INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Průřezová témata.
CLIL Content and Language Integrated Learning
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Environmentální výchova pro základní školu
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
PT – obecná charakteristika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Autor:Mgr. Jana Šlancarová Zpracováno: Ročník (obor)3., K/81 – Gymnázium K/41 – Gymnázium Tematická oblast Multikulturní výchova.
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Začlenění průřezových témat do výuky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Obecné cíle vzdělávání
(komentovaný přehled)
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Zpracovala: Simona Hyková
Sociální patologie SCPT SCPA
Průřezová témata.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Multikulturní výchova
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Multikulturní výchova výchova Koncepce multikulturní výchovy.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Prezentace projektu Multipolis Název projektu Vývoj metodické pomůcky pro výukovou aktivitu zaměřenou na multikulturní výchovu CZ.1.07/1.2.00/
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Vzájemnou spoluprací neromských a romských žáků k odstranění rasismu a xenofobie ve školách a ve společnosti.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
MKV – 400x na českých školách Zahájení projektu: Ukončení projektu:
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Workshop k akčnímu výzkumu
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
využití digitalizace ve vzdělávání
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

PROČ INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ? Interkulturní vzdělávání je reakcí na pluralitní společnost Fakt pluralitní společnosti lze buď ignorovat, nebo přijmout

MULTIKULTURALISMUS Zahrnuje témata spojená s rasou, socioekonomickou třídou, rodovou příslušností, jazykem, sexuální orientací, tělesnou nebo duševní handicapovaností Je: Stav společnosti (koexistence různých skupin) Proces (dochází k výměně kultur) Vědecká teorie (zabývá se aspekty sociokulturní rozmanitosti) Společenský cíl (pluralitní společnost na principech rovnosti, tolerance, respektu, dialogu, spolupráce)

INTER- vs. MULTIKULTURNÍ Multikulturní znamená koexistenci kultur vedle sebe Interkulturní naznačuje vzájemnost, dialog, spolupráci, vzájemnému obohacování kultur (odlišnost je chápána jako přínos, nikoli zdroj konfliktu)

CÍLE IKV (interkulturního vzdělávání) Obecným cílem je upevňování vztahů mezi sociokulturními skupinami (majoritou a minoritami) Pochopit, že rozmanitost je založena na rovnosti Snažit se poznat a respektovat odlišné kultury Řešit konflikty nenásilnou cestou Naplňování probíhá prostřednictvím IK kompetencí

ETAPY PROCESU IKV Studenti si sebe sama představují zvnějšku S. se učí rozumět světu a době, ve které žijeme S. se seznamují s odlišnou realitou (pohledy na svět, způsoby myšlení, jednání) S. se učí chápat kulturní rozmanitost jako pozitivní jev

METODY IKV Diskuse (slouží k vyjasňování postojů, formulaci názorů, rozvoji schopnosti argumentace a naslouchání) Brainstorming (slouží ke zjištění, co studenti o tématu vědí, jaké zaujímají postoje) Skupinová výuka (umožňuje probrat téma z různých úhlů pohledu) Simulační hry a dramatizace (umožňuje zprostředkovat zkušenost odlišné kultury, připravit se na reálné situace) Kritické myšlení (např. analýza textů) Projektová výuka

OBECNÉ ZÁSADY INTERAKTIVNÍ VÝUKY Podporujte tvůrčí atmosféru ve třídě Podněcujte vytvoření atmosféry důvěry a spolupráce Začínejte s tím, co je všem důvěrně známo, s čím mají studenti vlastní zkušenost Formulujte aktuální a přitažlivá témata, uvádějte příklady z bezprostředního okolí Zadávejte jasně, stručně a konrétně zformulované úkoly Dbejte, aby měl každý student prostor k sebevyjádření, každému věnujte pozornost

OBECNÉ ZÁSADY INTERAKTIVNÍ VÝUKY Pracujte s konfliktem – neutíkejte od něj, nuťte účastníky k vyjasňování stanovisek, zdůrazňujte styčné body odlišných názorů, podněcujte hledání všestranně přijatelného konsensu Věnujte dostatek času hodnocení aktivit (reflexe ze strany studentů i učitelova sebereflexe)

IKV V KONTEXTU ČESKÉHO ŠKOLSTVÍ IKV naplňuje cíle tzv. Bílé knihy Rozvoj lidské individuality Posilování soudržnosti společnosti Výchova k partnerství, spolupráci a solidaritě v evropské i globalizující se společnosti Průřezové téma Multikulturní výchova v RVP ZV Má žáky seznamovat s rozmanitostí kultur Rozvíjí smysl pro spravedlnost, solidaritu a toleranci Přispívá k odstraňování nepřátelství a předsudků

PŘÍKLADY TÉMAT IKV Obecná témata (kultura, identita, minority, etnocentrismus, xenofobie, stereotypy, předsudky) Romové Židé Uprchlíci a migranti Cizinci v ČR Gayové a lesbičky

POUŽITÉ ZDROJE Interkulturní vzdělávání, příručka nejen pro středoškolské pedagogy – projekt Varianty (CD) RVP ZV (www.vuppraha.cz)