Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zsv.
Advertisements

Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Subjekty občanskoprávních vztahů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
O R D O & I U S T I C I A oddíl skautů při 65. pražském středisku Pata a Mata jako pronajímatel a Křeček a Plundra, s.r.o jako nájemce uzavřeli.
Základní právní předpisy
Komanditní společnost
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
Právní vztahy Pavel Šuranský. Nežijeme na pustém ostrově.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
účastníci správního řízení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Zákonné zastoupení Martina Jandová, Kateřina Nováková,
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Právní dokumenty v organizaci
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Právní subjektivita Petr Machala.
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Jednání podnikatele přímé jednání zastoupení
JUDr. Jaroslav Stránský
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_FYZICKE_A_PRAVNICKE_ OSOBY_09 Název školyStřední škola.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Práva a povinnosti mezi manželi
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Novela zákona o místních poplatcích
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
NOZ - Zastoupení Katedra práva
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník Zákonné zastoupení Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník

Zastoupení Zástupcem je ten, kdo je oprávněn jednat za jiného jeho jménem Ze zastoupení vznikají práva a povinnosti přímo zastoupenému Zastoupení přímé Zastoupení nepřímé

Zastoupení přímé Při zastoupení přímém, zástupce ve vztahu ke třetí osobě činí vlastní prohlášení vůle jménem a na účet zastoupeného Tzn. z právních úkonů zástupce vznikají jejich právní následky přímo zastoupenému vzniká buď přímo na základě zákona (např. právo rodičů zastupovat nezletilé dítě) nebo z rozhodnutí soudu či jiného st. orgánu (např. opatrovnictví) anebo ze smlouvy o zastoupení

Zastoupení nepřímé Spočívá v tom, že zástupce činí vlastní prohlášení vůle, jedná svým jménem, avšak na cizí účet. Nabývá tedy práv a povinností sám. Má však podle smlouvy uzavřené se zastoupeným povinnost nabytá práva a vzniklé povinnosti na něj převést.

Smysl zastoupení umožnit, aby někdo činil právní úkony za osobu, která k nim sama není způsobilá, a tak byla tato osoba chráněna aby osoba, která je k nim jinak způsobilá, je dala za sebe a s účinky pro sebe činit někým jiným

Zákonné zastoupení §26 Pokud nejsou fyzické osoby k právním úkonům způsobilé, jednají za ně jejich zákonní zástupci. §27 Kdo je zákonným zástupcem nezletilého dítěte, upravuje zákon o rodině. Zákonným zástupcem fyzické osoby, která byla rozhodnutím soudu zbavena způsobilosti k právním úkonům nebo jejíž způsobilost k právním úkonům byla rozhodnutím soudu omezena, je soudem ustanovený opatrovník.

Nemůže-li být opatrovníkem ustanoven příbuzný fyzické osoby ani jiná osoba, která splňuje podmínky pro ustanovení opatrovníkem, ustanoví soud opatrovníkem orgán místní správy, popřípadě jeho zařízení, jestliže je oprávněno vystupovat svým jménem (§18,odst.1)

§28 Jestliže zákonní zástupci jsou povinni též zastupovat majetek těch, které zastupují, a nejde-li o běžnou záležitost, je k nakládání s majetkem třeba schválení soudu. §29 Soud může ustanovit opatrovníka také tomu, jehož pobyt není znám, jestliže je to třeba k ochraně jeho zájmů nebo vyžaduje-li to veřejný zájem. Za týchž podmínek může soud ustanovit opatrovníka i tehdy, jestliže je to třeba z jiného vážného důvodu.

§30 Dojde-li ke střetnutí zájmů zákonného zástupce se zájmy zastoupeného nebo ke střetnutí zájmu těch, kteří jsou zastoupeni týmž zákonným zástupcem, ustanoví soud zvláštního zástupce (=kolizní opatrovník). Např. vznikl-li by osobě zbavené způsobilosti k právním úkonům nárok na náhradu škody proti jejímu opatrovníkovi, nemohl by ji opatrovník při jednání o tomto nároku zastupovat. Zákonný zástupce je v tu chvíli vyloučen jen z daného úkonu, ostatní úkony nadále zastupuje on.

Zánik zákonného zastoupení absolutně nebo relativně Absolutně zaniká zastoupení: - smrtí zastoupeného - odpadnutím důvodů, pro které vzniklo a trvalo, a to buď a) bez dalšího (např. dosažením zletilosti) b) tím, že pro odpadnutí důvodu bude soudem zrušeno (např. bude-li soudem zrušeno zbavení způsobilost k právním úkonům)

Relativně zaniká zastoupení: - smrtí zástupce - ztratí-li zástupce způsobilost zastupovat podle §22 odst.2 - pokud byli rodiče zbaveni rodičovské zodpovědnosti - pokud byl zástupce soudem odvolán, aniž potřeba zákonného zastoupení pominula

Použitá literatura Občanské právo hmotné, sv.I., 4. aktualizované a doplněné vydání, ASPI Praha Texty zákonů, Občanský zákoník, právní stav ke dni 1.2.2007, C.H.Beck Praha