Jak připravit vzdělávací nabídku s respektem k osobnosti dítěte

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Metody pedagogické diagnostiky
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Komunikace s rodiči.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
KURIKULUM PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ 2
Zásady efektivní komunikace
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
9. Předškolní pedagog Kvalifikace Kompetence učitele Kariérní řád
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
3. Předškolní pedagog Požadavky na: KVALIFIKACI
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Evaluace v mateřských školách
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Pedagogická diagnostika
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Projekt Impuls / Seminář
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Konflikt, koření života
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Sociální dovednosti učitele
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vzorový projekt pro ZŠ.
Vzorový projekt pro ZŠ.
Pedagog.
Transkript prezentace:

Jak připravit vzdělávací nabídku s respektem k osobnosti dítěte Zora Syslová

CO budeme s dětmi dělat? JAK to budeme dělat?

Projektování Kde jsme nyní? (diagnostika vzdělávacích potřeb dětí) Kde bychom chtěli být? Kam směřujeme? (stanovení cílů) Jak se tam dostaneme? (stanovení strategií, metod, forem, které nás k cíli dovedou) Jak zjistíme, že se tam dostaneme a jak poznáme, že jsme se tam dostali? (systém hodnocení)

RVP PV zaměřovat se na vytváření základů klíčových kompetencí dosažitelných v etapě předškolního vzdělávání; důsledně vázat vzdělávání k individuálně různým potřebám a možnostem jednotlivých dětí, včetně vzdělávacích potřeb specifických; vzdělávání založit na principu vzdělávací nabídky, na individuální volbě a aktivní účasti dítěte.

Příklad: Paní učitelka připravila výtvarnou činnost v podobě velikonočního přáníčka. Při příchodu každého dítěte vybízela k jeho vyrobení. Šlo o šablonu vejce, která byla již vystřižená, a děti měly zapustit do vodou navlhčeného vejce předem připravené tři barvy. Na konci dopoledne volala učitelka na zbývající dvě děti: „Honzíku, Aničko, pojďte si udělat vajíčko! Jediní vy dva ho ještě nemáte hotové!“

Často kladená otázka: Učitel/ka MŠ potřebuje mít: Jakým způsobem dobře poznat každé jednotlivé dítě a jeho potřeby a podle nich přizpůsobit vzdělávací prostředí a pedagogický přístup? Učitel/ka MŠ potřebuje mít: znalost vývojové psychologie; znalost pedagogické diagnostiky (efektivní systém poznávání dítěte); cílevědomě sledovat a plánovat jeho vývoj a pokroky v přímé návaznosti na rodinu.

Jedinečnost dítěte: Věk Pohlaví Potřeby Temperament Schopnosti Styl učení Zájmy

Diagnostikování Kauzální atribuce = sklon připisovat různé příčiny vlastnímu chování a prožívání a chování a prožívání jiných lidí. Projekční chyby = přenos/projektování svých vlastností, motivů nebo přání na druhou osobu a na základě toho pak tuto osobu hodnotíme.

Přístup k dítěti (vytváření partnerského vztahu) Interpersonální komunikace udržuje (ale také ukončuje a někdy znovu napravuje) osobní vztahy s druhými. Způsob, jakým komunikujeme, určuje kvalitu utváření vztahů. Šilhánová, 2012 (VTI)

Sociální teorie učení Teorie sociálního učení Vygotského (1896-1934) zdůrazňuje roli sociální interakce jako klíčového základu pro vývoj poznávacích schopností dítěte.

Internalizace kompetence „Umím - mohu - dovedu to sám“ Potřebuji usměrnění a vedení (asistenci) od dospělého nebo vrstevníka Potřebuji verbální pomoc od dospělého nebo vrstevníka Nemohu dokončit úkol sám

Zóna proximálního vývoje Proces podpory, rozvíjení dovedností a strategií dítěte v zóně proximálního vývoje („scaffolding“ – lešení).

Dospělý usměrňuje nebo vede Základní stavební kameny komunikace – dospělý jako “poskytující pomoc” Možný důsledek na dítě jako “pomoc hledajícího” Zvládání obtížných situací, porozumění možnostem a omezením, učení se novému VEDENÍ A USMĚRŇOVÁNÍ Těšit se z nabízené pomoci a vedení, učení se od druhého KOOPERACE, HRA Těšit se ze vzájemných výměn, z toho “být” s druhou osobou a cítit se bezpečně NALADĚNÉ INTERAKČNÍ VÝMĚNY Zkušenost přijetí druhou osobou, dospělý pojmenovávají objekty, myšlenky, pocity PŘIJETÍ INICIATIV “ANO” (NEVERBÁLNĚ A VERBÁLNĚ) Dospělý usměrňuje nebo vede Fig 1.1.3 Building attuned relationship Je si vědomo, že se o ně dospělý zajímá o to, co dělá, myslí, cítí POVZBUZOVÁNÍ NOVÝCH INICIATIV Cítí se být rozpoznáno, milováno a vnímá svoji důležitost VĚNOVÁNÍ POZORNOSTI 15

Jak přijímáme iniciativy dítěte? Přijatá iniciativa dítěte Dospělý míjí (nepřijímá) iniciativu dítěte ANO NE Dítě přijímá reakci (řadu) dospělého Dítě míjí (nepřijímá) reakci (řadu) dospělého NALADĚNÝ CYKLUS “ANO” série NESOUHLASNÝ CYKLUS “NE” série 16

Rovina neverbální komunikace – „ANO série“ časté navazování očního kontaktu výrazná znamení, gesta dobrá práce s hlasem, výrazem tváře vhodné natočení a pozice těla přiblížení se, tělesný kontakt potvrzování příjmu iniciativ dítěte, přitakání, pokývání hlavou

Rovina verbální komunikace – „ANO“ série jasná a srozumitelná sdělení pojmenování (umožňuje ukázat druhé osobě, že jsme přijali její iniciativu a porozuměli jejímu významu, je zásadním prostředkem k vzájemnému porozumění a učení se novému)

Longitudinální studie Vzdělání rodičů Počet slov Podpora Slovní zásoba VŠ 3 – 5 tis. Vysoká SŠ 2 – 3 tis. Nízká ZŠ 0,5 – 1 tis. Téměř žádná (J. Hatkins, 2012)

Longitudinální studie Vzdělání rodičů Počet slov Podpora Slovní zásoba VŠ 3 – 5 tis. Vysoká cca 1 tis. SŠ 2 – 3 tis. Nízká 0,5 tis. ZŠ 0,5 – 1 tis. Téměř žádná (J. Hatkins, 2012)

Jak zajistit, aby mělo každé dítě příležitost učit se podle svých předpokladů a schopností: PLÁNOVAT BOHATOU NABÍDKU ČINNOSTÍ - Připraví-li učitelka takových činností dostatečné množství a mají-li děti možnost si mezi nimi vybrat takové, které odpovídají jejich zájmům a schopnostem, učinila tak jeden z velmi významných kroků k individualizovanému vzdělávání. 

Takto připravené činnosti umožňují dětem: zažít úspěch pracovat svým vlastním tempem a uplatnit vlastní styl při řešení problému pracovat samostatně, rozhodovat se, být zodpovědný za svoji práci spolupracovat ve skupině a osvojovat si tak sociální dovednosti KOMPETENCE

DĚKUJI ZA POZORNOST