HOSPODAŘENÍ pro rádce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy hospodaření Ladislav Pelcl – Bilbo.
Advertisements

ing. Květoslava Plechatá
ing. Květoslava Plechatá
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rádcovský kurz Pochodeň 2011/2012
ing. Květoslava Plechatá
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hospodaření Pro čekatelský kurz PřeSpaTníK 2007
Evidence na finančních účtech
ing. Květoslava Plechatá
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B3 Autor Ing. Karla Havelková Období vytvoření Září 2012.
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
 Projekt CZ.1.07/1.1.38/  Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku  uměleckých řemesel a oborů gastro  TENTO PROJEKT JE.
Daňová evidence Michal Radvan
Hospodaření Katedra Fiscus Kateřina Hrdličková – Matýsek
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Kateřina Fořtová, Jan Ládek, Lenka Hybšová, Klára Stádníková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu pro vedení daňové evidence - číselníky Prezentace - powerpoint ing. Květoslava.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_276.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Doklady.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
HOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Právní úprava účetnictví, dokumentace „5“
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO200X – program pro daňovou evidenci Skladová evidence, příjem na sklad s přenosem údajů do jiné.
SOUVISLÝ PŘÍKLAD listopad 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070116
CO JE HOSPODAŘENÍ? Peníze - získávání a nakládání s nimi,
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_588 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - ROZDĚLENÍ.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_600 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : P ÍSEMNÉ OPAKOVÁNÍ.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_587 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - NÁLEŽITOSTI.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_610 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty – souvislý.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_617 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Souvislý příklad na zaúčtování.
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Školení vedoucích mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je registrováno jako občanské sdružení Ministerstvem vnitra ČR (Zák.
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Katedra Pravidla Sekce Hospodaření.
Daňová evidence Bilanční právo
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Účetní dokumentace a její náležitosti
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

HOSPODAŘENÍ pro rádce

Úvod Správný název střediska: JUNÁK – svaz skautů a skautek ČR, Středisko Lípa, Praha 10 Údaje o středisku na doklady: Správný název Adresa – ulice, město, PSČ IČO Středisko je právnická osoba – má právní subjektivitu, právo jednat vlastním jménem, vstupovat do smluvních vztahů, povinnost vést účetnictví, Odpovědnost za hospodaření střediska má vedoucí střediska, tuto odpovědnost může delegovat, Postavení oddílu a střediska v souvislosti s hospodařením,

Co patří do hospodaření Správa majetku Budovy, klubovny, pozemky, vybavení oddílů, materiál (nákup, evidence, správa, obnova vyřazeného majetku), Peníze – pokladna (vedení pokladní knihy), Získávání peněz pro potřeby střediska (členské příspěvky, dary, dotace), Vedení účetnictví, Plnění daňových povinností.

Co musí být uvedeno na dokladech, než jsou předány hospodáři střediska Název dokladu např. paragon, prodejka za hotové, účtenka, faktura, atd. Kdo prodává např. razítko, kde je uvedený název firmy, její sídlo a IČO (u velkých supermarketů bývají tyto údaje vytištěné přímo na paragonu vytištěném z pokladny) Co bylo nakoupeno podrobně rozepsáno – např. pastelky, blok, lepidlo počet ks, nestačí, když v prodejně napíšou kancelářské potřeby nebo potraviny Za kolik bylo nakoupeno cena za 1 ks, cena celkem – např. blok, 3 ks, 15,50 Kč za 1 ks, celkem 46,50 Kč, Datum vystavení dokladu – datum nákupu.

Pokladna Vedení pokladní knihy Pokladní doklady Pokladnu vede pokladník Píše tam všechny pohyby peněz – každý příjem a výdej Příklady: příjem = člen oddílu zaplatí táborový poplatek výdej = oddíl si koupí lakrosky, pastelky do klubovny, středisko zaplatí firmě za opravu plotu, atd. Pokladní doklady příjmové – pro příjem peněz do pokladny výdajové – pro výdej peněz z pokladny (zpravidla pokladník proplácí doklady za nákup pro oddíl nebo středisko) Ve středisku může být více pokladen – hlavní pokladna střediska, pokladna táborová, pokladna oddílová, atd.

Příjmové a výdajové pokladní doklady Pokladník vyplní kolonky: Organizace – sem patří razítko střediska, Číslo dokladu – podle zvoleného způsobu číslování, další číslo, které je na řadě, Datum – kdy vydává nebo přijímá peníze, Jméno osoby, které peníze vydal nebo od které peníze přijal (když to není člen oddílu, také napíše jeho adresu, příp. č. občanky) Částka – číslem a slovy Podpis pokladníka – zde se pokladník podepíše Podpis osoby, která peníze přijala – pouze u výdajových dokladů K výdajovým dokladům pokladník přiloží doklady, které proplácí

Jak vypadá pokladní kniha Datum Číslo dokladu Popis pokladní operace Příjem Výdej Zůstatek 1.1.05 --- Převod zůstatku z 31.12.05 10 000,00 3.1.05 P01 Dar od p. Nováka 5 000,00 15 000,00 4.1.05 V01 Kancelářské potřeby 1 250,00 13 750,00 V02 Koberec do klubovny 3 500,00 10 250,00

Různé druhy účetních dokladů Příjmový pokladní doklad, Výdajový pokladní doklad, Výpis z bankovního účtu, Faktura, kterou středisko přijme – např. za spotřebovanou elektrickou energii, za telefon, za dopravu věcí na tábor, Faktura, kterou vystaví středisko – např. za táborový poplatek, který bude za účastníka tábora platit zaměstnavatel rodiče.