Nová institucionální ekonomie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnotový management Teorie rozhodování
Advertisements

Ekonomická gramotnost
Audit administrativních činností
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Využití ekonomie informací v teorii firmy.
Mikroekonomie I Člověk ekonomický a tržní systém
Výběr informačního systému Karel Jaborník
 Americký ekonom a profesor na univerzitě Berkeley  Narozen 27.září 1932, Superior, Wisconsin (USA)  Byl studentem Ronalda Coase a Herberta Simona.
Ekonomie vědy a výzkumu
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Externality jako tržní selhání, jejich.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Sociální konstruktivismus
14A. Externality Osnova přednášky
Stát versus trh Tereza Urbanová. Teorie komparace TRH teorie STÁT teorie TRH Skutečné fungování STÁT Skutečné fungování.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
NOVÝ INSTITUCIONALISMUS
Instituce Pravidla hry
Hospodářská politika.
Přednáška č. 13 – Analýza tržních selhání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
Základy marketingu šestá přednáška
Korupce a veřejné zakázky
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Koncepce marketingového řízení
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Dokonalá konkurence (DK)
Tržní selhání. Co znamená, když se řekne tržní selhání: Institucionální selhání, které lze připsat –charakteru jistých zdrojů nebo –selhání vlády.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Systemický přístup v SP
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Struktura přednášky Monopolní cenová tvorba. Monopolistická konkurence
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Rozhodování ve veřejné správě Přednáška M. Horáková.
Chicagská škola Rozvoj od 30. let 20. století
11. Alternativní teorie firmy Osnova přednášky
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Příčiny existence veřejného sektoru
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Styly vedení.
FONS GALEN Daniel Petričko PRACOVNĚ LÉKAŘSKÁ SLUŽBA Daniel Petričko.
Evropské dotace čekají na každého z Vás PhDr. Vendulka Raymová.
Institucionální ekonomie a ekonomie veřejného sektoru
Institucionální ekonomie a ekonomie veřejného sektoru
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Externality dopravy, vliv na životní prostředí, Environmentální Kuznětsova křivka Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. 4. července 2012.
Zdravotnický management
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Rozhodování o kolektivních statcích – Ostrom Koncept multilevel governance Lenka Slavíková.
Analýza nákladů TNH 1 – (4.) seminář
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Management - Ovlivňování
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
Interní a externí pravidla, etická pravidla
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
Deset principů ekonomie TNH 1 (S-1)
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Transkript prezentace:

Nová institucionální ekonomie

Základní charakteristika Rozvíjí se od 60. let 20. století Výraznější rozmach od 90. let 20. století Instituce = pravidla hry Úsilí o doplnění neoklasické ekonomie (NCE), snaha učinit ji více realistickou Omezená racionalita, omezené a asymetrické informace Člověk žije v prostředí nejistoty – nemá informace, neví o alternativách Člověk smluvních vztahů, může podvádět apod.

Obecná charakteristika Problematika vlastnických práv – zdůrazněn význam dělitelnosti a převoditelnosti. Potom mohou být trhy efektivní Problém pán a správce – správce něco dělá pro pána, jak správce motivovat a kontrolovat Problematika efektivnosti státních zásahů

Témata Transakční náklady = náklady spojení s uzavřením, průběhem, ukončením a vynucením kontraktu Teorie firem – proč fungují firmy Jak instituce ovlivňují lidské jednání Jak vznikají instituce (path dependency)

Ronald Coase (1910 - NC (1991) The Nature of Firmy (1937) The Problem of Social Cost (1960) Problematika transakčních nákladů a externalit

Douglass North (1920 - NC (1993) Instituce jako pravidla hry Otázka, co vede, že vznikají, mění se a zanikají jednotlivé instituce Relativně mění své názory

Olivier Williamson (1932 NC (2009) Problematika existence a řízení firem Specifičnost aktiv Jak jednotlivé instituce ovlivňují trhy

Další představitelé Armen A. Alchain (1914 -) Elinor Ostrom (1933 -) NC 2009