Zajímavosti z konference GIREP Vojtěch Žák KDF MFF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Problémy fyzikálního vzdělávání GIREP konference Modelování ve fyzice a ve výuce fyziky 20.− Amsterdam.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Co nabízí KDF MFF UK (např. vedoucím klubů malých Debrujárů a malým Debrujárům) Zdeněk Drozd.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
 obsah vyučování nebo vzdělávání  Tento obsah potom můžeme rozdělit do tří základních skupin:  vědomosti,  dovednosti,  hodnotová orientace žáka.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Trendy ve fyzikálním vzdělávání na základních školách a na gymnáziu Josef Janás Katedra fyziky PdF MU [ Současné trendy našeho základního a středního školství.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Fyzika – vybrané kapitoly
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Obecná didaktika ÚVOD.
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Tisková konference
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Při technické univerzitě v Liberci
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Zajímavosti z konference GIREP Vojtěch Žák KDF MFF UK

Co to je GIREP? Konference GIREP – EPEC název „Frontiers of Physics Education“, tedy „Hranice fyzikálního vzdělávání“ či „Hraniční oblasti fyzikálního vzdělávání“ srpna, Opatija, Chorvatsko ____________________________________________________ Organizace GIREP = The International Research Group on Physics Teaching, tj. Mezinárodní výzkumná skupina pro vyučování fyzice EPEC = konference organizovaná institucí „European Physical Society“

Kdo tam byl? odborníci na fyzikální vzdělávání a fyziku (5 kontinentů)  přes 200 účastníků  i „exotické země“ – Nigerie, Írán, … „Good teaching is more a giving of right questions than a giving of right answers.“ Josef Albert

Sekce a témata I modelování ve výuce fyziky (schopnosti studentů vytvářet matematické modely, studium pohybu molekul ve virtuálním prostředí), historie fyziky (historie přírodních věd a experimentování, role historie přírodních věd při posilování výzkumu fyzikálního vzdělávání v Brazílii), trénink učitelů (význam dialogu jako prostředku k učení se, nástroj k hodnocení pojmových profilů „vyučovat“ a „učit se“), školská fyzika (vytváření experimentů v oblasti radioaktivity na základních a středních školách, skutečné životní situace jako problémové úlohy školské fyziky),

Sekce a témata II fyzika na univerzitách (Hallův jev jako experimentální důkaz existence nosičů kladného náboje v polovodičích), kontextově pojatá fyzika (modelování transportu vody ve vysokých stromech, od atomu ke hvězdám: astrofyzika ve škole), kvantová fyzika (cesta středoškoláků k učení se kvantové fyzice, analogie mechanické vlny a kvantové vlnové funkce), jednoduché experimenty (hmotnost horkovzdušného balonu, magický svět zvuku),

Sekce a témata III ICT a multimedia při učení se fyzice a její výuce (směrem k lepšímu fyzikálnímu vzdělávání prostřednictvím kooperativního učení založeného na ICT, charakteristické vlastnosti polovodičů v experimentech a modelech), fyzikální komunikace (národní hodnocení znalostí ve fyzice po skončení základní školy: důležitá informace pro učitele), nové metody při učení se fyzice a její výuce (kurzy biofyziky ve veterinární medicíně, nový přístup k učení se fyzice: optika a fotonika jako model k rozvoji základních pojmů),

Sekce a témata IV konceptuálně pojatá fyzika (vyučování atomu na střední škole, chápání elektřiny žáky tureckých základních škol), motivační techniky (zvyšování motivace studentů k učení se fyziky použitím angličtiny jako prostředku výuky, zlepšování postojů studentů k přírodním vědám prostřednictvím cvičeních ve fyzice).

George F. Smoot (NC 2006) The history and fate of the universe

Newtonovy zákony „s bruslemi“

Zájem o studium fyziky

Situace v Německu (?) (přistěhovalci X domácí)

Studentky a studenti fyziky na Humboldtově univerzitě v Německu

Studentky a studenti fyziky na univerzitě v Sarajevu

Hypotézy o rozdílnosti BH X N

Porovnání BH X Německo

Odkazy  sborník celých příspěvků (vyjde 2008)  sborník abstraktů  fotky

Zajímavosti z konference ČAPV „Svět výchovy a vzdělávání v reflexi současného pedagogického výzkumu“ ČAPV = Česká asociace pedagogického výzkumu 12. – 14. září 2007, České Budějovice přes 150 účastníků (naprostá většina ČR)

Sekce a témata I Pedagogický výzkum a kurikulární reforma české školy (RVP a ŠVP) Výzkum role učitele v kontextu kurikulární reformy (ICT v přípravě na výuku, Učí učitelé konstruktivisticky?) Výzkum vnitřní proměny školy v širších sociálních souvislostech (Strategie volby další vzdělávací cesty po ukončení povinné školní docházky, Podmínky vzdělávání na malotřídních školách)

Sekce a témata II Výzkum výchovy a vzdělávání v mimoškolním prostředí (Masmédia jako partner výchovy, Péče o děti mimo školu ve znevýhodněném prostředí) Výzkum dítěte, žáka a studenta (Preference témat a vyučovacích metod ve fyzice z hlediska genderu – MK, VŽ, Může učitel ovlivňovat motivaci svých žáků?)

Sekce a témata III Výzkum vzdělávání učitelů (Kdo je „kvalitním učitelem“ z pohledu studentů 2. stupně učitelství ZŠ na FPE ZČU v Plzni? Heuristická výuka v přípravě budoucích učitelů) Výzkum celoživotního vzdělávání a učení (Přístup k analýze multimediálních výukových materiálů)

Proč (ne)jezdit na „pedagogické konference“? + „naše témata“ (T. Janík – Videostudie výuky fyziky) + obecnější témata (motivace, neformální vzdělávání, výzkumy žáků) + pedagogický výzkum + příbuzní didaktici (Bi, Che) + témata „od věci“, ale zajímavá (předškolní vzdělávání, drogy) _____________________________________________________ - různá kvalita příspěvků i vystoupení - některé příspěvky velmi obecné - některé velmi specifické a netýkající se našich témat - bezobsažnost