Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Monitorovací systém strukturálních fondů IS MSSF-CENTRAL
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Financování Iniciativy Společenství Equal Ing. Václav Čermák Odbor Platební jednotky pro čerpání ESF, MPSV ČR Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ROP NUTS II SEVEROVÝCHOD
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
PARTNERSKÁ DOHODA Program přeshraniční spolupráce ČR-Bavorsko
Seminář k ukončování projektů FS 19. března 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, odbor FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Seminář k ukončování projektů FS 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
FS/CF Česká republika Fond soudržnosti Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Řídícího orgánu Fondu soudržnosti.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
MONITOROVACÍ SYSTÉM SF a FS PRO OBDOBÍ WEBOVÝ ÚČET ŽADATELE A PŘÍJEMCE PODPORY Nová aplikace monitorovacího systému Mgr. Matěj Mareš Odbor evropských.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Hradec Králové. -Vyplňuje se prostřednictvím aplikace Benefit7 ( zadost.cz) – elektronická MZ. zadost.cz -Přílohy k MZ se přikládají.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Seminář k ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Dokladování udržitelnosti projektů v Závěrečných zprávách Fond soudržnosti sektor životního.
RPS/CSF Průběh realizace RPS Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
1 OP Espon 2013, Kontrola prvního stupně Národní informační den pro zájemce,
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
MS2014+ Modul CBA Ekonomika projektu
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“ Ministerstvo financí – Odd. realizace, monitorování a hodnocení - CZP2 Seminář pro příjemce grantů MGS.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kontrola prvního stupně
ROP JV – informace o novém programovém období
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Ověření a udržitelnost malého projektu
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Certifikace součást procesu ukončování projektů Fondu soudržnosti 19. března 2008 Tereza Hudcová

Obsah Co je to certifikace Finanční toky mezi EK a ČR Závěrečná platba –podmínky pro vyplacení Závěrečné platby Závěrečná certifikace Dosavadní zkušenosti

Proces certifikace Provádí PCO na základě Nařízení Rady (ES) č.1386/2002 Cílem certifikace je: –získání ujištění o tom, že nastavené řídící a kontrolní systémy zajišťují řádné finanční řízení a –že jsou při implementaci dodržovány předpisy ES a ČR vztahující se k poskytování pomoci z FS. Výsledkem certifikace je: –zpracování žádosti PCO Evropské komisi o průběžnou nebo závěrečnou platbu; –přílohou každé žádosti je certifikát a výkaz výdajů. Metodika certifikace výdajů Fondu soudržnosti

Předmět certifikace Standardně 3x ročně za jednotlivé projekty Certifikují se pouze již vynaložené výdaje (tj. výdaje, které konečný příjemce proplatil – faktury dodavatelům, apod.) Do certifikace spadnou výdaje daného období, které byly PCO zaúčtovány v IS Viola formou souhrnné žádosti

Finanční toky mezi EK a ČR Zálohová platba –20 % z celkové hodnoty příspěvku CF Průběžné platby –průběžné platy + zálohová platba ≤ 80 % alokace Závěrečná platba

Nařízení Rady (ES) č. 1386/2002, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1164/94, pokud jde o řídicí a kontrolní systémy pro pomoc poskytovanou z Fondu soudržnosti a o postup provádění finančních oprav Vypočítá se na základě certifikovaných uskutečněných výdajích.

Závěrečná platba Podmínky pro vyplacení 1.Prohlášení, že byly splněny cíle projektu (ŘO) 2.Žádost o závěrečnou platbu (PCO) 3.Závěrečná zpráva (ŘO, ZS, RO) 4.Certifikované prohlášení o uskutečněných výdajích (PCO) 5.Prohlášení, že byla dodržena pravidla pro publicitu (ŘO) 6.Prohlášení při ukončení pomoci (útvar pro winding-up)

Závěrečná certifikace výdajů Zahájení procesu závěrečné certifikace Probíhá stejným způsobem jako certifikace průběžné –ověřování informací v IS (VIOLA SF/CF, MSSF-Central) –Certifikační aktivity

Dokumenty odesílané do EK Závěrečný certifikát Žádost o závěrečnou platbu Závěrečný výkaz výdajů Závěrečná zpráva Prohlášení při ukončení pomoci (winding–up)

Dosavadní zkušenosti úspěšně ukončeny (i proplaceny z EK) –2 projekty ze sektoru ŽP –3 ze sektoru dopravy v současné době - pozastaveny 3 závěrečné certifikace (ŽP), ve dvou případech vyžádáno doplnění dokumentace zvláště týkající se doložení master planu, udržitelnosti, principu znečišťovatel platí apod.

Děkuji za pozornost! Ing. Tereza Hudcová, DiS. Národní fond Ministerstvo financí