Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Mgr
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Vytvořili nej borci z devítky…
Název: VY_32_INOVACE_VZD689_20 Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 8. ročníku v návaznosti na tematický okruh Zaostřeno.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Rod Cucurbita.
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceum Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Škola: VOŠ a SPŠE Olomouc Třída: 1L Školní rok: 2013/2014 Jméno: Lukáš Najvar Graviola.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
ČÁSTI TĚLA ROSTLIN DÍL 1. Kořeny, stonek, listy.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Chladiče a chladící systémy PC
Název rostliny: Papája obecná
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Morfologické znaky rodu Cucurbita Cvičení z předmětu pěstování pokusných rostlin BOT/PPR1 ZS 2009/2010.
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
SUBTROPICKÉ A TROPICKÉ OVOCE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A13Prv2_Druhy plodů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08- 09_LÉTO
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Transkript prezentace:

Papaya David Matz, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

Odborný název Papája melounová (Carica papaya)

Lidový název Mamao, meloun stromu, lechoza, pawpaw.

Obrázek rostliny

Obrázek plodu

Země původu Papaya pochází ze Střední Ameriky.

Chuť U dovážené Papáji je chuť dost nevýrazná, což je ale způsobeno sklízením nezralých plodů pro export. Dozrálá Papája je sladká. Struktura dužniny může připomínat žlutý meloun.

Barva Slupka plně vyzrálého plodu má žlutavě – zelenou barvu, vnitřní dužnina je světle oranžová až narůžovělá a obsahuje uprostřed malá černá zrníčka.

Velikost Papája je asi 10 metrů vysoký strom, vzhledem připomínající palmu. Plod má oválný až hruškovitý tvar a je asi cm velký, zelenožluté barvy. Uvnitř se nachází oranžová dužnina s malými kulatými černými semínky, soustředěnými uprostřed.

Využití Bromelian + Papaya - Enzymy Obsahuje dva současně působící proteolytické enzymy z ananasu a papaji.

Zajímavosti Dužina má hodně vysoký obsah vitaminů, vyšší než citrusy a skoro žádné kyseliny. Papája obsahuje enzym papain, který povzbuzuje trávení. U nás prodávaná papája mívá nevýraznou chuť, protože se plody sklízejí nezralé, aby vydržely převoz. Semena se dají používat místo pepře.

Použité zdroje Google.cz ovoce.coajak.cz/home/papaja/images:papaya.pe stovani-papaji.htm ntent&task=view&id=72&Itemid=62