STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Pojmy Dlouhodobé řízení ISVS (tj. souhrnně všech, u kterých OVS vykonává funkci správce) OVS zpracovává IK a PD, předmětem posuzování AS je IK, PD za určitých.
Elektronický podpis.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Zákon o elektronickém podpisu
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Technické řešení PostSignum QCA
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Vodohospodářské aktuality
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Informačních systémů veřejné správy
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku

Právní rámec realizace státní informační politiky Únor 2000 – Zákon o ochraně osobních dat (zřízen Úřad na ochranu osobních údajů, Zákon č. 101/2000 Sb.) Březen Zákon o svobodném přístupu k informacím (Zákon č. 106/2000 Sb.) Červen 2000 – Zákon o elektronickém podpisu (Zákon č. 227/2000 Sb.) Září 2000 – Zákon o informačních systémech veřejné správy (Zákon č. 365/2000 Sb.)

Zákon o elektronickém podpisu Zákon č. 227/2000 Sb. Podmínky, které nezávisí na vládě: Vyhlášky dle zákona připravuje Úřad na ochranu osobních údajů Existence poskytovatelů akreditovaných certifikačních služeb

Zákon o elektronickém podpisu Vládní nařízení k zavádění a využívání elektronického podpisu ve veřejné správě: Úkoly jednotlivých orgánů veřejné správy Koordinace postupu zavádění a využívání elektronického podpisu ve veřejné správě, vč. vytvoření příslušných standardů dle zákona č. 365/2000 Sb.

E-Government Soustava on-line služeb e-governmentu Důvěryhodné a bezpečné transakce Cíl: –Vytvoření odpovídající infrastruktury –Vytvoření základní soustavy dostupných služeb

Služby e-government Sdílené služby komunikační infrastruktury Integrační infrastruktura, referenční rozhraní Důvěryhodnost služeb Spolehlivost služeb Škálovatelnost služeb Dostupnost služeb (zero-latency) Personalizace služeb Koordinace služeb Adaptovatelnost služeb Fungující back-office

Soustava dokumentů navazujících na zákon č. 227/2000 Sb. Vyhláška o povinnostech poskytovatelů vydávajících kvalifikované certifikáty a o povinnostech, které musí splňovat nástroje elektronického podpisu zpracoval ÚOOÚ návrh vyhlášky je předložen do meziresortního připomínkového řízení 7

Rámcový obsah vyhlášky Vyhláška upřesňuje podmínky stanovené pro poskytovatele certifikačních služeb (certifikační autority) vydávající kvalifikované certifikáty definuje požadavky na prostředky pro bezpečné vytváření a ověřování zaručených elektronických podpisů 8

Soustava dokumentů navazujících na zákon č. 227/2000 Sb. Nařízení vlády, kterým se provádí zákon č. 227/2000 Sb. Zpracoval ÚVIS, předkládá ministr a vedoucí Úřadu vlády Návrh nařízení vlády je po meziresortním připomínkovém řízení posuzován Legislativní radou vlády a bude předložen na jednání vlády 9

Nařízení vlády, kterým se provádí zákon č. 227/2000 Sb. Nařízení vlády jednotně upravuje problematiku používání elektronického podpisu dle zákona č. 227/2000 Sb. v orgánech veřejné moci při výkonu státní správy stanoví postupy při používání EP organizačně-technická opatření při zavádění EP 10

Obsah nařízení vlády Postupy při: podpisu elektronického dokumentu zaslaného orgánům veřejné moci přijetí elektronického dokumentu zřízení elektronické podatelny úřadu veřejné správy organizačně- technickém zajištění při zavádění a používání elektronického podpisu na úřadech veřejné správy 11

Soustava dokumentů navazujících na zákon č. 227/2000 Sb. Standardy ISVS, které obsahují technické normy, uvedené v požadavcích Vyhlášky ÚOOÚ bude vydávat ÚVIS v návaznosti na schválenou vyhlášku ÚOOÚ V oblasti ISVS jsou tyto standardy závazné. 12

Soustava dokumentů navazujících na zákon č. 227/2000 Sb. Předpokládaný termín účinnosti Předpokládaný termín účinnosti dokumentů navazujících na zákon č. 227/2000 Sb