handicapem, člověk s postižením a rodina, integrace, vzdělání a zaměstnanost, úroveň služeb  4. Práce s dětmi a mládeží - dětská práva a ochrana dětí, problematika dětských domovů, děti a vrstevníci, rodina a škola, děti a volný čas  5. Problémy v rodině - rodičovství, interrupce, výchova dětí, adopce a pěstounská péče, mateřství – otcovství a kariéra, mezigenerační vztahy, domácí násilí, děti a rozvody  6. Partnerské vztahy - představy a očekávání, vývoj, komunikace, rovnoprávnost mužů a žen, sňatky, krize a rozchody  7. Etnické menšiny, uprchlíci - vztahy s většinovou společností, příčiny rasismu, možnosti řešení  8. Nezaměstnanost - příčiny, důsledky, řešení  9. Bezdomovectví - příčiny, druhy bezdomovectví, bezdomovci a společnost, služby  10. Dobrovolnictví - motivace, možnosti, zkušenosti  11. Víra a náboženství v životě člověka - vliv na: partnerství, rodinu, výchovu, postoje k lidem s problémy, vznik závislostí atd.  12. Praxe sociální práce – uplatňování standardů, možnosti supervize, syndrom vyhoření, týmová a komunitní práce, etická pravidla

Stanovení cíle  Cíl formulujeme za základě tématu, které jsme si vybrali. Formulovat cíl znamená: Zúžit úhel pohledu zaměříme se na: nejdůležitější příčiny, největší důsledky, nejčastější výskyt, určení kritérií, důležité souvislosti Omezit zkoumání na určité časové období, věkové rozmezí, na vymezené území, na určité okolnosti,určité případy Bereme přitom v úvahu především: Možnosti vlastního výzkumu Dostupnou literaturu Rozsah textu, ve kterém máme k cíli dojít  Čím přesněji stanovíme cíl naší práce, tím snadněji se nám k němu bude postupovat.

Okruh zájmu – téma - cíl Příklad:  Okruh zájmu – Euthanázie  Téma – Nebezpečí zneužití euthanázie  Cíl – Porovnat názory lékařů a laické veřejnosti na možné zneužití legalizované euthanázie v současném českém zdravotnictví. Příklad názvu práce:  Nebezpečí zneužití euthanázie – porovnání názorů lékařů a laické veřejnosti.