Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Mechatronika Informace o studijních oborech Mechatronika
Přednáška na Autodesk Academia Fóru 2007 Absolventi středních škol na Technické univerzitě v Liberci, Fakultě strojní Zpracoval: doc. Ing. Ladislav Ševčík,
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
VOŠ, SŠ, COP Sezimovo Ústí Inovovaný vzdělávací program na VOŠ Nový vzdělávací program na VOŠ Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy,
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
Studijní program Stavební inženýrství
Bakalářský studijní program Softwarové technologie a management (STM) Prof. Ing. Jiří Žára, CSc.
Studijní obor Informační a automatizační technika www. fsid. cvut
Centrum pokročilých jaderných technologií CANUT
Vysoké učení technické v Brně
Bakalářský studijní obor Stavba strojů a zařízení Obor je zaměřen zejména na dopravní a manipulační techniku a výrobní stroje. Vysoké učení technické v.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Masná 18, Praha 1 z pohledu studentů školy
 zaměření: Silniční vozidla  Tento obor je zařazen mezi technické obory  Je určen pro chlapce i dívky, kteří se zajímají o automobily, jejich konstrukci,
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Fyzikou a chemií k technice
Institut environmentálního inženýrství 546
Univerzitní centrum energeticky efektivních budov
O fakultě... Fakulta vznikla 1. ledna 1991 rozdělením Fakulty strojní a elektrotechnické na dvě samostatné fakulty. Fakulta elektrotechniky a informatiky.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Bakalář přírodních věd 6 semestrů Bakalář technických věd 8 semestrů Inteligentní budovy Provoz jaderných energet. zařízení Master of Automotive Engineerig.
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Systémové navrhování technických produktů KKS/ZKM Katedra konstruování strojů Fakulta strojní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.
doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
prof. Ing. Hartl Martin, Ph.D.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Kdy hrozí, že už koule bude kritická
Bakalářský obor STM-ECTS Manažerská informatika. Vidíte své budoucí uplatnění spíše v managementu a řízení, než v čistě inženýrské/technické pozici? Chcete.
Pedagogika Setkání kateder 10.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách Ing. Petr Distler 4. října 2013, Tábor, Veletrh nápadů učitelů chemie Přírodovědecká fakulta,
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Katedra počítačů ČVUT FEL Program STM Obor Web a Multimédia (garant oboru: prof. Jiří Žára)
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Magisterský studijní program „Budovy a prostředí“ prof.Ing.Karel Kabele,CSc. Katedra TZB.
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
KVALITA PRODUKTU Ekonomické složky UŽITNÉ VLASTNOSTI Funkční Bezpečnostní Spolehlivostní Ergonomické Estetické ODBOR KVALITY, SPOLEHLIVOSTI A BEZPEČNOSTI.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Ústav řízení dopravních procesů a logistiky
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
ČVUT Fakulta elektrotechnická
Katedra zbraní a munice
MEZIFAKULTNÍ MAGISTERSKÝ STUDIJNÍ PROGRAM INTELIGENTNÍ BUDOVY
Architektura a život ČVUT & FAKULTA ARCHITEKTURY
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
UNIVERZITA PARDUBICE Dopravní fakulta Jana Pernera
Bakalářský studijní program Elektroenergetika Garant : doc. Ing
Silnoproudá elektrotechnika
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
Aplikovaná elektronika
Transkript prezentace:

Reaktorová fyzika I pro 3. ročník zaměření TTJR, JEŽP a JZ Doc. Ing. Jaroslav Zeman, CSc. Katedra jaderných reaktorů, FJFI ČVUT V Holešovičkách 2, Praha 8

KJR zajišťuje výuku těchto zaměření : v magisterském studiu: v bakalářském studiu: Teorie a technika jaderných reaktorů Jaderná energie a životní prostředí Jaderná zařízení

Zaměření "Teorie a technika jaderných reaktorů“ - TTJR Studenti jsou připravováni pro teoretickou i experimentální práci v oblasti reaktorové fyziky a techniky. Výuka navazuje na studijní základ jaderného inženýrství prohloubený v oblasti mate-matiky o počítačové inženýrství, v oblasti fyziky o jadernou a neutronovou fyziku. a životní prostředí aj. Na tyto znalosti pak navazují předměty zaměření soustředěné na fyziku jaderných reaktorů (teoretickou i experimentální), konstrukční řešení jaderných zařízení, hydromechaniku a termomechaniku, dynamiku reaktorů, provozní reaktorovu fyziku, urychlovačem řízené transmutační technologie, jadernou bezpečnost a spolehlivost jaderných elektráren.

Uvedené předměty jsou v posledních dvou ročnících studia doplňovány předměty aplikačními (podle volby posluchačů), jako např. řízení jaderných elektráren, užitá jaderná fyzika, pokročilá reaktorová fyzika, matematické modelování procesů v systémech, alternativní energetické zdroje, diagnostika, radioaktivní odpady, energie a životní prostředí. Výuka probíhá s potřebným využitím výpočetní techniky. Významným pří-nosem je i začlenění řady experimentálních úloh na školním jaderném reaktoru VR-1, který fakulta provozuje. Dochází tak k vyvážení teoretických a experimentálních aspektů ve výuce. Do výuky se promítají i výsledky dosažené při řešení výzkumných úkolů, do kterých jsou posluchači aktivně zapojováni v rámci semestrálních, ročníkových a diplomových prací.

Zaměření “Jaderná energie a životní prostředí“ - JEŽP Od zaměření "Teorie a technika jaderných reaktorů" liší výběrem po-vinně volitelných předmětů, ve kterých převažuje problematika ochrany životního prostředí před ionizujícím zářením. Zabývá se vlivem různých zařízení a lidských činností na okolní prostředí, s důrazem na účinky jaderných zařízení a na pozitivní ovlivňování jejich technických řešení a provozu z hlediska ochrany životního prostředí.

Bakalářské zaměření “Jaderná zařízení“ - JZ Na solidní matematicko-fyzikální základ vyváženě navazují předměty z teorie a stavby jaderných reaktorů, chemie, strojního inženýrství, elektrotechniky, teorie regulace, informatiky, provozu jaderných reaktorů a jaderné bezpečnosti. Profilace zaměření poskytuje absolventům komplexní znalosti zejména pro náročné činnosti v jaderných zařízeních a v oblastech s nimi bezprostředně souvisejících. Teoretická výuka je doplňována experimentální výukou v laboratořích a na školním reaktoru VR-1.